【豐澤故障】標錯價能否取消交易? 律師:若豐澤已收錢,買家勝訴的機會較大

934 回覆
496 Like 20 Dislike
類似問題幾年就loop一次,次次啲人都再嘈一餐。
根據合約法,其實佢標錯價係唔需要賣俾你,因為個合約根本未成立。
即係個大律師9up?
集體告鳩佢啦
買左嘅,有得交卡數快啲交啦
唔好亂鳩咁講啦

我reply拒絕佢300蚊佢回應左我 有無人一樣有收到
我都收到,記得回番比佢不接受
回左啦
佢好明顯知自己勝算不高,大家-定要企硬!
其實除左出錯係咪可以唔比貨之外
另一個重要的爭議點應該係合約算唔算已經成立? 唔單止影響豐宅需唔需要出貨 仲會影響到日後的訂約安排 特別係網購

如果好似佢咁講 合約係未成立
就要分清楚邊個係要約人 邊個承約人
如果買家係要約人 賣家係承約人
而買家喺賣家承約之前應該有權撒回合約?
即係我比左錢賣家 我有權唔要貨 叫佢退返錢比我?

如果合約已經成立
咁合約究竟係幾時成立呢?
Quote 乜鳩
根本你反駁唔到contract 已經成立
Unilateral mistake亦唔適用
講黎講去都係用你既’objective’ 黎判決呢個mistake 係obvious
而家個case同新加圾case大把野唔同
你話一樣咪一樣囉
同你嘈黎都嘥鳩氣
諗緊好唔好reply佢會搵消費者委員會幫手搞
未成立就唔洗送$300 coupon 啦磨碌
就咁send email講 no contract go fuck yourself咪得囉
搵左啦一早 睇下話唔話比佢知姐
你都戇撚鳩
你咪又喺度用objective又話人哋成個網好撚明顯做優惠
見到兩個優惠兩個字仔含哂撚咁

咪叫撚左你個冚家剷去告囉
等笑你老母閪呀嗎
我冇買架傻閪
而家唔係我objective
係係人都見到大大度字寫住做promote
廣告做出黎唔明顯你做黎把撚呀 弱智

咁撚緊張叫你豐澤去請啲真既律師去度橋啦
話你呀 你呢啲打手完全冇料到呀
剩係識講 告呀告呀告呀
傻西
所以你咪撚做生意囉咪

做生意會反晒面嘅咩咪同人

凡事留一線日後好相見都唔識

真係法援之星
其實係到爭論緊乜野
係連登拗贏定輸又點,唔通呢到贏左就有人俾貨咩
覺得要告佢咪告囉
叫撚左你上去囉

Product page 乜嘢都冇indicate 咁樣叫做好明顯啊?
好心你啦你自己係法官咩

叫你上去同法官講囉 叫法官決定囉
跟住又唔行動成條柒碌咁

快撚啲啦投訴啦 法援之星
條友真係當自己係 temple des veoux 出嚟咁樣
其實冇爭論
不過唔順氣啲打手係咁係度誤導人

琴日不停嘈告唔入
條契弟上面拗輸左就剩係講告呀告呀
我都講撚左我冇買

好喇到海關消委會律師都話消費者贏
佢地琴晚開始又spin去話人乞衣

屌你老母我咁啱呢排好得閒
咪慢慢玩下囉
你係網買野,由你比左錢,佢send左 email比你確認訂單同時你收左sms由你銀行發出有一單幾錢交易開始已經成立左啦,但當你要退貨既時候佢會同你因爲已經確認左你訂單所以冇得退,就算你打上海關或者消委會都冇人幫到你,我試過係佢到買野比左錢後問佢因爲送比人唔岩可唔可以退錢,唔得喎,只可以換其他更貴既野保返差價,如果你睇條款你會發覺佢既條款好多都係不平等,只有佢可以做人地唔可以做,所以好彩既係法律-》條款,一向好多法律界人士或者執法人員都話就算有條款都唔係一定冇事,即係唔係大哂,好似呢單野咁個個話佢條款乜乜乜,其實真係個官判先係最後決定
快啲投訴啦等乜啫

消委會啊海關啊搵定solicitor先喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞