撈左按揭好耐,你問我答(3)

1001 回覆
13 Like 4 Dislike
老實, 我自己唔睇好樓價會短期再上20%......

同埋LP最大問題係交通, 唔講揸車, 搭地鐵2+1係現時極限, 非繁忙時間最長可以超過20分鐘先出到將軍澳

利申: 早2年先由峻瀅搬返出將軍澳
請問
2018年12月中過罰息期
最快可以幾時搵銀行/agent 搞轉按?
Delian,
想問下按揭保險保費點繳付先係最好?
如果我有能力,係咪應該揀自己一次過俾哂?定係我應該揀問銀行借埋保費落loan amount 到會抵啲?
Delian Dr loan,
想問下按揭保險保費點繳付先係最好?
如果我有能力,係咪應該揀自己一次過俾哂?定係我應該揀問銀行借埋保費落loan amount 到會抵啲?
編輯
冇租約租金會點估?
係呀...所以我諗我都唔會TAKE RISK...玩高成數

BTW, 渣打同呢個盤其實有咩合作...佢話有8成按揭同4萬MILES

8成...咪同其他一樣姐下嘛? 4萬MILES算吧啦..
我前面都問左啦...
但參與費真係好貴..果d係成本冇得早還早退
你層樓要升得比人多先有水位賣出去

同埋供到仆街...我黎講...
Thanks

Hkmc都4% 其實唔差得好遠,不過驚有伏
我前面都問左啦...

我都有入LP6
但如果用宏亞個8成按揭,除左要供埋果4.98%(30萬大約)參與費之外,仲有咩唔好ge位呢?
我見佢全期p-2.9%, 同其他發展商二按比較(我知南豐今次無),唔駛擔心兩三年後轉唔到個二按要捱貴息,咁唔係仲好咩? 真心請教下,睇下有咩伏位
應該咁我, 我個情況係6M以下OK
6M以上只可以借宏亞先買到兩房, 但會供到仆街...成本始終多左.
LP6 做8成(MC) 係唔係要揀建期?

想問下,我兩公婆加埋月入70000
已有間樓放租中,月租13000
層樓供剩3球,月供約12000
而家想話買多層樓
我最多可以借到幾多錢買樓?
我前面都問左啦...

我都有入LP6
但如果用宏亞個8成按揭,除左要供埋果4.98%(30萬大約)參與費之外,仲有咩唔好ge位呢?
我見佢全期p-2.9%, 同其他發展商二按比較(我知南豐今次無),唔駛擔心兩三年後轉唔到個二按要捱貴息,咁唔係仲好咩? 真心請教下,睇下有咩伏位
應該咁我, 我個情況係6M以下OK
6M以上只可以借宏亞先買到兩房, 但會供到仆街...成本始終多左.

咁同我個情況一樣
我都驚格硬借8成買兩房會供死人
lm
供就供到
係唔知有咩隱藏位
如果買 新樓
可以去搵宏亞做按揭保險
600萬以上都做到八成
東亞銀行做佢backup

但個按揭保費就好貴5%
出現金冇問題
但有冇定期入落銀行 ?

如果有定期入落銀行
再加公司信
係做到按揭
細銀行會接受
*要有3個月record
*6成或以下按揭

如果你搵唔到就問我啦
三個月就得
要有公司信
依家已經搵得
巴打不妨分享下你擔心啲咩 邊方面
係我有冇咩意見畀到你
Delian

其實如果畀得起 係可以自己畀嘅
咁可以慳番少少利息
但慳得唔多

但依家大多數人都係計埋落個loan amount分三十年還
因為始終銀行呢加息低
銀行又肯借埋畀你
所以啲人多數揀
問銀行借埋

你自己考慮下
甘會唔會影響要交返晒以前啲稅?
銀行會跟市場估價 計租金收入
冇租約 打六折
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞