撈左按揭好耐,你問我答(3)

1001 回覆
13 Like 4 Dislike
聽日一次回覆
差銀行3M,現有現金股票1M,
依家呢個時世,應該先還1M定再向銀行加按投資好
入左飛抽LP6
想問下宏亞果啲高成數按揭
會唔會好難轉走

同埋之前你講到新樓未有成交,轉按會跟買入價而非市值?
我聽講唔係咁既?
我可以幫答, 用發展商高成數按揭即係同佢對賭, 樓價升你就贏, 樓價跌你就PK

假設買入價 8M, 銀行可借6成4.8M, 首期 3.2M
用展商高成數按揭, 當借8成6.4M, 首期 1.6M

二年後想轉按去銀行, 當還剩6M, 10M以下樓銀行只可以借6成或5M, 即係你層樓到時市值要去到8.5M先可以借足5M, 再攞1M出來先夠, 如樓價下跌, 加上加息週期開始, 隨時要捱5-10年超高息

我3年前用左發展商高息二按, 今年轉按係跟市值去估, 我建議如可用高息二按比高息高成數按揭好, 起碼你轉唔走都只係捱樓價2成高息
LP6冇發展商2按..
不如你計下你想買個單位總共要借幾錢? 樓價要升幾多/補幾錢先可以將按揭轉返銀行? 供發展商貴息+3厘可否負擔?
睇番南豐好似無提供高息按揭, 由渣打做8成?

巴打有無去渣打問過?
人工叫做出得靚, 唔穩定人工, 銀行睇6個月平均
未必啦 銀行睇到粒買賣釘重點會批你, 唔通比你賺double 咩
痕身, 31號前上件重留到
MPF, 公司信, 稅單, 個啲有無? MC 緊好多, 如得入數證明, 難搞.

20K 穩陣一定得.
講明出租用途租金收入可當收入, 但你係交吉成交, 無租約租金計6成, 有租約先7成
私貸最長都係6-8年,

另提提你, 你諗既野可行, 但如果佢係其中一個按揭借款人就有問題了, 因借既時間太近成交日, 銀行會問得好仔細個廿萬去左邊. 當然有啲細行會執執博, 你過到壓測就唔理你.

但MC 就死心吧
Why not, 只要有齊入息文件, 證明到月入穩定就可
政府工銀行通常睇得鬆啲
點解想投資唔直接加按?

點解想穩陣唔一炮還哂就算?
Ching 正確

Btw 辣招3年內成交價, 辣招後市價估
渣打過6M做唔到8成呀?
唔知,廣告賣渣打提供8成按,可以打去問下
我朋友一畢業就做freelance, 做左4,5 年! 一直出現金,無交過稅! 可唔可以做到按揭?
如果而家搵人幫佢寫糧單,有無問題?
想問下 一個從未返過工既人
出糧比佢 要出幾耐銀行先會批按揭?
三個月 半年 一年?
計左啦...如果借宏亞, 可以買到兩房開廚低層.
佢借8成, 上會費係借貸額5.98%, 即係又要俾多30個, 其中10個即磅, 其他攤分
大概樓價要升4.7~4.8%先COVER到條數.
但轉按起碼要入伙出租再儲先COVER到果15%...轉返出銀行做6成按揭..
巴打買來收租係有經驗投資者? 咁我唔多事啦
唔係. 首置. 不過一言難盡, 所以有D數我大概知點計.
只係驚計漏野, 諗漏野. 魔鬼在細節裡.
借高成數始終係風險, 搞唔掂抽到都唯有買一房.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞