撈左按揭好耐,你問我答(3)

1001 回覆
13 Like 4 Dislike
免補地價買賣既居屋 , 想加按 , 係當居屋定私樓?
真係唔只柒一次 出黎搵食 答錯又話乜乜柒柒8:2 6:4
Amortisation 都未識計
講撚左幾個post 實牙實齒答左幾十個人 人地信鳩左你
自己先如夢初醒
睇到你咁打其實我好撚 sad,啲付出好似得唔到欣賞咁。你睇番3個post,幾時有R過生意?

我地用時間去答問題、用資源去做片做整合,都係想大家了解多啲按揭。息隨本減分期你睇個表就知開頭息本比例同中期息本比係點,就知我有無講錯。

我錯既係第一頁講轉按、講供唔完個呢句。但你諗下如果為生意,會唔會咁樣倒自己米? 叫人唔好轉按?開咁多個post 咁努力覆都係想分享下所知,何況我地唔係鳩答,遇到刁鑽問題時我地就問銀行問MC 求證完再覆大家,為求大家得到最準確既資訊,而且做咁多都只係希望透明化啲資訊,透過問答豐富啲題材,幫到大家解決按揭問題。
樓主係邊間撈緊按揭?想入行
依排想轉按套現
本身做緊九成 H+1.7 cap2.15
而家有銀行offer如下
九成𨍭七成半 經MC再借
H+1.25 cap2.15 rebate1.85
套現啲錢出黎做投資
有咩睇法
例如400萬 做8成? 做左半年政府工

居屋 好難搞的
要房屋署批

只有當業主經濟有困難,並急需一筆款項應付一些意料之外的個人或家庭開支時,把單位重新按揭 (加按) 的申請才會獲批准。應可獲批准的原因包括:
-籌措醫藥費;
-家庭成員的教育費;
-殮葬費;
-業主因離婚 / 分居而致需向配偶付還樓價或支付贍養費;
-業主因生意出現財政困難,以致難以應付開支
細公司黎的巴打 等等我做大佢 再請你
6成按揭的話 交齊文件計1個月都搞得掂
你90日放心啦
你講多少少先 資料唔夠 我答你唔實

有無:
1. 公司信
2. 糧單
3. 稅單
4. MPF
5. 點收入工? acto paid ? 現金? 支票?
無咩睇法 宜家都算低息 但會慢慢咁加
如果你有更高回報既投資項目cover到黎緊加息
幾時都可以去馬

提外話你個offer 舊息口黎 宜家做唔番
答你唔實 因為8成半 要過hkmc
6成你就實得
有機會
因為舊樓嘅按揭貸款都要計入供款入息比率
擔保人本身有按揭係身 仲要比人減按揭成數

你個offer係批咗未㗎?
而家仲有無邊間做到2.15
巴打,買550萬既樓想按8 成,我月入30k
想搵我屋企人做擔保人,但冇穩定收入同糧單,係咪要出示6 個月入息證明(銀行紀錄?)就可以?
同埋屋企人既入息係咪最少要有20k?
唔該巴打
如果1000萬屋借350萬供30年,一開頭會出租比人大約$21000 有需要再自用
間屋買入唔係連租約,咁租金7折可唔可以當收入計?
7成先係,打錯
想買500萬新樓
但差20萬首期
可唔可以除左做按揭再問銀行借多D
月入30K
應該過唔到壓力測試
會搵細佬做擔保人
定搵細佬搵銀行借會好D

同埋就咁借廿萬可唔可以還耐D
想問一下如果岩岩轉工無耐
份工係renew contract 得9個月
可唔可以做按揭?
政府三年試用喎,唔係等三年先做按下話?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞