【豐澤故障】標錯價能否取消交易? 律師:若豐澤已收錢,買家勝訴的機會較大

932 回覆
494 Like 20 Dislike
下次打風有人賣八十蚊卷膠紙唔好再話趁火打劫貪小便宜
人地都係明買明賣

你都無撚腦 啲人係壟斷晒搶哂啲膠紙之後炒

完全係兩件事
你講到咁遠,其實已經反映成件事問題好多
Commercial certainty咁去理解offer and acceptance已經錯晒
就好似postal rule係網絡年代唔會再apply一樣
你嘅舊式concept係網絡年代要adjust一下

Mistake. 完。

唔好玩啦,傻既都知標錯價錢啦

咪係,典型contract law問題,講左去offer and acceptance

2百幾可以買到Apple watch , 當佢地真係夠姜告人,人地只要plead mistake根本即刻收皮,T and C 都唔使講。
叻仔

香港debit card少有到

恒生有張enjoy card 咪係 係少拎黎用

enjoy都係hold
啱啱打咗俾豐澤
佢話而家統一做法係退錢
敢同誠哥作對? 遲D長江旗下所有野全線加價
人地都係明買明賣

完全係兩件事

邊可能壟斷 只係冇人開姐
起碼2030年唔會係合理時間內
定係你覺得2030年係合理?

你覺得個金額合理?
完全晒畀錢?
退錢你有乜損失?
你既合理同佢既合理唔一致仲叫合理?

合唔合理係法官用普通人的角度去睇
以我所知只要合約成立(滿足訂立合約的條件)
就算代價只係1蚊都好
法官都唔會理個價係咪合理

你唔介意 入紙告民事
我試過offline 都因為店員標錯價 最後佢有送到貨畀我 皆因為畀晒錢 佢個價係成本都掂唔到 但我手上有invoice 可追討
但online 唔同 買樣野廿幾條款項有冇睇清楚 所有會員註冊 佢一早已訂明
我們會盡一切努力確保電子商店上所列載的貨品價格、資料和大小均已更新。我們保留權利可更改貨品的價格而不作另行通知。我們可根據存貨供應,全權決定是否接受所有訂購

取錄佢註冊會員條款
全部戴晒頭盔
Mistake. 完。

唔好玩啦,傻既都知標錯價錢啦

咪係,典型contract law問題,講左去offer and acceptance

2百幾可以買到Apple watch , 當佢地真係夠姜告人,人地只要plead mistake根本即刻收皮,T and C 都唔使講。

佢地嘅世界豐澤大蝕錢大平賣割喉式減價,而事前無講係清倉執笠咁去賣貨,係好合理
人地都係明買明賣

完全係兩件事

邊有搶哂咁誇張
其他區我就唔知
但臨打風前我樓下有舖頭賣正價大把貨
其他國家就係
香港

香港人劣根性就係拎完著數走去告人!

講到其他地方唔會 如果係美國 買家告都唔洗告

外國公司已經送左唔知幾多次錯價貨畀我
但同時因為咁,我之後一路繼續用同一間公司
一來畀佢賺返
二來會地肯認係自己問題,我用得開心
香港debit card少有到

恒生有張enjoy card 咪係 係少拎黎用

enjoy都係hold

香港debt card 銀行只有Citi
其他係私人公司黎 最出名tap and go
啱啱打咗俾豐澤
佢話而家統一做法係退錢

留名睇班乞兒有幾肉酸
你覺得個金額合理?
完全晒畀錢?
退錢你有乜損失?
你既合理同佢既合理唔一致仲叫合理?

就算代價只係1蚊都好

你唔介意 入紙告民事
我試過offline 都因為店員標錯價 最後佢有送到貨畀我 皆因為畀晒錢 佢個價係成本都掂唔到 但我手上有invoice 可追討
但online 唔同 買樣野廿幾條款項有冇睇清楚 所有會員註冊 佢一早已訂明
我們會盡一切努力確保電子商店上所列載的貨品價格、資料和大小均已更新。我們保留權利可更改貨品的價格而不作另行通知。我們可根據存貨供應,全權決定是否接受所有訂購

取錄佢註冊會員條款
全部戴晒頭盔

但其實個律師話只要佢收左錢就好大機會輸
所以真係睇佢有冇收到錢
收到錢應該就係代表接受左訂購?
香港人劣根性就係拎完著數走去告人!

講到其他地方唔會 如果係美國 買家告都唔洗告

外國公司已經送左唔知幾多次錯價貨畀我
但同時因為咁,我之後一路繼續用同一間公司
一來畀佢賺返
二來會地肯認係自己問題,我用得開心

呢啲你執到咪當賺到 唔係應份
點解咁多人反而屌網民??
又唔係偷又唔係搶,明明係豐澤自己個問題黎
點解要屌返網民轉頭?

利申:我自己都無係豐澤買到,事後先知

因為佢地冇份
如果真係為左依D小便宜而告鳩豐澤
真係核突過支那人

咩小便宜
第日你買樓
人地寫多個零
申請破產嗰陣記得唔好話係賣家問題
係喎,咁到時就係人地貪你小便宜
咁小便宜就豪左佢啦
人地都係明買明賣

完全係兩件事

邊可能壟斷 只係冇人開姐

我唔係香港唔知啦
但2樣野根本唔同
有親戚係入面做
話公司consult緊lawyer
話有機會出貨

出百佳劵?

據知唔係太過份(買十部雪櫃果d)
出貨機會大

一部ok了
平時屌臭大陸人幾無道德既連登仔
一有小便宜就據理力爭拎左著數先
真係核突過支那人

咩小便宜
第日你買樓
人地寫多個零
咁小便宜就豪左佢啦

樓宇買賣好似一定要經律師手?
到時就算要賠
應該係律師賠而唔係買家賠
就算代價只係1蚊都好

你唔介意 入紙告民事

取錄佢註冊會員條款
全部戴晒頭盔

但其實個律師話只要佢收左錢就好大機會輸
所以真係睇佢有冇收到錢
收到錢應該就係代表接受左訂購?

冇架 除非同上面巴打講 debt card 但debt card 唔係即時過數 因為冇得hold 起 佢sure 有貨畀先扣
credit card 就預先hold 起 再等賣家出order 收錢先過 由頭到尾 你當銀行係第三方公平起見 賣買有保障 雙方收錢收貨
我係佢現金退款之外俾多個20pct more cash coupon option,如果買左100野,買家可以選擇要$120 fortress coupon.

巴打accept 咗offer ?
我用298 買10000 野係用邊個x1.2?

no, i mean if i were them , i will provide this offer to make those customers happy. The GPM of the buiness shall be around 25%, if i turn it to 20% more coupon, it would be like 16% off on items sold, which I can still make ~10% GPM on your purchase.
首先要部電話 12 年後仲有電
都係等 2030 同誠哥打官司啦

我屋企部腦同個moon何止十年前 不過都算當時半頂級

12年後298蚊買頂級機都ok ar

wiki show 2006年既 intel 係 C2D E6600,
1080p mon 都唔記得普及未
你真係仲用緊?

我好耐無打機,部腦正正係十年前個人仲賣緊電腦硬件臨唔做之前自己砌,雖然而家幾個月都唔開一次機
真係核突過支那人

咩小便宜
第日你買樓
人地寫多個零
咁小便宜就豪左佢啦

告人美國佬最出名
唔見有人話核突過支那人
啱啱打咗俾豐澤
佢話而家統一做法係退錢

唔告正柒頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞