【豐澤故障】標錯價能否取消交易? 律師:若豐澤已收錢,買家勝訴的機會較大

934 回覆
496 Like 20 Dislike
都唔知你up乜柒 諗清楚再講啦
明就得啦
都係果樣野黎
睇左註冊AC的條款未..?
法律>條款
條款=合約=有效法律文件,你可以唔簽,但買唔到野ONLY
咁就告
好想睇連登仔大戰李嘉誠
有人帶頭未?
好似每位送$300禮卷
有confirm letter 佢都可以話係收到你既order only
hold左你limit都只係accept前既步驟
都唔算係正常accept左contract

所以上邊有人話有confirm letter就係contract 生效
真係人唔笑 狗都吠啦
向海關舉報「商品說明條例」就得,唔使親身上陣

香港首富咁有錢We trust佢叫我地「不要錯過此優惠」
海關發言人則回應指,就今次標錯價事件,海關暫未有接獲相關舉報。但根據《商品說明條例》(《條例》),「商品說明」就貨品而言,指以任何方式及透過任何途經,就該等貨品或該等貨品的任何部分而作出的直接或間接的顯示,包括價格。商戶如就有關貨品作出虛假或具誤導性達關鍵程度的陳述,可構成虛假商品說明的罪行。此外,根據《條例》,商戶如沒有合理理由相信在合理期間內,按某指明價格要約供應或提供合理數量的該貨品,可能會觸犯餌誘式廣告宣傳的罪行。違反《條例》屬嚴重罪行,一經定罪,最高可被判罰款50萬元及監禁5年。但發言人補充,由於每一宗個案的情況皆有其獨特性,故實際個案需要根據調查結果及相關證據才能判斷。
Likewise, an employee's mistake led a seller to advertise printers online at $66 each, instead of $3854 each. Buyers, knowing the price was a mistake, snapped them up. The Singapore Court of Appeal refused to uphold any resulting contracts (Chwee Kin Keong v Digilandmall.com Pte Ltd [2005] 1 SLR 502, approved in Statoil ASA v Louis Dreyfus Energy Services LP [2008] EWHC 2257).

上需一班法律學生未學呢條條例
豐澤班in house快啲諗啲新point
好撚悶
系統完全正常運作,由買野結脹到確認文件都冇問題,係有人入錯資料,同冇人覆檢

買家就算覺得可能個價錢出錯,唔通就冇豐澤低價出售既可能性
以前雷射結業果陣有d貨賣好平低過市價,
每年都有唔少商鋪係呢個時間做清貨開倉大減價
back friday一拆都有
賣豆腐花果兩間鋪低過成本賣豆腐花都得
國泰買油買貴左唔通就可以叫回水

有優惠梗係比正常價平啦,一蚊一隻雞,一蚊張飛機票都係平過成本價好多,咁廣告引我去買幾樣特價優惠咪買囉,俾錢囉
睇咗誠哥d賣樓廣告買咗新樓,仲未交樓,呢兩個月覺得貴咗樓價好唔合理,可唔可以取消買樓合約??
我要iPad Pro
冇錢買樓,唔知係咪撻訂賠雙,商業社會,明買明賣
首先比樣嘢要澄清左嘅就係

就算有formation of contract 法庭都係有理由因為mistake grounds 而唔去 grant specific performance 而唔係之前你所講嘅唔可以

你亦都睇返嗰個page

The fact that 原價係冇stated同埋冇crossed out 就咁state個price 已經係有理由objectively 令到消費者懷疑佢係唔係出錯
事實上豐澤真係做緊特價promotion, 有d 貨品的確賣298,只係可能有IT set 錯野,唔係沒得打wo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞