撈左按揭好耐,你問我答(3)

1001 回覆
13 Like 4 Dislike
呢啲條款間間都有,你有時間睇 Ch.163 放債人條例既都會見到差不多條款⋯⋯
有會批得爽好多

無既但齊入息證明,都無問題
我依大半年轉過兩份工,仲要兩次中間各有空檔一個月,唔係接住落。但一份比一份高人工
咁依家依份工做幾耐後先做到按揭,同埋可以用新糧去計?

超過 3個月就可以啦!

同埋如果女朋友係fg, 要做幾耐先可以做擔保?佢未有税單,但有autopay出糧 + payslip + contract + MPF

都係 3個月!

我想做8成, thanks
當然有人做過
(vi) 如有好多不同債務, 可以轉按一次清哂佢?
如可以套現額度足夠找哂外債, 係可以的.
操作: 以轉按形式同新銀行申請時要求將套現既錢找TU數/街數. 好多客都係咁樣做轉按/加按,慳息之餘又賺埋回贈

如果現時供款佔收入30%, 但個月要還既債務另佔50-60%
呢個情況, 我去做轉按佢地會話我過唔到壓測??
做八成以上都計?
有冇銀行真係call過
(vi) 如有好多不同債務, 可以轉按一次清哂佢?
如可以套現額度足夠找哂外債, 係可以的.
操作: 以轉按形式同新銀行申請時要求將套現既錢找TU數/街數. 好多客都係咁樣做轉按/加按,慳息之餘又賺埋回贈

如果現時供款佔收入30%, 但個月要還既債務另佔50-60%
呢個情況, 我去做轉按佢地會話我過唔到壓測?
Sorry Bro, Miss 左啲信息。

如你係用轉按清埋佢既,會用新既貸款額計壓測。
無咁既案例阿巴打
是,但 9成以上有機會唔計。

咁當然啦,帶番個頭盔,最終要睇你文件係點先有用,規距就係咁講
如果一個人冇任何信用卡或者借錢紀錄, 係咪無得按揭
邊間財務二按最平

層樓2400 自己名

頭按1025

想cash out 210

有收息13萬一個月

應該搵邊間平?
邊間財務二按最平

層樓2400 自己名

頭按1025

想cash out 210

有收入13萬一個月

應該搵邊間平?
點解唔去銀行加按 或加少少p Loan ?

你呢個case 14-16% 都可以
可以照做架,只要壓測過到就得。

無信貸記錄只係代表環聯預測唔到你信貸行為,都有一個基礎信貸評分,都做到按揭。

當你有按揭後,環聯就可以根據你個按揭貸款去計你個信貸行為了
Dr Loan, 想問下如果父母可以做擔保, 有穩定工作, 但係就泥60歲左右, 仲可唔可以做擔保? 如果可以, 銀行又會點計數?
如果爸媽人工高過你好多,銀行會用擔保人既年齡去計按揭年期,如 75 - ,最盡只可做 15年。

如你人工高啲,則可用你年齡計。

壓測計法一樣,只係年期分別
其實一手居屋做按揭嘅流程係點?
同正常按揭流程一樣呀,只是壓測唔洗過
都係
- 填申請表
- 交按揭文件(第一頁有)
- 簽Offer letter
- DrawDown

咁樣好危險喎
咁咪一樣過壓力測試?
俾首期>收信>銀行填表>等批 咁樣?
你補充既係前期買賣流程,如申請按揭既流程就係我寫個個

因為唔理咩樓,做法都係一樣,只係一手居屋有政府擔保,基本上包批,差就差在揀邊間做按揭
一樣照過。

係有風險,所以我地只係指出有咁做法,但唔建議客人做,除非客人收入好穩健同強勁。我地都唔想大家供唔店要比銀行call Loan
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞