撈左按揭好耐,你問我答(3)

1001 回覆
13 Like 4 Dislike
Oh bro, 收到你TG鳥
無追post ,如之前有人問過而重複左,
真係講聲先唔好意思
想請教下
剛剛屋企人抽中白居二
想用來買公屋

上網搵左好幾日,又問過幾個 agent ,有幾個問題一直都搵唔到個好確實既答案,所以想請教下
1)白居二有政府擔保按揭嗎?要壓測嗎?
有政府擔,不用壓測
2)如有,我上網睇番,按揭年期上限係係30年減樓齡,得出來既結果如大過10都仲可以按到25年,否則擔保年期會愈來愈短,甚或無,而我地想買公屋,我上網睇,計算方式係由首次開賣日期計,而唔係落成日期,由於部份公屋雖然落成三十多年,但首次開賣係2000/1年開始,換句話講,如果我搵198x 落成既公屋,可以按9成按足25年嗎?
留意係睇「首次發售日期」,基本 99年後既都做到 25年
3)如有擔保,我同時正常禁經mc申請攤到最長,到最後先二擇一可以嗎?
有政府擔保係唔需要過MC 的

講聲唔該先
其實咁轉先最蝕息,因為你無套現到,純想賺回贈。但咁轉法時,如你A銀行已供左一段時間,息本比由 8:2 變到 6:4,但你轉一轉又會變番 8:2,所以唔建議的。

建議做法係轉按加套現,除左賺回贈之外,多出既錢又可以去做投資,對沖番個息
點睇2047地契問題?
我想問
將間屋 轉落另一個人個名
另一個人 洗唔洗簽名?
因為我想申請 居屋
但我問屋企人依加層樓係邊個 佢地又死都唔講
呢樣想學多啲,即係計出黎轉左去銀行B比既總利息會高左?
可以,最高 8成
新樓一定用成交價,放心
齊稅單,無債,可以
MC 按保會借埋比你的
想做幾成按? 6成既 Easy
做咩無啦啦部份還款,有錢番底好過,Cash is king ma,或做一啲極低風險既投資,食少少回報算。等有咩事再出手,好過依家掉落去,有需要時都唔知套唔套得番
轉名一定要簽名,因為法律野來。
相信到時已進入大灣區時代,請等待厲害了我的國
遲啲舉例覆你
我每月要還around $8k (3k interest inclusive)
如果我make partial repayment of $1M
--> 每月還少啲interest
any suggestions of "極低風險既投資"?
巴打岩

概念上的確係有8:2 6:4 之分,但經巴打追問後,我未計數唔敢亂答,所以話遲啲舉例再覆,謝謝萬國巴幫手計數例舉

真心,day one 起我都係抱住分享同學習既心態,我知比我叻既大把,而且討論區既好處係大家可以就住一樣野一齊交流、研究,等大家更進步。

利申:如我有答錯請盡力屌,我會改善進步的
請問知唔知道白居二既壓測係咪同私樓一樣嚴?政府係咪會擔保做9成?
Thanks
//因為供左 9年基本依家供本多過息,無謂貪少少回贈再玩過。//

無分別, 其實你知唔知人地點計interest...
師兄有無聽過息隨本減?本金越少息口越少,而且比例係先息後本,如巴打唔信既可以睇番自己個份供樓表,清楚顯示到息同本比例
其實咁轉先最蝕息,因為你無套現到,純想賺回贈。但咁轉法時,如你A銀行已供左一段時間,息本比由 8:2 變到 6:4,但你轉一轉又會變番 8:2,所以唔建議的。

建議做法係轉按加套現,除左賺回贈之外,多出既錢又可以去做投資,對沖番個息

That's why I said u Duno how to calculate interest please check with any online calculator for this example and don't give wrong opinion to others
呢個問題post 1 我已經講咗 轉5次 同10年都唔轉 一定係第一個個貸款餘額少啲架架

而家利息低越來越唔會出現轉按後還少咗20%本金嘅情況

所以能夠轉按就轉按 食回贈係放心補得返嘅
想問下選擇邊間銀行做按揭 除左睇rebate , 罰息期 仲有咩考慮因素?

暫時有幾個offer 應該簡最高rebate 嗰間就算, 除左rebate 好似間間都差唔多
謝謝上面巴打既指教,下一個Post 我會改轉按部份,同會再做例子去補充巴打們既意見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞