【豐澤故障】標錯價能否取消交易? 律師:若豐澤已收錢,買家勝訴的機會較大

932 回覆
494 Like 20 Dislike
連登仔
平時屌蝗屌得咁口響
而家捉住人地系統出錯瘋狂掃
掃完仲理直氣壯覺得人地要出貨俾你
果然係賤種

爛泥扶唔上柄

平時就屌人用唔合理價錢賣黃牛飛

而家人地出錯都唔係想賣咁平就要殺要刴
咪係 3舊食個放題都無左啦 當食小餐好

如果佢真係扣件貨十幾年
係我都寧願掉左個幾千蚊放長雙眼睇佢點玩
D 貨佢就已經蝕左, 仲要蝕十幾年倉租
如果中途有咩事, 佢仲有無能力買番同一堆貨

佢不斷推遲 話缺貨 你奈佢咩何?

可以無限推meh?
明知係標錯價,其實最後買唔到,都好合理者
唔明要嘈乜,
但你要指出點解條款係冇法律效力

呢樣唔係我指證,留返比小額決定

告小額有柒用, 判左你勝訴, 對方唔柒賠都吹佢唔脹, 民事訴頌啦

但打輸左既話就...
外國公司就多數照落單出貨,怕打官司輸個名臭埋,班客會識團結抵制唔幫襯

香港大公司9成cut你單,因為佢地公司實一早加哂條款話擁有最終決定權,公司名臭唔臭都大把人照奶照幫襯,更加唔怕你會夠膽打官司

因為外國真係會告,乜都告,但又真係告得入,香港就好似呢單野咁,主角都未講點做就成班唔知乜狗屎垃圾出黎幫誠哥護航,法律就幫有錢人多過平民,呢個兩者分別

外國大把告唔入

都大把告得入,告得入果d個賠償仲幾金下,而家假設真係一人一告,入左既話佢付出可能仲大過佢死死氣出貨
其實成班on9喺度嘈啲乜
有幾多個真係買左
坐定定食下花生睇下結局咪算囉
又勁多假設又律師上身
啲書包拋到十樓咁高
又講返呢樣商家開既條款唔一定有法律效力

咁你入稟法庭都要指出點解條款係無效先得
如果條款冇抵觸法例 你又冇理據指出點解條款係無效
法庭就會裁定條款係有效架啦

告小額有柒用, 判左你勝訴, 對方唔柒賠都吹佢唔脹, 民事訴頌啦

你第一單入左,再去民事會唔會再大機會告得入,有時要一步一步黎 當然香港人告閪咩,收埋sms落街拎貨都唔落上黎問有冇人拎到
連登仔真係難服侍
有人告: 小小便宜都貪,核突過支那人
唔告: 無膽匪類, 告都唔夠贍告,正一柒頭垃圾

你啲大陸共產狗味出晒黎 一個forum只可以有一種聲音?
以誠仔能力
老屈個黑客出黎應該唔難

咁你入稟法庭都要指出點解條款係無效先得
如果條款冇抵觸法例 你又冇理據指出點解條款係無效
法庭就會裁定條款係有效架啦

呢d唔係留返比專業人士去搞既咩 你咁講唔識法律既人一世都唔洗玩,雖然香港法律係企有錢佬果邊多

你講到咁遠,其實已經反映成件事問題好多
Commercial certainty咁去理解offer and acceptance已經錯晒
就好似postal rule係網絡年代唔會再apply一樣
你嘅舊式concept係網絡年代要adjust一下

Mistake. 完。

唔好玩啦,傻既都知標錯價錢啦

咪係,典型contract law問題,講左去offer and acceptance

Contract law 唔關offer and acceptance 事
Mistake 有三種
1. Common/ non-agreement mistake
2. Mutual mistake
3. Unilateral mistake

呢個case係第三種
Mistake as to terms of contract + known/ reasonably ought to be known + mistaken party is NOT at fault

1. Hartog v Colin & Shield
Vendor OFFERED mistakenly large quantity of goods at a price per pound (whereas meant to offer the price per piece)
> void

2. Smith v Hughes
Purchaser ACCEPTED mistakenly
Vendor NO misrepresentation > acceptance VALID

Apply 第一個case類似而家情況
但豐澤唔係offeror
第二個case 豐澤係offeree 但offeror根本冇mislead
再refer返 unilateral mistake 第三個requirement
Mistaken party 係豐澤
但佢自己On9 accept左
Contrary to ‘mistaken party is NOT at fault’

以為屌個mistake出黎就無敵?
你以前考緊試做past paper?

我都落左去唔比拎
有豐澤客戶服務熱線職員指,公司網站凌晨時有故障,疑有逾萬件貨品遭「標錯價」以低價出售,由於事件規模太大,公司難對顧客作賠償,故只能把特價品交易取消及盡快向顧客退款,望顧客見諒。
賣家冇收錢 hold 十年 銀行都唔理條數 再講 消費者信用咭hold起唔代表要畀錢只係信用咭㭴扣起條數
明明成單野唔合理就屌人港奴 搞鳩笑

呢個世界唔係剩係信用卡可以落訂,佢咁都過到骨既話,以後個個有樣學樣收現金落訂跟住hold 起筆cash話10年後有貨。而家啲商家佬柒左鑊金俾人捉到就屌鳩人係支那,咁啲人買樓上唔到會要殺訂又係咩道理??可唔可以話sorry我睇錯價,都係唔買,張約忘記佢俾返啲訂我??

你睇埋註冊會員時既條文先講 你同佢講合約精神 咁註冊會員都係合約
合理價錢 唔會派貨咩?
個個有樣學樣? 人地冇唔畀你cut 單 見到既係你要求用唔合理價錢要人畀貨你

正因為要註冊做會員至買得,有理由相信做緊會員優惠價
仲有 個CFROI
連online shopping 係invitation to treat 都未攪清楚
唔該溫溫書先
賣家冇收錢 hold 十年 銀行都唔理條數 再講 消費者信用咭hold起唔代表要畀錢只係信用咭㭴扣起條數
明明成單野唔合理就屌人港奴 搞鳩笑

呢個世界唔係剩係信用卡可以落訂,佢咁都過到骨既話,以後個個有樣學樣收現金落訂跟住hold 起筆cash話10年後有貨。而家啲商家佬柒左鑊金俾人捉到就屌鳩人係支那,咁啲人買樓上唔到會要殺訂又係咩道理??可唔可以話sorry我睇錯價,都係唔買,張約忘記佢俾返啲訂我??

你睇埋註冊會員時既條文先講 你同佢講合約精神 咁註冊會員都係合約
合理價錢 唔會派貨咩?
個個有樣學樣? 人地冇唔畀你cut 單 見到既係你要求用唔合理價錢要人畀貨你

你嗡乜阿1999,佢而家擅自將個送貨日期由2018擅自改到2030 年阿。仲有,唔係我主動行入豐澤叫佢用298賣部iphone 俾我,係佢主動係網上貼出有聖誕大劈價,298一部iphone,咁點會係我要求用唔合理價錢要求佢賣俾我?無話唔俾貨我?無話唔俾cut單??係阿無話過架,但你覺得2030年出貨合唔合理,你撐還撐吖,都搞清楚啲前因後果吖
當賣廣告囉
上面話拎到個個 講咁耐都係得個講 果然係討論區
我真誠地相信你地真心認為D野係賣298架
唔係邊有人做倫敦金
有豐澤客戶服務熱線職員指,公司網站凌晨時有故障,疑有逾萬件貨品遭「標錯價」以低價出售,由於事件規模太大,公司難對顧客作賠償,故只能把特價品交易取消及盡快向顧客退款,望顧客見諒。

破產囉屌你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞