撈左按揭好耐,你問我答(3)

1001 回覆
13 Like 4 Dislike
Um , 企你立場 其實你唔轉So 啲。因為供左 9年基本依家供本多過息,無謂貪少少回贈再玩過。

但如你想吞現就唔同,咁就可以轉,吞完錢再賺多筆回贈
//因為供左 9年基本依家供本多過息,無謂貪少少回贈再玩過。//

無分別, 其實你知唔知人地點計interest...
想問下
某銀行借2百萬個offer係
H+1.26% cap-3.1%

同另一銀行係
H+1.25% cap:p-2.85%

係咪下面個offer會供少d息?
我同老婆聯名有樓供緊
我本身收入夠計,轉按後,新按由我做借款人,佢做Mortgagor

佢自己再買第二件,上述第一件按揭當唔當佢有份
壓測計唔計?
如平息世代,是。

但現在大家都供Cap 位,無分別
想問下

同另一銀行係

如平息世代,是。

但如果加息呢?有冇分別?
師兄有無聽過息隨本減?本金越少息口越少,而且比例係先息後本,如巴打唔信既可以睇番自己個份供樓表,清楚顯示到息同本比例
加息全世界都加的。

而且睇你啲 Cap 位減位,

呢間應是細行,行大P 5.25%,佢 -3.1% Net 完都係 5.25%-3.1% = 2.15%

同另一銀行係
呢間應是大行,行細P 5%, -2.85% Net完 5%-2.85%=2.15%

不論大細P,Net完都一樣,如市場一加P 係全世界都加,Net 數都係一齊升,無分別
好問題

新按唔計太太,上份Mortgage 唔洗計佢壓測。

但要比 15%稅喎師兄
請問我2年前買入360萬做 7成半
還剩260萬 而家估500萬
如果做轉按 有無著數?
thanks
有,因反正大家都供P,利息基本可以忽略。

而著數在於「退保費」同「賺回贈」~
Dr.Loan
唔好意思想問下
如果我同女朋友都係做機場地勤, 人工係底薪+OT+少少allowance (OT高過底薪)
做8成按揭會計埋OT嘛?
睇你做既年期,同OT 收入穩唔穩定。

如做得耐,有哂稅單,而近期3-6個月 OT 收入月月差不多,可以批的
唔該晒DrLoan
仲有一個問題想問下
有無話邊間銀行易批啲架?
因為有幾間銀行一聽到我係底薪+OT已經ban左
我驚連銀行嗰關都過唔到..
想問下

同另一銀行係

如平息世代,是。

但如果加息呢?有冇分別?
加息全世界都加的。

而且睇你啲 Cap 位減位,

呢間應是細行,行大P 5.25%,佢 -3.1% Net 完都係 5.25%-3.1% = 2.15%

同另一銀行係
呢間應是大行,行細P 5%, -2.85% Net完 5%-2.85%=2.15%

不論大細P,Net完都一樣,如市場一加P 係全世界都加,Net 數都係一齊升,無分別

清晰,多謝晒
博士想問我個case將來會不會買到樓
本身係合約工合約期到2020年3月31
收入係20650 12個月糧,而女友收入係15750 13個月糧,
咁樣計落,如果層樓名寫女友名,我做擔保,我地做唔做到9成按揭,按保都借埋話

想問埋銀行多唔多借埋按保,定係要一次過比左先
博士想問我個case將來會不會買到樓
預係買層400萬的樓,9成按
本身係合約工合約期到2020年3月31
收入係20650 12個月糧,而女友收入係15750 13個月糧,
咁樣計落,如果層樓名寫女友名,我做擔保,我地做唔做到9成按揭,按保都借埋話

想問埋銀行多唔多借埋按保,定係要一次過比左先
想問宜家今嘅環球狀況,住宅樓做一啲partial repayment 合不合適?
呢家邊到仲有400萬樓
有都舊到仆街 銀行未必批足
或間屋細到仆街
主要想知會不會買到400萬樓
博士,新手請教一下,
我最近買左七百萬的新樓,選擇即供,
想銀行借六成。

銀行會不會估價不足,導致我借不到成交價的六成。
呢個可能性大不大。

唔知新樓估價會不會貼近成交價。
村屋係咪一樣可以做六成+按保?
兩個人搵四萬零,買四百萬左右應該ok?
Thanks巴打
無追post ,如之前有人問過而重複左,
真係講聲先唔好意思
想請教下
剛剛屋企人抽中白居二
想用來買公屋

上網搵左好幾日,又問過幾個 agent ,有幾個問題一直都搵唔到個好確實既答案,所以想請教下
1)白居二有政府擔保按揭嗎?要壓測嗎?
2)如有,我上網睇番,按揭年期上限係係30年減樓齡,得出來既結果如大過10都仲可以按到25年,否則擔保年期會愈來愈短,甚或無,而我地想買公屋,我上網睇,計算方式係由首次開賣日期計,而唔係落成日期,由於部份公屋雖然落成三十多年,但首次開賣係2000/1年開始,換句話講,如果我搵198x 落成既公屋,可以按9成按足25年嗎?
3)如有擔保,我同時正常禁經mc申請攤到最長,到最後先二擇一可以嗎?

講聲唔該先
如果爭銀行卡數分期加埋大約50萬(每月大既還2萬), 月薪過到壓測下, 有無辦法計埋落按揭到一齊按? (利申:未買, TU評級得C)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞