撈左按揭好耐,你問我答(3)

1001 回覆
13 Like 4 Dislike
想問下現金出糧嘅工作做按揭點計?

eg. 的士司機/全職抄散

每一個月都有一筆錢入落戶口但無證明,無交稅

另外如果有全職工再抄散又點計?

感覺
請教巴打
1)樓齡高(如30年)做按揭嘅還款年期係一定會短啲,做唔到30年,甚或25年
2)壓力測試嘅入息係計已扣mpf 定未扣
3)公募猿做按揭有冇啲著數嘅地方?
謝謝
https://www.drloan.hk/services/results.phtml
offer 轉左更新係個網度
1.2M 首期
180K 稅 (首置3%)
8K, 60K 律師同佣
全部正確
對買樓同之後再做人擔保是同一類野, 一次答.

已經有按揭係身既(不論個按揭係自己定同人擔保) ,
再新做多個按揭時(不論個按揭係自己定同人擔保) ,
個新按揭會減一成按揭成數同收緊一百萬按揭上限.
再加會收緊壓測,

例子:
A君已有1個按揭供緊, 再幫B君做擔保.
B君想買900萬樓,
正常做法, 900萬可按6成, 最高借500萬, 但因A君有按揭,
變到層900萬樓只可做5成, 最高借400萬.
正常壓測係50/60, 有按揭時會變到40/50.

所以如人高不是極高, 唔好有按揭時再做人擔保, 幫人不成反害人阿
請教巴打
1)樓齡高(如30年)做按揭嘅還款年期係一定會短啲,做唔到30年,甚或25年
人齡樓齡都係75-, 30年樓, 75-30=45, 照做到30年按揭
2)壓力測試嘅入息係計已扣mpf 定未扣
一般6成唔扣, 高成數就扣後, 視乎唔同行做法
3)公募猿做按揭有冇啲著數嘅地方?
除易批D, 無特別
謝謝
基本公司信糧單一定要有, 然後搵細行, 有D細行肯"界數"咁計你人工.

除非你執靚個入息, 否則只可做6成按揭
Tged
HS la, tg me la
唔得, 除非你已有樓, 做轉按咁整合清就得
搵南洋問內保外貸, 其他行基本唔做
應該話你最多只可供多8千蚊樓,
8千, 30年, 2.375%, 個貸款額係200萬.

姐係你買400萬樓, 要有over 200萬首期
想問如果想買入一間6M遺產樓,去銀行做唔做到按揭 同 上HKMA做8成?

唔該巴打
巴打
本身做緊中銀 P-2.15 按揭
依家夠期轉會
想問依家係咪轉會嘅時機
同埋有邊間平啲
政府樓按揭p plan邊間最抵?
借一百萬留下

Sorry 未做research格價
創同大都做到 2.275% P Plan
如喜歡H Plan 既,花個Cap 係 2.375%,H+1.24%
回贈重有 2%
如果無債無按揭供緊既,8萬人工,6成按既,最多可借 857萬
所以最好甩到擔保就甩啦~
夠鐘轉就鐘,食個回贈都好!
E+ 花_ Plan 不錯的
最緊要搵律師(1)睇清楚份契既業權轉清楚未 (2)是咪送契樓,
如是(2)千祈唔好買,5年內做唔到按揭的
如兩位無債,6萬人工絕對夠過壓測
Thx bro
依家最平做到幾多
創同大都做到 2.275% P Plan
如喜歡H Plan 既,花個Cap 係 2.375%,H+1.24%
回贈重有 2%

here bro
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞