【豐澤故障】標錯價能否取消交易? 律師:若豐澤已收錢,買家勝訴的機會較大

934 回覆
496 Like 20 Dislike
嘥左我一分鐘 原來覆左個白痴仔
( Show Blocked User - 少年你不年輕了 )
佢張確定訂單好狗嫁,名叫確認訂單,內容寫一句呢個只係通知收到你我地收到你既訂單乜乜乜,但同時你又收到銀行sms你有一單幾錢交易,即係錢收左你先,確認訂單同只係通知你收到你訂單,到呢d情況你退貨唔要,唔得已經確認你訂單,佢要取消交易就會同下面果句我地個email只係話你知我地收到你訂單咋,唔代表乜
唔明你會笑到乜,人地告左後面會發展成點,告果個唔講,唔通消委會同海關會上連登開post同你回報咩 你當自己係邊個 都係果句人地告唔告洗撚你教咩
人地都冇份買告乜撚野姐
放心
Contract一定係valid
我上面都解釋左一堆invitation to treat offer acceptance
而且呢個亦係上面新加坡case其中一個issue
Singapore Supreme Court解釋哂
Click完俾錢 收到confirm
已經係完整contract
佢啲terms 唔會prevail over contract law
當佢地係微博啲robot 感觀就會fit 哂
執業律師 VS 執葉律師
所以要比法官睇下呢種情況合約算唔算已經成立
如果話成立
佢就唔可以質疑合約唔存在
如果唔成立
大家以後可以大條道理叫佢退錢

不過法官會唔會考慮被告(豐宅)以往的辦事程序?
例如佢以前唔接受人退錢
咁佢顯然係認為合約係存在(唔係的話可以有咩理由唔退錢?)
如果套用返落呢單case到
即係被告顯然知道並承認合約係存在?
但係新加坡的判決只有參考作用 冇約束力
所以應該都係要睇返香港法庭點判?

其實97年的案例對香港有高等/區域法院有冇約束力
個風向由冇道德變左告唔告

想見證合法彈弓手既誕生
係 快d告9成哥啦你班乞衣仔仲等咩
我唔係法律撚,但真係有機會提出呢樣野係對件案有價值既
其實一直係班屌鳩買家既人不停轉姐,買果班一直都冇挑鳩其他人
1. 可以唔跟
但個官要解釋點解唔跟
例如同一個case
新加坡個vendor 網頁出亂碼 而且有icq email record claimant知道系統出錯 所以判無效
但呢個case 冇呢啲野 一切正常 而且個網甚至做緊promote
所以兩者有唔同可以distinguish

但另一個issue
Contract 成立與否 兩個case係極相似
就算唔計新加坡case 我同上面有個巴打都根據contract law principles 得出同一個結論
所以個官好難解釋點解唔apply一路以黎contract law沿同既concept而得出唔同既結論

2. High court 有 d court冇
除非同97後法律有衝突
咁又唔係喎,有啲支持買家嘅講到自己為正義而戰咁,有啲又講到自己有損失咁,你唔可以咁選擇性睇野喎
告啦快啲
我都想市民告得贏大商家,如果可以既話
一定贏 法庭冇可能默許大商家有呢種彈弓手灰色地帶
請收皮
佢講緊由道德變告唔告呀,班買家自己開post講苦主乜乜乜,跟手就有班人入去屌佢地冇道德又乜又乜,講完呢樣又轉話咁你咪告鳩佢囉,但你有冇錢告果d,又乞兒又成,先變左鬥屌
其實我就真係唔明有幾乞衣
宜家係賣家定左咁嘅價 有人買左
又唔係偷又唔係搶又唔係逼佢咁定價
交易已經完成左 宜家單方面唔出貨 作為買家有抱怨有咩問題呢
你可以話明眼人都知有問題
但我作為買家 我點解要諗埋賣家點解set咁低價賣野?
唔好以為咁就叫R著數 係乞衣啦
大家係平等情況下完成交易 憑咩話追討嘅人係乞衣
利伸:今次冇買過任何野
咁老實講呢單野本質就係有群人見豐澤標錯價, 之後就掃貨, 咁正常諗豐澤緊係唔會認數, 因為損失非常大, 然後就出現所謂苦主, 我自已本身琴日第一個睇關於呢件事個POST就講到自已係苦主咁, 嗱, 老實講, 我一啲都唔覺得佢地係苦主, 有巴打見到反感我認為正常, 之後入去睇就見到一班友互屌話葡萄呀, 乞兒呀咁囉, 其實兩邊咪一尻樣, 講叫你地告果班先最正常, 我自已就只睇呢單野到底有無權拎, 我想知結果
苦主其實玩姐
屌屌下咪真係變左角色扮演囉
呢個時間如果有知名大狀可以出嚟講下可以點打
當比消費者一支定心針
因為直覺有好多人想打但唔識law
驚比人撚返轉頭
我覺得值得告下,睇吓法庭點判,釐清法律觀點都好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞