【豐澤故障】標錯價能否取消交易? 律師:若豐澤已收錢,買家勝訴的機會較大

934 回覆
496 Like 20 Dislike
網上買嘢乜唔係都係consumer出offer
跟住係網上收款同埋出confirmation先係acceptance咩
支持誠哥反殺連登仔
「苦主」們,快D集資請大狀啦喂

今舖讓嬴硬, 20部iMac pro等緊你
呢個arguable

但我認為Confirmation email唔會係acceptance
Confirmation email就好似你比左錢收返收據咁
收據唔會係acceptance
Terms in 收據亦唔係terms in the contract

Confirmation email如果加一啲unfavourable to purchasers 嘅terms咪玩晒,你錢又比左,contract formed is irrevocable
反之如果你有得對confirmation letter嘅terms say no,咁即係confirmation letter唔係acceptance啦,因為係revocable,惟一可以解得通嘅就係standing offer
我第一次睇咋, FB拎過黎
勝訴既話會唔會有貨
有 Fd 唔聽電話無通知都被人 cut 單。癡孖筋公司。 無錢就唔好開啦。
苦主3部電腦 3部電話留名
屌, 樓上玩膠OVER晒
係律師角度緊係話有得打
反正赢輸佢都有糧出
夾錢比連登仔打官司:
1. 毅進星 $100
醒目
呢個arguable

但我認為Confirmation email唔會係acceptance
Confirmation email就好似你比左錢收返收據咁
收據唔會係acceptance
Terms in 收據亦唔係terms in the contract

Confirmation email如果加一啲unfavourable to purchasers 嘅terms咪玩晒,你錢又比左,contract formed is irrevocable
反之如果你有得對confirmation letter嘅terms say no,咁即係confirmation letter唔係acceptance啦,因為係revocable,惟一可以解得通嘅就係standing offer

而且唔係valid acceptance咁as a matter of commercial practice消費者可以點
你諗都諗到你個suggestion係幾麻煩同幾唔practical
事實上好多收據都會有啲消費者無見過嘅terms,如果下下咁講,按你當confirmation email係acceptance嘅logic,好多情況會變左無contract simply because of addition of terms in the receipt/ confirmation email
confirmation letter應該唔可以加啲新嘅terms上去
啲written standard terms應該不嬲都存在
可能本身喺個網頁或者係click我同意嗰條超連結嗰度(雖然冇人會睇
所以confirmation只係可能再次顯示啲terms
而冇可能會有任何新嘅terms
如果有任何新嘅incoporation應該係要消費者同意或者係minor嘅話就要reasonable notice
香港人不知幾好,喺美國嗰啲地方啊,啲人係你鋪頭門口跌倒,都可以告你入你數,話你冇動牌出嚟
唔係啦
係invitation to treat (豐澤)> offer (買家)>acceptance (豐澤)
你講vending machine 嗰種係有指定貨物數量
例如寫明in stock 仲有幾多嗰種online shopping

你offer最基本要有certainty
Carbolic Smoke Ball已經有講

屌我冇讀咁耐仲記得
我估豐澤最後會話冇貨然後俾返錢你
Law school大把bar做tutor都唔撚識law嫁啦
你身邊一定唔識人讀緊/讀過law
識嘅建議你問下
唔緊要呀等到佢返貨

2030年
平就唔reasonable個價有mistake?

之前有兩蚊豆腐花,又有啲食店攪一蚊雞一蚊鮑魚,仲有啲咩一蚊機票,呢啲例子夠係平到冇人信但現實夠一樣有啦,唔通消費者見到平貨要幫個商家諗下個價佢背後有冇咩reasonable動機?
豐澤無存貨就唔會比你落到單
網上購物一向自己個system都有stocks嫁啦
所以唔構成certainty of terms
呢啲等個官判
類似案例就話比你聽:唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞