【豐澤故障】標錯價能否取消交易? 律師:若豐澤已收錢,買家勝訴的機會較大

934 回覆
496 Like 20 Dislike
不過今次撞正佢網上做優惠 有商品真係298 所以佢水洗都唔清
child 登仔同誠哥鬥長命
蝕12年倉租 vs 12年前舊科技產品
即係今日用 $298 買 2006 年 ( iPhone 都未出 ) 既電腦電話
應該得低科技製冷發熱既電器例如雪櫃仲 "可用"
300 有當年全新頂級既手機玩下何樂而不為
我而家就係講緊如果有addition of terms係咪成個contract就唔存在先
Commercial practice唔係講緊B2B,而係custom
網上購物一向都係咁做
另外knowledge of law 唔係一個issue
Ignorance of law leads you to nowhere

另外,有網站網購左唔會出confirmation letter,但會話你知送左貨,咁買家可唔可以用無acceptance去reject the goods?你可以親身試下

只帶出你提出confirmation letter 係acceptance既唔practical又唔logical,相對下standing offer is more convincing
基本上好多hold 起條數 方便個客cancel 退錢 咭公司唔洗咁麻煩搵返賣家入返條數 好多online 買 送埋貨先過數
佢不斷推遲 話缺貨 你奈佢咩何?
其實唔係喺合理時間內送到已經告得啦
我係佢現金退款之外俾多個20pct more cash coupon option,如果買左100野,買家可以選擇要$120 fortress coupon.
巴打accept 咗offer ?
我用298 買10000 野係用邊個x1.2?
我公司PAYPAL MERCHANT 直頭SET T+5

BACKEND 係可以REFUND 全額, 信用卡公司唔理單交易完成未, BANK CHARGE RATE 照收
諗起五年前apple mba 錯價錢單野 當年apple 照出貨,不過個價錢無凶宅錯得咁離罩
首先要部電話 12 年後仲有電
都係等 2030 同誠哥打官司啦
Btw 之前有係網上買過峰澤野,張invoices 係show你訂果日係購買日期,而唔係拎果日
啱呀
所以我一路就係講豐澤先係make acceptance嗰個
而make mistaken acceptance 可唔可以revoke
因為acceptance once received is irrevocable
而家係你標錯invitation to treat
但vendor 先係make offer嗰個

另外如果講equity vendor 就應該衰硬 可以不理
我屋企部腦同個moon何止十年前 不過都算當時半頂級

12年後298蚊買頂級機都ok ar
你地覺得要解釋 落完單12年後至送貨 易過 系統錯誤而訂錯價 ?
唔一定係confirmation letter
亦可能係畀完錢個confirmation page
總之呢個acceptance係要be communicated ,to offeror就得

如果有additional terms
唔係個contract會唔存在
而係呢啲terms唔能夠incorporated
因為contract已經成立咗

即使按你講法係standing order
所謂letter出現嘅terms都唔能夠successfully incorporated
因為唔係出現喺合約訂立嗰時或者之前提出
錯了,acceptance with variation or addition of terms = counter-offer
咩係合理先 佢一直缺貨 你唔cut 單 咪退錢囉
同埋做會員agree 咗唔小嘢 每項都要睇
馬會派彩都彈弓手 你覺得數都未畀會被你食住咩 條數最多hold 住幾星期 賣家一直唔收錢 銀行唔會唔理一筆一直hold 住既數

我竟然miss左
都係跟 child 登仔 logic 9up
我一早都喺訂貨個 post 話誠哥平時賺盡一分一毫根本就唔會派錢俾你班蟻民
你咪一對一同佢打官司囉
標錯價唔駛負責呀?
支你老母拿人咩
咁撚識為人諗你咪撚衝紅燈添呀on9仔
冇可能係counter-offer
咁張收據或者confirmation letter使唔使消費者reply?
唔reply係咪no acceptance to counter-offer所以冇合約?

我都係重申一點
冇所謂嘅新條款
條款一直都存在
而且係喺交易之前/嗰一刻已經有
消費者唔睇係一回事
誠哥係每個香港人身上都拎左唔少小便宜啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞