撈左按揭好耐,你問我答(3)

1001 回覆
13 Like 4 Dislike
意思係如果我唔經AA 搵按揭
照計就唔會有轉介書要簽
不過如果銀行點都唔會比AA 個份我就無計
唔該博士
另外想問一樣野:
依家層樓同屋企人3個一齊落咗名做mortgage, 屋企人打算準備除咗2個人名,只落我一個人名,咁樣係咪叫轉按?

重有我依家係自已搞公司,但我每月都有準時出糧比自己,有報MPF, 有交稅,想問銀行按揭係計我做自僱人士?定僱員?

太多問題,唔好意思
銀行sales想轉ms
又唔識agent冇source好難轉
博士以前點入行?
依家私樓 H plan P plan 咩rate ?
老豆有層供完未補價居屋 無收入
我有100萬現金 月入2萬
打算買400萬樓下 做8成按
驚過唔到壓測
應該搵老豆做擔保人
定係拎層居屋套現好?

好驚樓市轉變 連層舊樓都保唔住
夜啲一次覆
幾年前買左層樓自住,而家銀行估價大概升左100萬左右。黎緊諗住生小朋友想換大d, 同區大少少都要650萬左右,想問未計賣樓,要幾多現金係手先實現到同區換樓。

如果唔買,加按再做定息投資,拎自己單位放租,自己再租大d又有冇著數?
想問計薪金係計你實出數?定計未扣MPF前?
想請問一下博士
但係我最近有想申請稅貸,我唔知道之後做按揭會唔會有影響?

如果我抽中緣置居,係唔係因為有政府擔保就一定冇問題呢?

謝謝
我月入3萬6 但未扣MPF, 計埋bonus 同花紅 就average 4 萬2 (未扣mpf) 想買 310 萬左右既緣表居屋係唔係一定冇問題?

題外話博士你係唔係寧願儲多幾年錢買私樓好過?
巴打你好,想問下你而家層樓咩價位同手頭上有幾多現金先,需要多D資料先答到你
另外你話唔買既話,放租放幾多,諗住租幾錢都係考慮因素
本身有樓按做緊 仲可唔可以幫人做擔保?
可以。但除非你人工極高,否則幫唔到佢反而害佢,因為有按揭既不論借款人定擔保人,銀行都會扣按揭成數一成,同收緊10%壓測
咁睇黎要賣樓先可以再買了
中六合彩都可以
一齊中
買符樓就有影響,買有政府擔保既居屋就無影響
如果有日夢見啲冧巴,我會同你講的
兩者都有銀行用,一般6成用未扣,高成數用扣後
我之前幫屋企人做左擔保買樓,月供12000,入息5萬。如果我再買樓做按揭既話,銀行會計少幾多入息?

唔該博士
中國樓宇按揭做唔做

有冇得轉按香港 響香港還人民幣
有問題想請教
如有穩定每月收入30K
有現金80萬
但仍欠中銀P loan 45萬

如買400萬以下既樓
可否將p loan條數夾埋中銀做按揭黎還?

謝謝解答
博士 能否 tg 我 ?@booyoudoyou
有關於賣居屋既問題想問
唔該!
資產按揭
邊間銀行最好? (最易批/成數高 etc)
申請上有咩技巧分享下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞