撈左按揭好耐,你問我答(3)

1001 回覆
13 Like 4 Dislike
博士, 本人case如下:
買左層樓530萬, 想做7成按, 分30年供, 因為係村屋, apply左幾間都係中資行, 估得足價的:

本人月入30,900, 有Ploan供緊8,658, 另車會供緊3,330
媽媽做擔保人, 57歲, 有信用卡分期供緊6,700, 另有一層樓按在身, 但已經出售等成交. 月入約34,000-36,000, 不固定收入但有齊半年糧單

啱啱收到交X銀行電話話唔夠計, 原因係擔保人年齡57, 75-57最多只可以做18年所以唔夠過壓測.
本人有13個月糧, 除開12個月人工同擔保人唔會相差太遠, 呢個case係咪都一定要用擔保人年齡計年期?
未收到其他bank通知. 不過呢個電話令我幾擔心, 本身仲諗住夠哂計有突
好卮....
清晒D loan 先
博士 想請教
本身按緊HKMC 8成經HSBC按揭, 剛過了罰息期
想轉按8成套現 (估價剛好600萬)
於細公司工作, 每月人工出支票, 自己入票, 公司可出糧單, 有供MPF紀錄
有齊半年出糧支票copy, bank statement 入票record, 供款record
人工過佐銀行壓測
我同時申請佐3間銀行 (hsb, icbc, bea)
但原來3間都係上HKMC,
上星期hsb打嚟話HKMC要交埋最近稅單
但我之前兩個交稅年度, 因為家庭原因, 本來想辭職, 但公司挽留, 俾我home office, 但月薪改為20000, 其他改為allowance 出, 而公司那兩個報稅年度報我的人工只有20000/月 (2016/4/1 - 2018/3/31), 所以無需交稅, 稅局只俾佐個無需交稅通知書給我
而另一間ICBC就打嚟同我講, 話HKMC同佢講唔會睇, 因為入票唔穩定, MPF每月證明又見埋其他員工 (因為我只是問公司會計copy 番公司每月成份交MPF紀錄, 見到埋其他員工資料), 佢話HKMC話個format 似自僱人士....
日前, hsb 正式覆話HKMC reject 佐, 但冇講原因, 問我試唔試QBE, 我想問下咁嘅情況, 應該點做?
(我可以叫公司幫我出番每個月只見我自己資料的MPF供款證明, 亦有網上MPF每月供款證明, 那兩年home office 的亦可叫公司出信證明)
我如果再試QBE, 應該叫銀行俾乜嘅資料先會過到8成轉按?
謝謝博士!
第一,應該搵啲行係用QBE OR AIG
第二,MPF 用要交自己個份
第三,半年銀行出糧記錄,MPF,糧單,公司信
再搵一間細行/易批合符 1 既就可以啦!
第一,應該搵啲行係用QBE OR AIG
第二,MPF 用要交自己個份
第三,半年銀行出糧記錄,MPF,糧單,公司信
再搵一間細行/易批合符 1 既就可以啦!
出去做值啲,Rebate 拎高D
博士,想問下一樣野
我女朋友最近辭左工,依個幾月都只係返兼職,有無得拎佢依幾個月既平均人工去加大個按揭額 佢本依幾年一路有返兼職既
兼職人工點出,有無MPF?Auto pay?

如有,申請 6成可用。

如報埋稅,有稅單,則申請高成數都可用~
有行批到未?
因為擔保人人工高過你,所以會用擔保人去計。。。
阿媽想買樓寫佢名
佢零收入 如果我做膽保人
借唔借到錢?
佢60歲 借唔借到25/30年?
做到,因用有收入個個計年期,你收入過到壓測,年紀做到25/30 就可以
博士
如果我而家買完
借250萬咁計

咁我幾年後想再買樓 未還完
點計先知借到幾多?
好快覆 唔該
平時現金出糧,
不定時會入錢落戶口
如果想做按揭可以點?
係咪要keep住一年半載平均入某個數
有無mpf ? 公司信、糧單少不免,記得定期定額入數。

提提你,咁既料過唔到MC 最多做6成
自己開鋪頭
冇糧單冇mpf
照計,只係新個層既按揭成數要減1成。

擔保個供款要計埋3%壓測
用公司數去申請,數靚執齊套料,MC 有望
而家用p plan好定ph plan好呀
同埋可唔可以講多少少存款掛鈎按揭,
而家係5號仔做緊轉按,聽極都唔係好明
即係壓測照計
按揭成數就減一成

咁即係變左 計埋HKMC
360以下八成
450以下7-8成
600以下七成?
最弊我公司好鳩,咩record咩單都冇,剩係現金冇記錄
如果keep住一年 每個月入四五萬落戶口,
會唔會好啲?
博士你好,想問入息證明,本身在一蚊型公司做,每月公司準時出票俾我出糧,但是沒有糧單,上年4月有報稅,之後6月加了人工,因此稅單的記錄仍是舊人工的,銀行是否只要近3個月簿仔過數記錄,及上年發的稅單便可?謝謝你!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞