撈左按揭好耐,你問我答(3)

1001 回覆
13 Like 4 Dislike
dr巴請加
t.me/masterbillc
之前聽過唔過6成就可以拎哂cash rebate in cash
又真唔真
我人工34k,佢就22k,
而家清左條loan,上星期去左匯豐申請,
問職員清左條數,TU花,會唔會影響到,
但個職員幫佢check左check,話佢TU唔算差,
同還左條loan冇咩影響。
博士我想再問,咁樣成數係咩好高?
Thx~~
Hello博士買左樓590萬,想借8成按揭,人工21k要老豆做擔保人。但老豆自己開公司,睇statement每月得1萬幾收入,但交稅報40萬,除開每月33K收入。唔想講老豆係自僱人士因為公司近年loss。想問批嘅機會大唔大?搵咗匯豐、中銀、渣打。唔該曬博士
博士有問題求解答
我睇岩個盤但佢9月先交到樓,想問按揭果度如果到時批係咪有機會同依家既估價唔同,到時樓價跌得勁係咪我會可能借唔足
我想問 我黎緊七月尾完約離職
但9月先會返工 咁我中間八月無收入
可唔可以用七月前既收入 係九月做轉按?
想問Dvd樓契
會唔會影響將來賣出去?
邊啲銀行先做到按揭?
博士

我同老婆一樣工種每人揾30k
加埋外母10k
老婆首置買左層5.5m既樓做8成
我同外母做擔保
但係我每月還款15k(供車+p loan)
咁夠唔夠過壓測?
同埋想知壓測係咪唔過50/60%就可以?

如果唔過有冇其他back up plan?

https://t.me/lucky penis
博士

我同老婆一樣工種每人揾30k
加埋外母10k
老婆首置買左層5.5m既樓做8成
我同外母做擔保
但係我每月還款15k(供車+p loan)
咁夠唔夠過壓測?
同埋想知壓測係咪唔過50/60%就可以?

如果唔過有冇其他back up plan?

https://t.me/luckypenis
博士!請問我有一物業已供完,想同老婆聯名買多一層樓作投資,這樣我是否要交ssd稅?
完全正確
DVD樓契好多行都未必做架,以我所知恆生會做既,巴打可以一試,如果搞唔到或者有野唔明可以搵我傾傾
題外話,可能有好多巴打唔知咩dvd契/cd契係咩一回事,借呢條問題解釋比大家聽:
dvd契/cd契即是指部份既舊樓由於佢地D契約文件太多,可能有成3,4個箱咁多既paper,所以會將D野燒成dvd/cd以方便之用,呢D就叫dvd契/cd契
職員話唔差,可以幫你做既話就得啦,你地而家壓測都過到啦,應該冇問題
係咩樓嚟?新樓定二手? 你有冇簽臨約正約個D? 新樓簽左就跟而家個價去做既,但二手樓就睇做個陣個價,正常冇咩可能趺好多,唔洗擔心
之前份工用現金出 無報mpf 無報稅,
現職同上一份工仲要唔同行業,
而只用其中一個人現職人工計,欠二千蚊左右先過壓測。如果搵阿媽做埋擔保,佢有穩定收入但已57歲,有無機會過到HKMC?

唔該博士士🙏🏻
銀行網上估價比買價高16%
我算唔算執到好貨?
當你唔報比銀行,你地夾埋既人工都唔夠過壓測架啦。咁當然你報埋就一定過硬壓測,係差在睇你敢唔敢搏銀行唔check老豆間公司架姐,既然你都試左三間,唔差在其他行啦,你冇心水行既話我都可以幫你搞既
渣打話雙糧要做夠2年先可以計落入息到,請問啱唔啱呢?
正確
二手樓黎既
因為我就係諗如果真係借唔足我真係食得屎
定D喎巴打,就算趺都冇可能一下子趺穿哂既
冇錯,恆生直頭主力搞緊,要搞既可以搵搵我,可介紹相熟banker比你
Tg ed
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞