撈左按揭好耐,你問我答(3)

1001 回覆
13 Like 4 Dislike
借$480萬,做25年(80-55),月供$2萬9左右,過到壓測啦
當你借300萬啦,用5.375厘計,30年期,月供$16800左右
求博士解答。thx
我試答
擔唔擔保到睇未婚夫你未婚夫個TU
太低未必受
有loan可以做擔保人
銀行會扣起佢每月供款餘額作為收入參考
兩公婆收入各40k, 無負債,
買600K 樓,按八成,借480萬,
但其中一個剛轉工,只出左半個月糧,
上一份工就現金出糧,
過到HKMC果關大唔大?
博士你好,我有間有限公司,我係呢間有限公司既唯一董事同股東,但我無出糧比自己,只會係公司既戶口直接攞錢用。

咁呢間有限公司既收入可以當係我既收入咁用來申請按揭嗎?

多謝!
求解答
求博士回覆🙏🏻
送契,銀行唔做按揭套唔到現
仲有咩方法套現最低息,邊間財仔可以
家庭月入過80K 爭緊銀行幾十萬
做按揭係咪一定要還晒錢先
打算去恆生做按揭, 定係揾按揭agent問下? 而家來講會否間間銀行的offer上落好大?
現金出糧有無糧單同報稅先, 擔保一般睇3個月
博士
我宜家做緊份工係合約制黎
咁我2年後就會升識轉長工 要簽過份約
想問下我2年後想做按揭會唔會計我呢2年既花紅?
唔該哂
Dr巴打,今日入左雲匯1100萬
要做三成新鴻基二按
但坊間話通常批唔足
我同老婆大約125k收入
老婆公務員我普通打工仔,有冇機?
先謝
想問點先可以拎哂現金回贈做 Cash?
唔係扣減Loan amount
你自己人工幾錢???
另外,有loan係就係可以做到擔保人,但如果TU唔靚,大行就多數唔幫你做,二三線就有機會,文件都係D基本野(香港身份證,收入證明,稅單等等)
但有冇糧單或者可以證明到出糧比你既資料先? 稅單mpf呢D都冇? 冇既話好難搞,HKMC對文件野要求會嚴D。
上一份工係做咩架??
間間行offer都唔同既,有高有低,大行而家多數玩緊差唔多p-3 h+1.24,巴打如果想知更多可以放個TG比我慢慢傾,無所謂既
計,只要你做夠兩年,有足兩年稅單顯示到有花紅,再去用兩年既收入計返平均
呢個我答唔實你架巴打,因為發展商點樣去批呢,呢一層我地係唔會知道既,佢要唔批比你既,咩理由都up得出架啦。所以建議巴打諗定多幾條後路,就算佢唔批都有plan b。巴打可以留意下而家有一間叫宏亞既按揭plan,佢新樓可以offer到8成,但佢保費盲比較貴D,你可以參考一下。
如果巴打真係搞唔掂,可以留tg比我同你傾傾佢
https://youtu.be/f9yxcE4IPWs
巴打可以參考下
巴打我有類似問題,可否tg我?
https://t.me/joinchat/AAAAAE-TWD5MUpjhnFmz-A
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞