【豐澤故障】標錯價能否取消交易? 律師:若豐澤已收錢,買家勝訴的機會較大

932 回覆
494 Like 20 Dislike
一部電視就過5萬啦

OK, 俾你去下一級既法庭玩, 玩律師你玩得起咩?

個個入小額已經玩死,洗乜上法庭?

咁你肯嘥時間去玩就得既
舉例部電視值三萬,系統出錯標價三百,交易成功之後對方退款取消交易,咁我實際損失幾多?

無理由可以單方面未經買家同意取消,可以要求賠償貨品或同等價值
係咁話拎左,但又無圖
買家肯取消交易係人情 唔肯取消係道理
唔通自己發現買貴咗嘢去claim返賣家錢/退貨咩
自己唔double check就放上架賣 責任明顯係賣家到

邊個話賣家唔可以取消交易
你地係劣根性!
其他國家點會告人!

美國告到仆街喎
係咁話拎左,但又無圖

信嗰個都冇腦
啲期全部幾日後 點即日拎
十部雪櫃係指緊過份既order
如果你買一兩樣野 大機會會出貨
信不信由你

利申 買左一隻apple watch

咪ff啦 fb話唔就 講到明

你係咁拎返呢張圖出黎做乜
係咁話拎左,但又無圖

信嗰個都冇腦

琴晚訂 係可以揀返今日拎
誠哥大把律師團隊同你地班鐘意鑽空子既人玩。
係咁話拎左,但又無圖

信嗰個都冇腦

但去到話要再等電話通知,唔比拎
係咁話拎左,但又無圖

信嗰個都冇腦

有貨係可以第二日拎(今日), 但重點係d人係咁話拎左貨但又無圖,點信
誠哥大把律師團隊同你地班鐘意鑽空子既人玩。

連登仔有google engine.
一有問題即刻search
誠哥都輸啦
比APPLE CUT單果彈唔見班乞兒話告APPLE 既 ?

因為佢地係用分身
買家肯取消交易係人情 唔肯取消係道理
唔通自己發現買貴咗嘢去claim返賣家錢/退貨咩
自己唔double check就放上架賣 責任明顯係賣家到

邊個話賣家唔可以取消交易

連賣家都設立七天冷靜期
豐澤電器表示,網上商店網頁系統凌晨發生故障,導致多款商品價格標示為298元,客戶服務部將馬上聯絡受影響顧客,安排退款,對顧客造成的影響及不便深感抱歉,又說網上商店網站已在今早約7時全面修復。

豐澤電器表示,網上商店網頁系統凌晨發生故障,導致多款商品價格標示為298元,客戶服務部將馬上聯絡受影響顧客,安排退款,對顧客造成的影響及不便深感抱歉,又說網上商店網站已在今早約7時全面修復。

連登仔:法庭見

同連登仔講法律真係唔知死
但我記得acceptance once received is irrevocable

而家唔係offer and acceptance
係mistake
Smith v Hughes 同上面個案例先關事

我就係唔肯定mistaken 既acceptance 計唔計
如果出個offer係錯(e.g. 豐澤出238俾你 而你明知佢mistaken 但照accept) 咁就void an initio

而家有問題既係上網嗰班人既offer(offer 俾豐澤238蚊買你件貨) 呢個offer 係冇問題
因為你可以唔accept
但你自己accept左 係你自己搵左自己笨柒
我唔肯定有冇authority 可以直接apply
(我都唔肯定你講個case係咪針對mistaken 既acceptance 雖然情況類似)

其實上網件貨擺出黎同vending machine一樣係standing offer
買家係accept人地個offer

同連登仔講法律真係唔知死

有無果張連登仔大合照

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞