有無new age巴打入黎傾下計?

1001 回覆
19 Like 5 Dislike

我唔識Edgar cayce,等我留意下

誠實巴,嗰個children of the law is one 係另一個人嚟,叫Jon Peniel

呢個人仲有UFO experience 㗎,唔知投巴有冇聽過佢呢
http://www.thedaobums.com/topic/26597-interview-with-the-spiritual-teacher-jon-peniel/

我啱啱聽哂個拎入面個電台訪問,一路都是有energy 的
誠實絲,多謝你嘅介紹,我睇緊 source field 英文版嘅 chapter two , 佢講到law of one ,咁我覺得熟口熟面所以search 下,發現D search result 會提 Edgar Cayce. 我曾經問過有冇人睇過關於 Edgar Cayce 嘅嘢,不過冇人回應。

是咁的,我搵搵下見到有人話source field 個作者 David Wilcock 係 Edgar Cayce 嘅轉世,而 Edgar Cayce 係 children of the law of one... 雖然唔太肯定咁係咩意思...

我之前有睇過關於 Edgar Cayce 嘅書(同埋同佢有一面之緣 )... 唔知你有冇留意佢呢?

我返去繼續睇書了

原來source field 本書有提Edgar Cayce的,係咪譯做凱西呀?
睇靈魂永生講呢個世界有d 地方係一d 能量交會點,一 d 強既能量點可以好快將你思想同情緒化為物質實相既實體表達。係呢d 能量點上面既建築物會更堅固,而生物生長會較旺盛,好既條件都會盡量集中。但會受果度既人既思想情緒影響表達。roughly 我覺得香港本身就係一個點,但賽斯話呢本書唔係重點講呢樣野所以無講詳細如個點有幾大之類。但有提過有人直覺會知,有無感應強既巴絲講下邊區有比較強既感覺?

我之前提過嗰兩個地方算唔算?

係都合理,大佛同教堂都係多d 善念既地方。不過想知更多
你feel 到銅鑼灣好大負能量可能係因為比呢d 點加大左個effect, 如果係真,多負面思想既點會多意外
睇靈魂永生講呢個世界有d 地方係一d 能量交會點,一 d 強既能量點可以好快將你思想同情緒化為物質實相既實體表達。係呢d 能量點上面既建築物會更堅固,而生物生長會較旺盛,好既條件都會盡量集中。但會受果度既人既思想情緒影響表達。roughly 我覺得香港本身就係一個點,但賽斯話呢本書唔係重點講呢樣野所以無講詳細如個點有幾大之類。但有提過有人直覺會知,有無感應強既巴絲講下邊區有比較強既感覺?

你feel 到銅鑼灣好大負能量可能係因為比呢d 點加大左個effect, 如果係真,多負面思想既點會多意外

香港島有地方能量好差

大佛旁個廟不要去
誠實絲,多謝你嘅介紹,我睇緊 source field 英文版嘅 chapter two , 佢講到law of one ,咁我覺得熟口熟面所以search 下,發現D search result 會提 Edgar Cayce. 我曾經問過有冇人睇過關於 Edgar Cayce 嘅嘢,不過冇人回應。

是咁的,我搵搵下見到有人話source field 個作者 David Wilcock 係 Edgar Cayce 嘅轉世,而 Edgar Cayce 係 children of the law of one... 雖然唔太肯定咁係咩意思...

我之前有睇過關於 Edgar Cayce 嘅書(同埋同佢有一面之緣 )... 唔知你有冇留意佢呢?

我返去繼續睇書了

原來source field 本書有提Edgar Cayce的,係咪譯做凱西呀?

係呀, 佢中文譯名係凱西

大佛旁個廟不要去

佢仲新起多左個 , 不過之前睇過新聞都知有人中飽私囊,能量應該都麻麻

回港大巴,Ta 絲都講過銅鑼灣,噢洩巴都講過果邊好多'野'

今日咁岩行開銅鑼灣,有兩個位心輪位置痛一痛,
其中一個位係希慎外,淨係痛一下,感覺始心口有粒核既刺痛,成世從未試過。(幾日前胸口太鬱,我有嘗試Ta 絲方式輕輕觀想清洗心輪, 十幾分鐘後明顯舒服好多,唔知關唔關事。btw有繼續睇中醫)

之後行去波斯富街果邊,咁岩見到樓上有間賣dream catcher 同之類既物品就走上去,上去果陣痛一下,離開building 前痛一下,但鋪頭入面就好舒服,完全無野。之後就完全無任何好舒服or 痛既感覺了。

純粹好奇你地會唔會解讀到點解
有冇人教下Newage既正確打坐方法

大佛旁個廟不要去

佢仲新起多左個 , 不過之前睇過新聞都知有人中飽私囊,能量應該都麻麻

其中一個位係希慎外,淨係痛一下,感覺始心口有粒核既刺痛,成世從未試過。(幾日前胸口太鬱,我有嘗試Ta 絲方式輕輕觀想清洗心輪, 十幾分鐘後明顯舒服好多,唔知關唔關事。btw有繼續睇中醫)

之後行去波斯富街果邊,咁岩見到樓上有間賣dream catcher 同之類既物品就走上去,上去果陣痛一下,離開building 前痛一下,但鋪頭入面就好舒服,完全無野。之後就完全無任何好舒服or 痛既感覺了。

港島有一個地方話係負能量非常高,因為有(人)。

大佛旁個廟不要去

港島有一個地方話係負能量非常高,因為有(人)。

港巴講你啲感覺嚟聽下吖。
我如果見到前面有一"浸"嘢朦朦地就會避開先嘅。

如果將水晶套入newage就變得神神化化,唔夠中立,理性撚唔會睇,最後得返班痴線佬圍爐取暖。

我以前有玩水晶 但我最後覺得水晶對靈性效用唔大
單玩水晶唔會令你靈性/能量有提升

水晶係白魔法研究/風水命理會比較多實際用途同理論

係,水晶本來係風水果邊

我個人嘅諗法係:好多"修行"唔太耐嘅人,可能個心入面有啲嘢想求,就會好熱衷用水晶,可能係想願望達成,可能係要證明呀我feel 到D能量呀咁樣(刷存在感),可能係要證實自己用到水晶,係一個學習項目,但唔應該係一個終點。
我覺得如果同上面connection 夠,用都只係自然咁用,好似要寫字咪用支筆寫囉。
另外如果明白一切早有安排,個人嘅自尊心唔會太高太低,就未必會咁沉迷,只會自然地用到就用到,就好似你想由一個地方去另一個地方,有唔用交通工具,如果路面塞車你唔會堅持搭的士或巴士,你會搭地鐵。
Sorry for 1999。
簡單講下,由古代文獻開始,卡巴拉、梅爾卡把、生命樹、生命花,呢幾類人體脈輪修練開始。到中期賽斯、與神對話、唐望、門羅、奧修幾類身心靈列入newage。後期通靈、催眠、水晶、外星人等等又列入newage。自此之後,凡係新思想分唔到類既都當左係newage,大家睇下誠品個newage書櫃可略之一二,又風水又塔羅又占星乜都放入去,最新既人類圖當然又當埋係,就算出版社冇話過係。所以要討論newage真係要定義好先,否則蘇民峰都要講埋。

喵巴真係好熟喎
要不要出返本書講呢D?
可唔可以講下吸引力法則
之前睇過個post講要用下心輪先真正吸引到
但點先知自己係用上心定下心
有無巴打有催眠師介紹,想8掛下前世,主要想知今世目的。
簡單講下,由古代文獻開始,卡巴拉、梅爾卡把、生命樹、生命花,呢幾類人體脈輪修練開始。到中期賽斯、與神對話、唐望、門羅、奧修幾類身心靈列入newage。後期通靈、催眠、水晶、外星人等等又列入newage。自此之後,凡係新思想分唔到類既都當左係newage,大家睇下誠品個newage書櫃可略之一二,又風水又塔羅又占星乜都放入去,最新既人類圖當然又當埋係,就算出版社冇話過係。所以要討論newage真係要定義好先,否則蘇民峰都要講埋。

喵巴真係好熟喎
要不要出返本書講呢D?

我睇左十幾年newage資料、通靈資料、外星人資料、陰謀論資料,正同反既都睇過
以前有諗過出書,但攪攪下冇左下文

如果出到應該會造福人群

蘇民峰我都研究過少少,比如佢話立春後個氣會唔同咗又真係有,用植物擋一D嘢我又試過真係work(淨係嗰一塊葉先會死,前後都冇事),咁真係好多嘢D人懶得深究所以求其歸類。

無聊一問,大家手掌有冇神秘十字紋呢?
今日有把聲叫我一定要去圖書館
點知去再 竟然搵到本我搵極都搵唔到既書
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞