撈左按揭好耐,你問我答(3)

1001 回覆
13 Like 4 Dislike
請問我媽媽有一層已供斷物業
但無穩定收入
可唔可以做我擔保人?
今晚一次過覆,依家食緊飯
小弟想問關於首置盤(煥然懿居)既按揭。假設買首置盤約480萬既樓供25年,借9成,根據經絡按揭,每月供款2萬,入息要求5萬,有以下問題:
1. 假設我月入3萬,我老豆月入2萬,但佢已經63歲,可唔可以搵佢做我擔保人?供款年期可以係25年?
2. 假設借到9成,首期全包大約80萬夠唔夠?
3. 揀樓前係咪要開始去銀行做按揭評估?

唔該晒巴打
銀行 staff 月薪31k 左右
諗緊做staff plan 120倍 0.8% 上會好
定經番HKMC做街plan 算

可唔可以比d意見 唔該晒巴打
睇你自己,因為用得已行plan 預左賣命,咁高成數要轉唔係簡單,變相你要好好做野,唔好比人炒(call loan)至得。

一般我既建議係,有能力出去做啦,一來唔洗比人揸住,二來3年2年轉一轉按,啲回贈好和味
1. 可以,因為你搵錢多過老豆,銀行係睇邊個賺錢多計邊個年紀既

2. 80萬夠,因最主要洗費係:
- 稅,480萬樓首置比3% = 14.4萬
- 1成首期 = 48萬
- AA佣金 = 4.8萬
- 律師費 ~ 5萬

*溫馨提示:做按揭時有銀行同中介回贈,會幫補到唔少

3. 依家專業啲中介(包括我)都有能力同你做初批,比意見你。如你想去銀行做按揭評估(其實叫初批)係可以既,只係要留意:
- 初批會批耐啲,因為你唔係真係比生意銀行做,所以批核次序會後啲
- 有啲行會收「按金」,約一千,批完你用既/唔批會退番比你,批左唔用就沒收
有間供斷既樓,點解唔叫呀媽套錢比你做首期?

簡單好多,重有得食兩次回贈
銀行要求文件:

- 近6期人工記錄
- 稅單
- 支票底
- MPF
- 公司信同糧單(格式上網搵到,叫老細蓋會印、鳥隻龜就得!)

咁就店
間樓市價3千幾萬, 自顧人士, 報好小收入, 基本上冇交稅. 間樓供斷左
最多按到幾錢?
有無其他按揭或債係身?

如無加層樓係自住,可做資產抵押,最高4成,姐係1200萬
聽日番工搵比你
如果唔係自住?, 有冇可能拎多D
其實會唔會有公司會比市場低小小價即收哂你間樓出CASH,好快過數到銀行(好似D 2手車行)
依家用緊匯豐準備轉按,現時銀行會否有優惠吸引人轉按呢?
收入唔穩定都做到嗎?
資產抵押無需入息的,只睇資產同負債,最高做到物業估價 4成!
你還唔到錢時
多多交流,一齊研究
高轉按回贈重唔夠吸引咩
唔係自住係拎少啲。。。
出租既物業按揭要減 1成架,姐係 4變 3。

你講個啲公司係咪財仔? 最高做到樓價 8成,但利息平極都 7-8% 起
TG 詳傾,因為居同村既補法唔同,做法唔同,好很複雜。

另我都會同銀行傾傾,所以大家直接啲Tg
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞