撈左按揭好耐,你問我答(3)

1001 回覆
13 Like 4 Dislike
whatsapp me
依家一般做緊h+1.2-1.3% capped 2.375% (P-3%)
你個情況好尷尬 如果遲啲h Rate平返你就會有賺
但你依家個p又唔夠人平
所以真係睇你自己

加大個封頂位係唔係等於利息小左?
當然唔係 係完全相反 利息多嘢
e.g.
p-3%=2.35%
p-2%=3.35%
謝謝Dr. Loan,咁就不變應萬變先
大約三年之前係東亞問過丁屋按揭
佢話因為冇補地價所以要等五年
匯豐就話唔做
我想問依家仲有冇銀行係可以容許冇補地價嘅情況下丁屋按揭?
同埋東亞嗰個政策中存唔存在?
想問下做8成按
計壓測個每月入息係扣MPF 前定扣MPF 後?
如有autopay 出糧紀錄,有MPF,有公司contract,有税單,但無糧單又得唔得呢?
可以,只要間居屋有政府擔保,就無問題,最高可做 95% 按揭!
睇行架咋,有啲用前有啲用後,但講真最多都係 1500 蚊,影響不大
考證下答你
想問下白居二
1. 做按揭係咪唔洗過壓力測試
如果政府擔保期內,不用
2. 冇入息又申唔申請到按揭
如果政府擔保期內,不用
3. 最長年期可以做幾多
30年

唔該
Dr Loan
請問一下
如果想買入新樓 (建期)
宏亞按揭暫時吾做樓花, 發展商二按要求又meet 吾到,
咩文件都齊,只有1年稅單 (已工作1.5 年)

樓價 870萬, 只借銀行500萬
還欠 首期 大約100萬 可以點做?
自己和擔保人月入 總共 $72000

借500 萬大約要 過4萬6 壓測
還有2.5 萬元借貸力, 那去借財仔會影響到銀行 按揭結果嗎? 你有冇客人係咁做?

跪求答案
去做私人貸款啦! 利息平過財仔,但要夾按揭時間
請問市面上有邊幾間私人貸款可以做? 請問點夾按揭時間? 要按揭後才申請嗎?
如果私人貸款一百萬,每月還 $18000 左右 (60 個月還款), 那還可以問銀行借到 6成按揭嗎?

差少少,會借少左50萬
同步做🤫
請問有人試過 咁樣借p loan 又做到按揭嗎?
如果搵Dr Loan 你幫手, 是否可以同時完成兩樣貸款?
我依大半年轉過兩份工,仲要兩次中間各有空檔一個月,唔係接住落。但一份比一份高人工
咁依家依份工做幾耐後先做到按揭,同埋可以用新糧去計?

同埋如果女朋友係fg, 要做幾耐先可以做擔保?佢未有税單,但有autopay出糧 + payslip + contract + MPF

我想做8成, thanks
其實做6成稅單有無必要
好果無必要唔想同稅局有交收
樓主想問係咪有啲銀行有個條款叫oveerriding right
即可能經濟唔好 銀根緊時不問理由而call 你loan
即使你每月還錢都好
巴打您好
想問下送契樓係咪會有銀行唔肯做按揭架
Dr Loan
如果要按八成,佣金收入係咪就唔會計?
Dr Loan
如果要按八成,佣金收入係咪就唔會計?

計,但用 6個月平均計
唔好話銀行,5年內既送契,財仔都未必做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞