撈左按揭好耐,你問我答(3)

1001 回覆
13 Like 4 Dislike
如果我幫申請人供
是咪我同申請人去銀行申請按揭
我做諮詢人,咁我係唔係要提供收入證明?
如果本身我有300k左右私貸未還完,會唔會做唔到諮詢人?
博士你好
想買一手樓,1000萬以下想做9成按揭,貸款額超過500萬,係咪有特別壓測指標就做到?要預備多啲文件?定係要二按?
其實銀行職員都話過到
我都諗緊清唔清左條p loan
不過btw
Icbc個現金回贈好似幾吸引
都係
- 填申請表
- 交按揭文件(第一頁有)
- 簽Offer letter
- DrawDown

俾首期>收信>銀行填表>等批 咁樣?
你補充既係前期買賣流程,如申請按揭既流程就係我寫個個

因為唔理咩樓,做法都係一樣,只係一手居屋有政府擔保,基本上包批,差就差在揀邊間做按揭
如果我幫申請人供
是咪我同申請人去銀行申請按揭
我做諮詢人,咁我係唔係要提供收入證明?
如果本身我有300k左右私貸未還完,會唔會做唔到諮詢人?

問清楚巴打先,係擔保人定諮詢人呀?兩樣唔同架喎
可以,1000萬樓做按揭原本最多就可以5成既,但你放租既話成數就要減返1成,即係最多可以做4成。另外如果重有未供完按揭係身,會減多1成,之後都係計收入壓測個D基本野
原有hsbc h+1.6 p-2.85
轉去中銀俾h+1.235 p-2.75 2.07%+2000$回贈

P會俾舊多左0.1

求解答好唔好
有咩分別? sorry第一次搞居屋,唔係好識,總之係我俾錢供,申請人負責申請按揭
諮詢人多數用於一般貸款先用既,作用主要係借款人如未有如期還款的情況下,令財務公司可聯絡諮詢人了解情況或查詢借款人行蹤,諮詢人在法律上或道義上均沒責任為借款人清還債務。

而擔保人就係係債務人不能履行貸款償還義務的情況下,需要承擔擔保責任,在擔保金額範圍內承擔償還責任。

簡單講諮詢人係唔洗上身,而擔保人相反都係上身,要幫手還既。

而做按揭擔保人原因多數係因為買樓個陣過唔到壓力測試,所以銀行會要求買家加擔保人。另外,如果你係要做擔保人,有街數係身都可以做,但前題係要過到壓測。
可以試下宏亞,一手新樓既話最多可以做到8成,但保費好貴,要借款額6%。
第二個方法就係借財仔
如果係正常僭建或其他問題,大部份行都可以做到。
但如果有僭建,都有D行會做,例如交通,中信等等......
第二個問題,冇錯,過左罰息期就唔洗。
第三個問題就好睇你自己啦,保險D咪銀行囉,咁你想投資既咪留D錢係手囉
明白晒!
但居屋唔係唔洗過壓測咩?
唔該哂博士
咁既話都唔考慮喇,唯有揀500萬樓下做8成按揭
另外我係啲地産網睇二手樓成交紀錄見到有啲單位賤賣10萬就成交呢啲係真成交定點?!
巴打,第一樣野第二年partial repay 9成基本上你唔會咁做,到時又要拎返個2% rebate比手續費
至於你話有冇錢賺,你200萬 *0.02375 *2 = 9.5萬,400萬 2% = 8萬
8萬-9.5萬-$6000律師費 = -2.1萬,賺唔到啦
icbc可以呀,差唔多2%架都
係,我自膠睇少左

新居屋一般好似你所講係唔洗壓測既,只要符合入息上限就可以。

但樓齡較高(如樓齡20年或以上)既二手未補價居屋,就要視乎銀行做法,有機會同私樓既按揭審批睇齊,要壓測。

另外,已過30年擔保期的二手未補價居屋,亦須做壓測。
支持,答得好詳盡

請問,通常如果村屋係咪得幾間銀行肯批?
(通常都係中銀!?)

同埋批完之後,如果想一炮過比晒尾數,係唔係通過要等兩年先唔會罰息?

最後:如果有能力比晒尾數既話
建議比晒銀行,定係留番舊錢去投資慢慢供好D?

問題有D多,唔該巴打
如果係正常,僭建或其他問題,大部份行都可以做到。
但如果有僭建,都有D行會做,例如交通,中信等等......
第三個問題就好睇你自己啦,保險D咪銀行囉,咁你想投資既咪留D錢係手囉
支持,答得好詳盡

請問,通常如果村屋係咪得幾間銀行肯批?
(通常都係中銀!?)

同埋批完之後,如果想一炮過比晒尾數,係唔係通過要等兩年先唔會罰息?

最後:如果有能力比晒尾數既話
建議比晒銀行,定係留番舊錢去投資慢慢供好D?

問題有D多,唔該巴打
如果係正常僭建或其他Order問題,大部份行都可以做到。
但如果有僭建,就要揾細行做,例如交通,中信等等......
第三個問題建議番錢做投資,食盡個回贈,咁樣兩線去,投資有道既賺番供樓利息都未定阿
Hi Bro,你個Case 同銀行傾過,會用 2. 326 按9成 再扣6% =273萬 計,(1)銀行強調會用光豬價計,(2)你60日供一次個D銀行唔會考慮的,唔會扣,(3)且未必會拎你有錢攞走,最多只係唔需要你搬錢上會。
謝巴打解答!
即係新居屋,如我做擔保人,我符合入息上限,就算有街數未還完都可以申請到?
新居屋因為由政府做擔保架,一般係唔需要擔保人,好似我頭先咁講符合入息上限就可以啦,所以你話街數問題都唔影響架。
另外你係想幫佢供,你直接比錢申請人供就得,佢唔會理你點供,係你地既事,供到就得架啦
好,咁個心踏實好多,可以放心努力番工,就算賣唔到好價都想10年內供甩佢
收租當被動收入一部分

追問一下,到1080天 果時我用番買入價326 上會做9成
之後還81.5%剩價比發展商,剩番既自己袋,可行嗎?
博士你好,
因為我同女朋友拍左幾年拖諗住買完樓先結婚,
但因為我同佢收入加埋唔算高,
兩個人都係大約$37K左右, 只係份工較穩定,
已經知道無咩選擇所以都係諗住大西北一/兩房細單位, 預$4M內,
預算今年年尾儲到大約$500K, 預左一定要做九成按揭了,
睇過到時加加埋埋D費用如首期未計裝修都要$540K左右, 可能都要問屋企人借少少, 到時按揭保險都預要問埋銀行借, 所以想知:

1. 之前追過下post, 到時如果買樓落一個人名(如我女友), 再"申報"我關係, 我做擔保人過壓力測試應該無問題?
2. 如果按揭保險計埋落供款度, 係咪都未必達標?
3. 其實我好似我呢個Case, 是否應該再儲多少少或者set低買樓既預算(如$3.5M)會比較好?

謝謝博士
唔該哂巴打,因我銀行記錄要印番出來。係匯豐銀行印果d netback item 。要等成個星期。家下都係等匯豐。勁麻煩
未婚妻層樓我做左擔保人,無我名既

想同呀哥聯名買一層,會影響按揭成數?呢層600萬打算借按保。thanks👍
你做擔保人過到壓測就當然冇問題啦(前題你要冇按冇債係身),我幫你計過,當$4M樓你借盡9成($3.6M),兩人收入合共$37,000,假設年利率5.375% (2.375%+3%),30年,你月還款需要$20,158,供款比率55%(假設年利率+3%),即是你地既供款上限為$20,350,都只係僅僅過到壓測。

你呢個case買$4M樓係冇問題,但你自己要諗下裝修費洗唔洗平D定點啦,呢層你地兩個商量下,$4M樓你預比哂所有雜費之後D錢會好窄洗
如果較低價既樓,當然錢銀方面就鬆動好多同仲有錢比你去裝修
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞