【豐澤故障】標錯價能否取消交易? 律師:若豐澤已收錢,買家勝訴的機會較大

934 回覆
496 Like 20 Dislike
同埋個減價幅度都係consideration之一
你原本幾萬蚊野減到298仲冇話係limited availability 已經有理由相信係有個mistake喺度
咁你仲等咩啊快啲試啦

係都要俾個法官屌一鑊先開心嘅
消費者無懷疑過隻十一,感恩節,聖誕節大減價優惠!

我沒買wo, 討論下咋wo, 咁惡,唔通你係豐澤IT?
我都好想快啲有人告啊

留名等笑呀嘛

同埋有咩咁惡姐 你話你冇買呀嘛依家又唔係你告都唔係話你
快啲告啦 等咩呀 完全冇懷疑啦 gogogo
大陸律師
唔送貨咪去海關舉報囉,使咩我去告呀!小學生
快啲報啦 等咩姐

記住去埋消費者委員會喎

為公義發聲啦快啲
根據《商品說明條例》(《條例》),「商品說明」就貨品而言,指以任何方式及透過任何途經,就該等貨品或該等貨品的任何部分而作出的直接或間接的顯示,包括價格。商戶如就有關貨品作出虛假或具誤導性達關鍵程度的陳述,可構成虛假商品說明的罪行。此外,根據《條例》,商戶如沒有合理理由相信在合理期間內,按某指明價格要約供應或提供合理數量的該貨品,可能會觸犯餌誘式廣告宣傳的罪行。違反《條例》屬嚴重罪行,一經定罪,最高可被判罰款50萬元及監禁5年。

不願看到的事實

298 蚊 的自尊

優惠喺邊度?等我睇過?
告啦
快啲告
真誠相信合理期望係一個減價促銷優惠活動。吹呀!

點解仲未有人告

睇唔到有優惠兩個字喎
咁我又想問,我點知他咩商品真係做緊298,如果有個巴打買左個本身4舊既風筒去告,豐澤賣298係咪「合理」格價,咁係咪又會比個官鬧?又如果有人買左樣本身平過298既野,咁係咪可以調返轉告豐澤?
根據《商品說明條例》(《條例》),「商品說明」就貨品而言,指以任何方式及透過任何途經,就該等貨品或該等貨品的任何部分而作出的直接或間接的顯示,包括價格。商戶如就有關貨品作出虛假或具誤導性達關鍵程度的陳述,可構成虛假商品說明的罪行。此外,根據《條例》,商戶如沒有合理理由相信在合理期間內,按某指明價格要約供應或提供合理數量的該貨品,可能會觸犯餌誘式廣告宣傳的罪行。違反《條例》屬嚴重罪行,一經定罪,最高可被判罰款50萬元及監禁5年。

本身四舊豐澤都比撚左你啦

如果真係為咗$400去告嘅話我可以話俾你聽係一撚定會比法官串你浪費資源

咁就梗係唔係啦 因為係你自己Offer 比豐澤呢個價錢
你可以怪得邊個
不過豐澤都唔會同你計我諗 你估豐澤咁撚窮咩
咁我而家要點做
梗係搵蘋果啦 快啲屌爆成哥啦
唔係嘅 你真係試吓去小額錢債啦 我都好想笑下

真係唔好等 呢單case應該幾好笑 開埠以來應該都未有人試過咁告

祝你成功
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞