【豐澤故障】標錯價能否取消交易? 律師:若豐澤已收錢,買家勝訴的機會較大

934 回覆
496 Like 20 Dislike
真係希望你唔好做legal aid

唔好害人
Mistake as to terms of contract + known/ reasonably ought to be known + mistaken party is NOT at fault

1. Hartog v Colin & Shield
Vendor OFFERED mistakenly large quantity of goods at a price per pound (whereas meant to offer the price per piece)
> void

2. Smith v Hughes
Purchaser ACCEPTED mistakenly
Vendor NO misrepresentation > acceptance VALID

出offer嗰個有規定個offer要合理
邊度有authority?
我鐘意出offer$1買你部法拉利有冇問題?
你可以唔accept

如果要apply unilateral mistake
我上面講左 一係offeror出左offer想反口 Hartog v Colin & Shield
一係offeree 受mislead想反口 Smith v Hughes

你based on 自己on9 accept左
已經唔付合’mistaken party is NOT at fault ’
On9係法律上有remedy架咩?

我再問多次
如果一個contract都成立左
單方面覺得唔合理可以推翻
咁仲要contract law黎把撚呀?
1.個女人只係向報紙佬投訴,無鬧上去法庭
2. $1.58一部冷氣係不合乎常理,違反常識,似係系統出錯

但咁樣

有優惠訊息+ $298 真係會有人信係優惠價

再講,如果實惠單野鬧上法庭,個女人都未必輸。何況今次呢單
這我一定告
已reply佢不接受
買左既人唔洗驚 企硬
豐澤唔認數 可以要佢enforce contract
自己計下數 如果條數真係大
唔該搵律師攪 好大機會贏

班豐澤打手唔該收皮 唔好再係度誤導人
你講新加坡冇用嫁喎,香港就係就香港,如果你要跟其他國家,香港一早行緊民主啦
等睇豐澤執笠
再講,年中有唔少商家佬都搞
一蚊優惠秒殺/一折優惠秒殺,$298貨品唔算唔合理

而且巴打有講,幾十萬健身package合唔合理?
間屋契$1 易手,合唔合理 ?

contract 一成立,就已經唔可以用"合唔合理"黎推翻
"合唔合理"只係用黎解釋俾個官聽,睇下證唔證明到"顧客知道商戶出錯",而睇個官接唔接納

$298 + 大量優惠訊息,相信真係有顧客不知道商戶出錯
佢係來講有人送大禮姐
海關發言人則回應指,就今次標錯價事件,海關暫未有接獲相關舉報。但根據《商品說明條例》(《條例》),「商品說明」就貨品而言,指以任何方式及透過任何途經,就該等貨品或該等貨品的任何部分而作出的直接或間接的顯示,包括價格。商戶如就有關貨品作出虛假或具誤導性達關鍵程度的陳述,可構成構成虛假商品說明的罪行。此外,根據《條例》,商戶如沒有合理理由相信在合理期間內,按某指明價格要約供應或提供合理數量的該貨品,可能會觸犯餌誘式廣告宣傳的罪行。違反《條例》屬嚴重罪行,一經定罪,最高可被判罰款50萬元及監禁5年。但發言人補充,由於每一宗個案的情況皆有其獨特性,故實際個案需要根據調查結果及相關證據才能判斷。

特賣場咪大減價囉
主要係指有人送大禮啫,性質當然唔一樣
賣廣告話特賣場,俾完錢又話無減價要取消。海關做野啦
係好撚obvious 呀 不過唔係mistake喎
佢講撚明「不要錯過此優惠」
理由係:
你用$298買,佢取消交易,退番$298
於是你去出面買,咁個差價就係豐澤違約既損失

咁當然你要真係出面買左件貨。

仲有大劈價,劈爛個價!咁$298買部電腦,雪賴都係促銷廣告呀
消委會認為消費者網購時以網店標示的價錢購買貨品,付款後商戶應按時送貨,如最終商戶決定不進行交易,消費者有權追討。
新加坡個case你睇下內文
佢自己個網都出亂碼
係個printer既 description 度出’55’
而個price出‘66’

今次寫明「優惠」
仲要個價係298
已經有原因可以distinguish呢個case
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞