【豐澤故障】標錯價能否取消交易? 律師:若豐澤已收錢,買家勝訴的機會較大

934 回覆
496 Like 20 Dislike
公司有權民事追返差額架
又係連登式討論,第一句一定要人身攻擊先

你點睇呢個網
http://www.clic.org.hk/tc/topics/consumer_complaints/consumer_protection/q5.shtml
ching就講得岩啦
vending machine
同一時間 最多一個offer
網上擺貨
同一時間 可以有more than one offer
Practically 實有分別
但我係唔識睇英文
而佢又有提供中文的版本
我同佢訂約的時候亦都係用中文
咁英文版本的條款仲適唔適用於我?
個網嘅兩個例子都係個顧客有蒙受損失
既然豐澤都肯退錢比你,你又承受咩損失呢?你無損失你claim條毛?
Expectation loss vs. Restitution
"未能提供"有幾難明白
只要豐澤提出到佢未能提供嘅原因(非常明顯地係因為售價遠低於成本),而佢又肯退錢比你,咪就係未能提供,完全無野好拗
你係講緊條款只要岩法例就生效
我反駁話條款都要合法合理

你就回我要損失至有得claim?
你完全唔係回應緊我
咁你覺得個買家係咪完全innocent?
仲想學人claim expectation loss? 上到法庭個官都笑你柒啦
除非個買家天生弱智,bargaining power好唔平衡,咁咪可能有得嘈下囉
中文版 實有寫 XXX會以英文版本為準
而英文as an official language
因為唔識英文而只接受中文版 應該講唔過
合唔合理 邊個定義?

佢點一點頭都派左幾年人工
如果你覺得$298可以狂掃iphone係合理, 你咪係你個statement of claim咁寫囉
送300蚊coupon完事
究竟你仲係咪堅持 條款合法 就有效? 你肯回應未
究竟你仲係咪堅持 條款合法 就有效? 你肯回應未
同你討論真係好有趣
一路都同你講緊 條款係唔係合法就有效
你就不停打稻草人
咁對唔識英文的人咪好唔公平?
中文版同英文版唔同
咁佢算唔算作出失實陳述?
實際上係連誠哥都贏到,而聲名大噪。多左人搵佢打官司
我覺都係架

好睇個state of mind
如果係啲嗰啲terms induce 個你enter the contract 嘅話 應該可以打嘅
尊貴的客戶:

豐澤網上商店eShop網頁系統,於今日(12月6日)凌晨時份出現故障,產品價格標示錯誤,至今晨約七時問題已全面修復。由此事件造成影響及不便,豐澤深感抱歉。

根據記錄,閣下於上述時間透過網上商店下了訂單。由於上述之故障,閣下之訂單未被接受。我們已通知銀行不會對閣下訂購的產品過帳。倘若閣下已完成付款,我們將盡快把款項退回閣下的帳戶。

對閣下造成之不便,我們表示抱歉。為感激閣下對此事件之諒解,我們為閣下準備了面值三百港元的電子禮券,可於網上商店使用。該電子禮券將於一星期內發送到閣下於豐澤網上商店之註冊用戶帳號內*。

就此事件我們定當作出深入詳細調查,找出這次系統故障的原因,防止同類型的事件再次發生。

如有任何疑問,請隨時聯繫我們的客戶服務熱線2555 5788。

豐澤客戶服務部謹啟

* 每位客戶獲發一張,以閣下的電郵地址作辨認,而非以每訂單計算。
但我係唔識睇英文
而佢又有提供中文的版本
我同佢訂約的時候亦都係用中文
咁英文版本的條款仲適唔適用於我?
中文版 實有寫 XXX會以英文版本為準
而英文as an official language
因為唔識英文而只接受中文版 應該講唔過
咁對唔識英文的人咪好唔公平?
中文版同英文版唔同
咁佢算唔算作出失實陳述?

我覺得係架

好睇個state of mind
如果係啲嗰啲terms induce 你enter the contract 嘅話 應該可以打嘅
真係畀優惠券
真係好撚乞衣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞