【豐澤故障】標錯價能否取消交易? 律師:若豐澤已收錢,買家勝訴的機會較大

932 回覆
494 Like 20 Dislike
我都落左去唔比拎

佢有冇講原因?
有豐澤客戶服務熱線職員指,公司網站凌晨時有故障,疑有逾萬件貨品遭「標錯價」以低價出售,由於事件規模太大,公司難對顧客作賠償,故只能把特價品交易取消及盡快向顧客退款,望顧客見諒。

source
我識
仲有無其他人都係要等2030年先有貨拎
https://www.qtsa.com/filemanager/qtsainthespotlight/en/upload/3/1384162810.pdf
有豐澤客戶服務熱線職員指,公司網站凌晨時有故障,疑有逾萬件貨品遭「標錯價」以低價出售,由於事件規模太大,公司難對顧客作賠償,故只能把特價品交易取消及盡快向顧客退款,望顧客見諒。

source

http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20181206&s=10829391&a=58997386
大大聲屌CS老母啦
法治精神
呢個世界唔係剩係信用卡可以落訂,佢咁都過到骨既話,以後個個有樣學樣收現金落訂跟住hold 起筆cash話10年後有貨。而家啲商家佬柒左鑊金俾人捉到就屌鳩人係支那,咁啲人買樓上唔到會要殺訂又係咩道理??可唔可以話sorry我睇錯價,都係唔買,張約忘記佢俾返啲訂我??

你睇埋註冊會員時既條文先講 你同佢講合約精神 咁註冊會員都係合約
合理價錢 唔會派貨咩?
個個有樣學樣? 人地冇唔畀你cut 單 見到既係你要求用唔合理價錢要人畀貨你

你嗡乜阿1999,佢而家擅自將個送貨日期由2018擅自改到2030 年阿。仲有,唔係我主動行入豐澤叫佢用298賣部iphone 俾我,係佢主動係網上貼出有聖誕大劈價,298一部iphone,咁點會係我要求用唔合理價錢要求佢賣俾我?無話唔俾貨我?無話唔俾cut單??係阿無話過架,但你覺得2030年出貨合唔合理,你撐還撐吖,都搞清楚啲前因後果吖

你落得訂就要接受 2030啦
又要貪小便宜又要即刻出貨比你呀?
你當自己邊個

睇到你執唔到着數嬲嬲豬真係好好笑

死窮撚

破產囉屌你

最好啦
豐澤破產結業,蘇寧果堆係香港愈做愈大
經過今次事件,以後所有網店加條款會小心,可取消
其實信用卡好多只係入左機, 未翻單, 所以其實係未入帳落信用卡個度
所以成交好大機會都仲係無效

問題係琴日個post 有人識玩, 用debit card

我用支付寶比錢就一定扣左數

唔好意思
佢扣左你數 唔代表豐澤已收你錢

其實根本同有無收錢係無關係

只要出左交易已完成既message 已代表交易已完成。雙方都要找數

你地買到我買唔到

你地同支那人有乜分別?
支持豐澤cut 單 體驗黃子華魚蛋通論:人有我無,我要佢都無
留名等睇 child 登仔攞副身家出黎同誠哥打官司
打贏就本利歸還 fat fat la
我買個陣點知係標錯價定真係想益家坊先
見到有平我買左先有咩問題, 開咩小便宜事

利申 冇買任何野
一個小員工就可以搞到天翻地覆 IT狗唔再係狗了 審判大財團 推翻資本主義嘅機會嚟啦
我支持告鳩誠誠架

不過想問下 credit card hold limit 算唔算已完成交易先?手續上賣家未收到錢架喎,prepaid card 就唔知啦

如果hold limit 已經算完成交易,其實俾apple cut 單都應該有得告?

Hold Limit 呢個動作係銀行做 舊錢未落到豐澤
Mistake. 完。

唔好玩啦,傻既都知標錯價錢啦

咪係,典型contract law問題,講左去offer and acceptance

Contract law 唔關offer and acceptance 事
Mistake 有三種
1. Common/ non-agreement mistake
2. Mutual mistake
3. Unilateral mistake

呢個case係第三種
Mistake as to terms of contract + known/ reasonably ought to be known + mistaken party is NOT at fault

1. Hartog v Colin & Shield
Vendor OFFERED mistakenly large quantity of goods at a price per pound (whereas meant to offer the price per piece)
> void

2. Smith v Hughes
Purchaser ACCEPTED mistakenly
Vendor NO misrepresentation > acceptance VALID

Apply 第一個case類似而家情況
但豐澤唔係offeror
第二個case 豐澤係offeree 但offeror根本冇mislead
再refer返 unilateral mistake 第三個requirement
Mistaken party 係豐澤
但佢自己On9 accept左
Contrary to ‘mistaken party is NOT at fault’

以為屌個mistake出黎就無敵?
你以前考緊試做past paper?

傻鳩上面係度brah brah brah
駁唔到就負評
去溫熟啲書先啦
我都落左去唔比拎

佢有冇講原因?

佢話公司落左order唔比拎 要再作安排 我問咁點解仲出Email 佢有解釋話系統出錯 要叫寫字樓聯絡我 佢都好有禮貌 我都唔好意思搞落去
https://legalref.judiciary.hk/lrs/common/search/search_result.jsp?isadvsearch=1&txtselectopt=2&txtSearch=&txtselectopt1=1&txtSearch1=&txtselectopt2=8&txtSearch2=%E9%99%B8%E5%81%89%E9%9B%84&txtselectopt3=4&txtSearch3=&stem=1&selcourtname=&selcourtype=&selDatabase=JU&order=1&SHC=&page=1

陸偉雄係一個打刑事嘅大狀,叫佢評民事案真係得啖笑
搵大狀評要搵相關領域嘅人打
當初湯渣刑法唔叻打紙盒藏屍案,結果佢咪累炒從此唔打刑事囉
連登仔唔知頭唔知路以為一個打開刑事嘅大狀講民事都一定岩咁
佢提出嘅野根本唔係legal issue,我諗佢廢事講得咁深入記者聽唔明
只能夠講佢評論緊嘅野並非佢執業嘅專攻領域,參考性不大

Btw: https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20171130/20230049
https://www.speakout.hk/%E6%B8%AF%E4%BA%BA%E8%8A%B1%E7%94%9F/20991/-%E7%AB%8B%E6%B3%95%E4%BF%9D%E9%9A%9C%E5%9F%B7%E6%B3%95%E4%BA%BA%E5%93%A1%E4%B8%8D%E5%8F%97%E4%BE%AE%E8%BE%B1-%E5%A4%A7%E5%BE%8B%E5%B8%AB%E9%99%B8%E5%81%89%E9%9B%84-%E7%AB%8B%E6%B3%95%E8%A8%82%E7%AB%8B-%E8%BE%B1%E8%AD%A6%E7%BD%AA-%E5%8F%AF%E4%BB%A5%E5%BD%8C%E8%A3%9C%E7%8F%BE%E6%99%82-%E9%98%BB%E5%B7%AE%E8%BE%A6%E5%85%AC-%E7%BD%AA%E7%9A%84%E4%B8%8D%E8%B6%B3

利申,支持連登仔告上法庭,留名食花生

商品說明條例係刑事喎
我用支付寶比錢就一定扣左數

我用支付寶比成張單唔見埋
快d去打倒強權啦,誠哥等緊你地
支持完成交易又收唔到果啲告豐澤,我想知係咪真嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞