撈左按揭好耐,你問我答(3)

1001 回覆
13 Like 4 Dislike
博士你好
現有物業按揭仲有百四萬要供 每個月7k左右 家庭收入31k多d
呢家想加按多一百二十萬
想問下銀行咩情況之下會call loan/會唔會有咩潛在風險?
博士你好
現有物業按揭仲有百四萬要供 每個月7k左右 家庭收入31k多d
呢家想加按多一百二十萬
想問下銀行咩情況之下會call loan/會唔會有咩潛在風險?

你可以過到壓測就冇咩問題既,冇咩風險可言,當你還唔到銀行咪call你囉
博士你好
我與老婆收入加埋42k
想借8成480萬,但壓測過唔到仲差少少
我想問可以再加多另一個擔保人嗎?
如有2個擔保人,
會唔會比較難批/有冇邊d銀行做唔到?
博士你好
我同老婆收入加埋70K
但我之前TU好花,去到 I
岩岩還清債 但TU仲係I
想問申請按時 係咪好易出事
想買530萬樓 借8成 聯名首置
博士好
如果有250萬cash
想8成按買500萬樓
但無收入證明
有一間成立左半年既有限公司
未報過稅
TU 長期A級
有30幾張信用卡
一個月look幾十萬,但準時還款的
女朋友可以做擔保人
大公司穩定收入20k
博士
想請問一下係咪經中介申請按揭會好過walk in銀行問?
我見有d blog 話經佢拎回贈會更加多 有冇伏
見你上面話唔收錢個d就係好 咁佢地賺乜野
另外,如果要比錢買樓 應該用邊張信用卡最好
師兄,如果你係自顧人士出糧比自己,銀行入息文件要求會有唔同。$37000 人工最好要有税單。另外海外租金唔係間間銀行接受,最少要提供房產證,同自己名下銀行三個月流水。
博士你好,想請教下
月入5萬,現金一球,最多可借多少錢,買樓可以去到幾盡?可以做八、九成嗎?
mortgage link acc 係中銀黎講會叫咩名
博士你好,想請教下
月入5萬,現金一球,最多可借多少錢,買樓可以去到幾盡?可以做八、九成嗎?

根據你月入5萬,最多可借5,350,000左右,加你一球,即是6,350,000
如果你買6,000,000既樓最多可做到8成既(4,800,000)+你$1,000,000
=$5,800,000。但如果咁樣你首期就唔夠
p.s以上都係以你冇樓冇債咁計算
博士你好
我與老婆收入加埋42k
想借8成480萬,但壓測過唔到仲差少少
我想問可以再加多另一個擔保人嗎?可以
如有2個擔保人,
會唔會比較難批/有冇邊d銀行做唔到?

唔會架,正常都會批比你,唔洗太擔心
博士你好
我同老婆收入加埋70K
但我之前TU好花,去到 I
岩岩還清債 但TU仲係I
想問申請按時 係咪好易出事
想買530萬樓 借8成 聯名首置

你I左就好難搞,基本上一二線行都唔會同你做
博士好
如果有250萬cash
想8成按買500萬樓
但無收入證明
有一間成立左半年既有限公司 
未報過稅
TU 長期A級
有30幾張信用卡
一個月look幾十萬,但準時還款的
女朋友可以做擔保人
大公司穩定收入20k

想問下間有限公司而家有冇賺錢,公司一個月有冇十條數,如果有既咪可以當收入去睇下過唔過到壓測。
博士
想請問一下係咪經中介申請按揭會好過walk in銀行問?
我見有d blog 話經佢拎回贈會更加多 有冇伏
見你上面話唔收錢個d就係好 咁佢地賺乜野
另外,如果要比錢買樓 應該用邊張信用卡最好

當然會,你又可以知邊間最平最抵借,又慳返唔少時間。
信用卡方面就真係唔太清楚
mortgage link acc 係中銀黎講會叫咩名

存款掛鉤按揭計劃
自己可以用app 計

因爲首期唔夠。最多買到440萬左右既樓

博士你好,想問下九成按揭問題
而家我月入3萬,女友月入2萬四,目標係四百萬樓
如果申請九成首期,我知需要入息證明,例如糧單、稅單同銀行月結單
女友已經工作左一年有多,有齊至少三個月糧單同去年稅單
但我初工作,只有三個月糧單,無稅單,難唔難申請九成按揭?
thanks
博士你好,想問下九成按揭問題
而家我月入3萬,女友月入2萬四,目標係四百萬樓
如果申請九成首期,我知需要入息證明,例如糧單、稅單同銀行月結單
女友已經工作左一年有多,有齊至少三個月糧單同去年稅單
但我初工作,只有三個月糧單,無稅單,難唔難申請九成按揭?
thanks

巴打你好,要睇下你有冇MPF,有的話其實可以一試
同埋你大公司定細公司先,大公司做到既機會大D
想請教一下,有時聽人地講話公務員,定唔知專業人士過左400萬既樓都可以做9成按揭,其實係吹水定點架?
想請教一下,有時聽人地講話公務員,定唔知專業人士過左400萬既樓都可以做9成按揭,其實係吹水定點架?

400-450萬都做到9成既,但最多只可以借360萬
博士您好:

我有層樓,最初係1200萬買,借左50%,供30年,已經供左3年。
而家我想買多層1100萬既,都係供30年咁計,咁我入息要幾多先夠過壓測呢?
我想了解下成條數大約係點計。

謝謝!!

你好。

現時情況:
- 物業業權100%另一半持有
- 估價約450萬
- 按揭9月過罰息期
- 按揭供款尚欠340萬
- 本人月入3萬1,現金儲備50萬

如果4月想將業權100%轉到我名下,想問
- 除印花稅約14萬,律師費1萬,罰息3萬5以外,還有沒有其他支出(如按揭保險)
- 如果想慳印花稅,買入價寫400萬會否風險太大?
- 以現時個人收入,能否過壓測借足340萬?
- 估計月供大約多少?

謝謝。
唔該博士

而家做緊公營機構,perm位,有供MPF
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞