撈左按揭好耐,你問我答(3)

1001 回覆
13 Like 4 Dislike
巴打想指教
我搵38k 老政autopay, 女友搵30k 幼教都係autopay

打算買600萬做8成按揭

壓測就想女友做擔保人,咁樣係咪過到壓測?

另外如果買入後,女友想轉返低人工既工作/做家庭主婦,按揭方面會唔會受影響?
同個banker 講,叫佢申請
謝謝
廉政公署今日(八月十三日)落案起訴一對夫婦,控告兩人涉嫌使用虛假入息證明,詐騙一間銀行兩筆按揭貸款共一千萬港元。

蔡錦虹,二十九歲,及其丈夫楊源淞,二十八歲,同被控一項欺詐罪名,違反《盜竊罪條例》第16A條。蔡錦虹另被控一項相類罪名。

兩名被告將於星期三(八月十五日)在東區裁判法院應訊,以待案件轉介區域法院答辯。

廉署早前接獲貪污投訴,調查後揭發上述涉嫌罪行。

蔡錦虹及楊源淞於案發時是交通銀行股份有限公司香港分行(香港交行)的客戶。

蔡錦虹於二○一五年四月購入一個單位,並向香港交行申請一筆五百萬港元按揭貸款。

蔡錦虹被控的罪名,指她涉嫌於二○一五年六月向香港交行虛假地表示她受僱於一間公司為經理,月薪四萬八千元人民幣,並意圖詐騙而誘使該銀行向她批出該筆五百萬港元的按揭貸款,導致她獲得利益或該銀行蒙受不利。

蔡錦虹及楊源淞於二○一六年五月購入一個單位,並向香港交行申請另一筆五百萬港元按揭貸款。

蔡錦虹及楊源淞同被控的罪名,指夫婦二人涉嫌於二○一六年六月向香港交行虛假地表示楊源淞受僱於有關公司為經理,月薪六萬一千五百港元,並意圖詐騙而誘使該銀行向楊源淞批出該筆五百萬港元的按揭貸款,導致夫婦二人獲得利益或該銀行蒙受不利。

香港交行在廉署調查案件期間提供全面協助。

兩名被告已獲廉署准予保釋,以待星期三應訊。
是旦搵公司寫入息原來犯法! freelance 點搵人寫入息?
其實我供2房開廚真係好猛猛緊
表面上我過到佢既壓測, 但可能月月清
然後一年靠個BONUS食成年.
千祈唔好夾硬呀巴打, 買樓無必要一步到位, 先買細再換大都得

LP6睇來真係引到好多人落水
尋日落左渣打做壓測, 佢話用一年BONUS黎計都得...反而SOLID D...
果度差成5000蚊...如果係咁6M真係冇問題
正常情況應該係H plan抵D既,
因為呢排加息,銀行又唔加P,
所以睇落短期內 P係抵D。

要視乎你介唔介意現在捱下果0.1%,
遲D穩定返落黎,H plan就應該會變返抵D果個。
唔需要特別去申請咖,
只要選擇一次過比晒保費 就可以有折咖喇
個別銀行可能仲會有更多優惠比你
如果女友做埋擔保人,
幫你計過 600萬做8成按揭,無問題

至於之後轉返低人工既工作/做家庭主婦,
銀行在批核按揭後,好少機會會翻查
唔可以100%答實你無問題,只係好少機會會發生
唔該哂巴打
Freelance 最正規做法是開無限公司, 自己做自僱, 再用自僱既生意去申請
博士想請教下

我同未婚妻半年前用左銀行1按(6成, 首年1.68%定息,次年H+1.3% or 2.15%P)加發展商2按(3成P=5.25%)上左車,樓價570萬左右。

最近因為多左筆夠比樓價1成既現金,又見2按個rate都幾高,所以想轉返去用HKMC。

而家做緊果間1按銀行有2年罰息(首年full effect, 第2年罰一半),我地2個入息合共63k左右(因為買果時壓測差少少,所以果時加左一個人名做擔保),2個都係政府工。

想請教下
1) 如果我想轉HKMC 做8成去甩左個2按係咪補1成錢就得?
其實我睇唔明你做緊8成定9成..

2) 如果我用返原行去做HKMC,係咪可以唔洗罰息(我理解係,係銀行角度黎睇,罰息都係罰你借借下唔同佢借走去搵第2間行。如果我繼續搵佢,佢似乎都無損失?事實上如果我最近問過佢,佢比我既offer其實比原來既plan貴,因為就加息)

如果唔得,有無方法可以waive左個罰息佢(或者延長罰息期都可以)
唯一豁免既方法係原銀行申請上MC, 佢最多加長你罰息期, 唔會真罰你

3)因為我唔係好分到轉按/加按呢d咁technical既term, 其實我以上想做既野算唔算叫做轉按/加按?
原銀行既叫加按, 轉銀行既叫轉按, 轉按時可以加大貸款額, 但都叫轉按

我計過如果我轉返去HKMC,最壞情況佢都係當我re-mortgage陣係比我分25年還,即使個新plan可能會高左少少息,但似乎都比2按個plan一共至少供少2-3k每個月。或者如果你有更好既suggestion都請話我知

你完全正確, 我無野補充
博士

我同屋企人住,想買樓收租,得150萬首期,
銀行只做5成 ,如果買500萬樓,欠大約2成首期係咪財仔先借,MC冇得玩?

如財仔息囗一搬幾多

壓測冇問題,唔該博士
有mortgage跟身, 幫另一半做擔保要點計?
博士,想問下居屋用送契形式既轉讓,有邊間銀行可以做到呢類按揭? 問左中銀佢地話唔做⋯
按揭成數要減一成
仲有要扣埋壓測
以我所知 5年內既話無一間做到
據破產條例規定,如果舊有業主於送契後5年內破產,破產官有權接管該物業以讓舊有業主償還債務,所以一般而言銀行及財務公司不會為送契樓承造按揭貸款。
如果出租之用就唔可以上MC
搵財仔就要預9.5厘,有機會可以做到8.5厘既
需要幫手可以tg我
博士
我個case 係居屋原來業主因為某d原因要將層樓用送契形式過比屋企人,房署都出左consent,咁屋企人就要做按揭還番原來業主條按揭數,以經試過中銀唔做呢類按揭
咁即係冇銀行會做?
你tg我哋 講多啲details
我哋幫你問下 做未補公居屋嗰啲銀行
睇下可以點做
博士,轉按想搵你幫手

https://t.me/Imblackm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞