【豐澤故障】標錯價能否取消交易? 律師:若豐澤已收錢,買家勝訴的機會較大

934 回覆
496 Like 20 Dislike
講句冇貨就自動cut單嘅啦
垃圾hkmall 就係咁
唔係冇得打, 問題係會唔會嘥時間去打

人哋交俾in-house冇成本去打

你哋搞嚟搞去,為咗部未必會贏的iPhone

利申:legal
冇咁長命收到貨
赢你老母

“贏” 呀
而且唔係valid acceptance咁as a matter of commercial practice消費者可以點
你諗都諗到你個suggestion係幾麻煩同幾唔practical
事實上好多收據都會有啲消費者無見過嘅terms,如果下下咁講,按你當confirmation email係acceptance嘅logic,好多情況會變左無contract simply because of addition of terms in the receipt/ confirmation email
冇貨唔講,送少件/送另一個牌子就算
退錢都係退佢個mall dollor
呢個咪香港商家
你有冇收到call?
朝早無開電話 中午2點先開機 暫時未收到
誠哥大把子彈同你慢慢玩
利申:買左部跳樓價nokia
sorry
咁又KO連登仔
佢都無講幾時有貨

排到2047年都得
都幾勁 冇話唔賣俾你呀
不過2030年先送到wo
我賺 free market 明買明賣
我蝕 我標錯價呀而家,屌你問我攞貨?

告就唔洗諗 共產黨都未搞到誠哥

但呢單野反映好多嘢既
嗒真啲又了解香港多啲
相信佢係聖誕優惠
到時仲有無保養
Harry Liu冼死左而家咪又告緊佢冇放小心地滑牌
2030出貨喎
信用卡話彈就彈啦
點會收到錢
重點係objective state of mind, not subjective state of mind, i.e. what you claim what you thought when you bought the goods online is not important; the issue is what a reasonable person in your position would think at the time of purchase
Btw我係用支付寶比錢
Only 買左一件?
等你主動cancel order
係呀
幾千蚊扣得起
就睇你點送來
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20181206/bkn-20181206121503449-1206_00822_001.html?refer=hn2
//身兼律師的立法會議員涂謹申過去就同類事件接受東網訪問時表示,消費者接受商戶對貨物的出價而購買,雙方就達成合約,不能違約。不過,合約法容許商戶有出錯的機會,商戶能證明在交易中出錯,並且證明顧客知道商戶出錯,商戶就可以取消合約。他表示,若顧客不滿,可向海關投訴或循民事程序解決。 //
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞