【豐澤故障】標錯價能否取消交易? 律師:若豐澤已收錢,買家勝訴的機會較大

934 回覆
496 Like 20 Dislike
理論上積分呢樣野佢可以扣返而唔洗經你同意
唔想知佢扣唔扣我積分
但佢明文寫明 只有交易成功之下 先會將積分轉送至戶口
咁我可唔可以理解為雙方同意交易兼且交易已完成
如果今次賠, 做IT狗咪可以一鑊玩殘間公司, 幾時有得網上買樓?
【18:21】消委會認為消費者網購時以網店標示的價錢購買貨品,付款後商戶應按時送貨,如最終商戶決定不進行交易,消費者有權追討。
好玩
告左未
夾錢打官司啦笨!睇下你贏定誠哥贏?
魚蛋大缺貨
大家讀下一書 business law lesson one. Offer and acceptance 有講到,貨架上的貨及價錢係 invitation to treat, not acceptance of offer.
公司有權從民事向IT 狗追討損失。

玩殘公司定係自己自殺
有權追討 同 成功追討 係兩回事黎

不過我支持連登仔告到誠誠破產
呢個問題就要戴頭盔 唔肯定100%啱

我覺得係binding
因算就算card centre hold住左先啲錢未實質上過數
卡主的確已經扣左錢
而豐澤亦必然可以收到呢筆錢
所以實際上筆錢過到豐澤手上未 應該係irrelevant
而豐澤亦確信呢件事會發生
基本上係正常情況下 扣左數後
銀行hold住先定已經過左數
都等同豐澤已經in possession
所以豐澤亦會即時通知你已經「成功付款」

呢個情況我覺得陸偉雄冇講錯

「若確認豐澤網站已收了買家的錢,買家又收到電郵通知指交易已完成,料買家勝訴的機會較大。」
畀錢唔係一個compulsory嘅factor
好多contracts訂立嘅時候都唔係即刻畀錢

如果以網絡買嘢呢個情況而言
offer係個顧客撳制確定買呢樣嘢嗰時發出
acceptance係個網站顯示successful嘅時候
信用卡買嘢好多時都係一兩日後先入帳
所以並冇直接關係
一旦個offeror接收到個acceptance
contract就訂立咗,就會係binding
估唔到誠哥唔係衰係共產黨手上
而係死係連燈仔手上
都幾有問題架
其實正常要考慮既野有好多
包括成個網站商品價格比例問題
點解牙刷又係298,iMac Pro又係298
當中係咪合理,唔合理係出於職員問題定黑客問題
係呢個唔合理既環鏡我用信用卡做交易既風險評估
註冊做會員個人私隱洩漏既風險評估等
廢佬就係貪個少少俾人一車車送去投票
High five
終於搵到個人係識law
網上購物條款及細則

1.4 所有訂單須視乎相關貨品的供應情況再作最後確認。倘若我們未能提供任何已訂購之產品或服務,我們有權拒絕接受該訂單。

https://www.fortress.com.hk/zt/termsAndConditions
啊律師點睇?
我邊個知佢合唔合理
平時執笠鋪樣樣都十蚊架啦
唔通又話毛巾同碗碗碟碟比例唔合理
唔明點解會話買到班人有問題
又唔係佢地搞到個網寫錯價錢
最衰琴晚早訓 如果唔係都好想執到平野
你覺得佢會再注資落去豐澤?
豐澤係一間公司 要 知道投資咗
就算佢有一千億都唔關豐澤事啦
勞工處話賠只需300 豪比佢
包哂底,消費者點都輸
講左好多次商家出既條款唔一定有法律效力嫁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞