【豐澤故障】標錯價能否取消交易? 律師:若豐澤已收錢,買家勝訴的機會較大

932 回覆
494 Like 20 Dislike
而家唔係offer and acceptance
係mistake
Smith v Hughes 同上面個案例先關事

我就係唔肯定mistaken 既acceptance 計唔計
如果出個offer係錯(e.g. 豐澤出238俾你 而你明知佢mistaken 但照accept) 咁就void an initio

而家有問題既係上網嗰班人既offer(offer 俾豐澤238蚊買你件貨) 呢個offer 係冇問題
因為你可以唔accept
但你自己accept左 係你自己搵左自己笨柒
我唔肯定有冇authority 可以直接apply
(我都唔肯定你講個case係咪針對mistaken 既acceptance 雖然情況類似)

其實上網件貨擺出黎同vending machine一樣係standing offer
買家係accept人地個offer

網上買嘢乜唔係都係consumer出offer
跟住係網上收款同埋出confirmation先係acceptance咩
支持誠哥反殺連登仔
「苦主」們,快D集資請大狀啦喂

今舖讓嬴硬, 20部iMac pro等緊你
我就係唔肯定mistaken 既acceptance 計唔計
如果出個offer係錯(e.g. 豐澤出238俾你 而你明知佢mistaken 但照accept) 咁就void an initio

而家有問題既係上網嗰班人既offer(offer 俾豐澤238蚊買你件貨) 呢個offer 係冇問題
(我都唔肯定你講個case係咪針對mistaken 既acceptance 雖然情況類似)

其實上網件貨擺出黎同vending machine一樣係standing offer

跟住係網上收款同埋出confirmation先係acceptance咩

呢個arguable

但我認為Confirmation email唔會係acceptance
Confirmation email就好似你比左錢收返收據咁
收據唔會係acceptance
Terms in 收據亦唔係terms in the contract

Confirmation email如果加一啲unfavourable to purchasers 嘅terms咪玩晒,你錢又比左,contract formed is irrevocable
反之如果你有得對confirmation letter嘅terms say no,咁即係confirmation letter唔係acceptance啦,因為係revocable,惟一可以解得通嘅就係standing offer
咪ff啦 fb話唔就 講到明

你係咁拎返呢張圖出黎做乜

我第一次睇咋, FB拎過黎
勝訴既話會唔會有貨
算吧啦。
上次係PCCW個 apps 度買左個Rimowa 喼 $4.88。第2日咪照打過嚟話要cancel 我張單。佢仲錄埋音send返比畀我。

李氏家族一個樣

有 Fd 唔聽電話無通知都被人 cut 單。癡孖筋公司。 無錢就唔好開啦。
苦主3部電腦 3部電話留名
屌, 樓上玩膠OVER晒
係律師角度緊係話有得打
反正赢輸佢都有糧出
夾錢比連登仔打官司:
1. 毅進星 $100
豐澤電器表示,網上商店網頁系統凌晨發生故障,導致多款商品價格標示為298元,客戶服務部將馬上聯絡受影響顧客,安排退款,對顧客造成的影響及不便深感抱歉,又說網上商店網站已在今早約7時全面修復。

連登仔:法庭見

同連登仔講法律真係唔知死

係律師角度緊係話有得打
反正赢輸佢都有糧出

醒目
搶平貨有幾劣根性?
除非買家係用非法行為改價錢姐
唔明點解大家會指責買方

我淨係見到一班魚蛋論既人係度跟風爆啲法律TERMS出來

話人打開刑事唔熟民事
唔知果條友打贏左幾多單民事

呢個arguable

但我認為Confirmation email唔會係acceptance
Confirmation email就好似你比左錢收返收據咁
Terms in 收據亦唔係terms in the contract

Confirmation email如果加一啲unfavourable to purchasers 嘅terms咪玩晒,你錢又比左,contract formed is irrevocable
反之如果你有得對confirmation letter嘅terms say no,咁即係confirmation letter唔係acceptance啦,因為係revocable,惟一可以解得通嘅就係standing offer

而且唔係valid acceptance咁as a matter of commercial practice消費者可以點
你諗都諗到你個suggestion係幾麻煩同幾唔practical
事實上好多收據都會有啲消費者無見過嘅terms,如果下下咁講,按你當confirmation email係acceptance嘅logic,好多情況會變左無contract simply because of addition of terms in the receipt/ confirmation email

呢個arguable

confirmation letter應該唔可以加啲新嘅terms上去
啲written standard terms應該不嬲都存在
可能本身喺個網頁或者係click我同意嗰條超連結嗰度(雖然冇人會睇
所以confirmation只係可能再次顯示啲terms
而冇可能會有任何新嘅terms
如果有任何新嘅incoporation應該係要消費者同意或者係minor嘅話就要reasonable notice
其他國家就係
香港

香港人劣根性就係拎完著數走去告人!

講到其他地方唔會 如果係美國 買家告都唔洗告

香港人不知幾好,喺美國嗰啲地方啊,啲人係你鋪頭門口跌倒,都可以告你入你數,話你冇動牌出嚟
而家唔係offer and acceptance
係mistake
Smith v Hughes 同上面個案例先關事

唔係啦
係invitation to treat (豐澤)> offer (買家)>acceptance (豐澤)
你講vending machine 嗰種係有指定貨物數量
例如寫明in stock 仲有幾多嗰種online shopping

你offer最基本要有certainty
Carbolic Smoke Ball已經有講

屌我冇讀咁耐仲記得
我估豐澤最後會話冇貨然後俾返錢你
搶平貨有幾劣根性?
除非買家係用非法行為改價錢姐
唔明點解大家會指責買方

我淨係見到一班魚蛋論既人係度跟風爆啲法律TERMS出來

話人打開刑事唔熟民事
唔知果條友打贏左幾多單民事

Law school大把bar做tutor都唔撚識law嫁啦
你身邊一定唔識人讀緊/讀過law
識嘅建議你問下
我估豐澤最後會話冇貨然後俾返錢你

唔緊要呀等到佢返貨

2030年

唔係啦
係invitation to treat (豐澤)> offer (買家)>acceptance (豐澤)
你講vending machine 嗰種係有指定貨物數量
例如寫明in stock 仲有幾多嗰種online shopping

你offer最基本要有certainty
Carbolic Smoke Ball已經有講

屌我冇讀咁耐仲記得

豐澤無存貨就唔會比你落到單
網上購物一向自己個system都有stocks嫁啦
所以唔構成certainty of terms
不過首先要證明到買家係知道系統出錯。我堅持覺得佢係做special promotions 咁點判?

Reasonableness: 豐澤會唔會貼錢蝕本賤賣貨品,然後又再彈出彈入,given that佢無經營問題
同時間,有人發覺啲貨平到唔對路要開post講豐澤做乜9,反映objectively speaking a reasonable person will know the price is more likely than not caused by mistake

平就唔reasonable個價有mistake?

之前有兩蚊豆腐花,又有啲食店攪一蚊雞一蚊鮑魚,仲有啲咩一蚊機票,呢啲例子夠係平到冇人信但現實夠一樣有啦,唔通消費者見到平貨要幫個商家諗下個價佢背後有冇咩reasonable動機?

呢啲等個官判
類似案例就話比你聽:唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞