【豐澤故障】標錯價能否取消交易? 律師:若豐澤已收錢,買家勝訴的機會較大

934 回覆
496 Like 20 Dislike
我懷疑撚契弟係打手黎
我上面講得好清楚contract 已經成立
就已經binding 同有覆行責任
合唔合理關人撚事
之前啲人俾人呃簽幾十萬健身package夠唔合理
都要證明賣方有misrepresentation先有ground去claim
香港大把conveyance 係$1買間屋
賣左唔通又可以反口話唔合理推翻contract
Nonsense到唔撚用腦
屌你咩叫合理姐
平100係咪合理?
平1000係咪合理?
如果法庭下下要裁決所有交易合唔合理
咁就唔撚洗講合約精神啦
總之任何人買完野覺得買貴左/ 賣平左
就可以上court申請隻揪取消
個point就係嘈個state of mind 去determine有冇mistake 而你而加又問番我覺得係咪innocent
你個腦食左屎架?expectation loss係個legal term啫,咪就係en唔enforce個contractual obligation囉傻仔
你而加用蒙受損失去屌個case law,我話你屌錯左 因為你未搞消楚損乜春
你又問番我佢個mind,低鳩能
其實討論咗咁多頁,究竟有無巴打係打算真係去告先?定係鍵盤訴訟
大家記住搵陳大律師呀

不過記住俾足錢喎
連登仔已經網上告緊,9點開庭
咁去小額追個金額應該寫幾多?
你學咗unilateral mistake未?
成日覺得呢位律師好似去卡通人物
咁咪即係叫班乞兒仔捉蟲

英文都未識講就上庭

豐澤派個鬼佬黎同你玩都得啦
你自己上#490 睇
好撚煩已經講到口臭
你有講過unilateral mistake 咩

第幾頁啊 費事摷
咁呢個係事實wor
20頁
對住你地班撚樣真係好撚似做legal aid咁
仲要幫你搵埋所有野
寫差價
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20150821/mobile/bkn-20150821103357913-0821_00822_001.html
幾年前已經有事例
今日仲係到嘈
上到庭有冇人信你真誠覺得298可以買到部iPhone?

食懵左?
正常小額係唔會幫你追貨
佢唔派貨,你贏左都係賠298
事例冇用
案例先有用
搵到啦

依家個問題係:invitation to treat (wrong price) > offer (same wrong price) > acceptance (if consideration of 298 is mistaken)

其實仲可以話個buyer ought to know of the mistaken price

以呢個價錢298 咁低 真係可能有理由話呢個係一個obvious mistake
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞