【豐澤故障】標錯價能否取消交易? 律師:若豐澤已收錢,買家勝訴的機會較大

934 回覆
496 Like 20 Dislike
咁你肯嘥時間去玩就得既
無理由可以單方面未經買家同意取消,可以要求賠償貨品或同等價值
但我記得acceptance once received is irrevocable
係咁話拎左,但又無圖
邊個話賣家唔可以取消交易
而家唔係offer and acceptance
係mistake
Smith v Hughes 同上面個案例先關事
美國告到仆街喎
你係咁拎返呢張圖出黎做乜
琴晚訂 係可以揀返今日拎
誠哥大把律師團隊同你地班鐘意鑽空子既人玩。
但去到話要再等電話通知,唔比拎
有貨係可以第二日拎(今日), 但重點係d人係咁話拎左貨但又無圖,點信
連登仔有google engine.
一有問題即刻search
誠哥都輸啦
因為佢地係用分身
連賣家都設立七天冷靜期
豐澤電器表示,網上商店網頁系統凌晨發生故障,導致多款商品價格標示為298元,客戶服務部將馬上聯絡受影響顧客,安排退款,對顧客造成的影響及不便深感抱歉,又說網上商店網站已在今早約7時全面修復。

連登仔:法庭見
我就係唔肯定mistaken 既acceptance 計唔計
如果出個offer係錯(e.g. 豐澤出238俾你 而你明知佢mistaken 但照accept) 咁就void an initio

而家有問題既係上網嗰班人既offer(offer 俾豐澤238蚊買你件貨) 呢個offer 係冇問題
因為你可以唔accept
但你自己accept左 係你自己搵左自己笨柒
我唔肯定有冇authority 可以直接apply
(我都唔肯定你講個case係咪針對mistaken 既acceptance 雖然情況類似)
不過首先要證明到買家係知道系統出錯。我堅持覺得佢係做special promotions 咁點判?
同連登仔講法律真係唔知死
其實上網件貨擺出黎同vending machine一樣係standing offer
買家係accept人地個offer
有無果張連登仔大合照

Reasonableness: 豐澤會唔會貼錢蝕本賤賣貨品,然後又再彈出彈入,given that佢無經營問題
同時間,有人發覺啲貨平到唔對路要開post講豐澤做乜9,反映objectively speaking a reasonable person will know the price is more likely than not caused by mistake
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞