撈左按揭好耐,你問我答(3)

1001 回覆
13 Like 4 Dislike
想買430萬的樓,前兩日去銀行問過, 職員會借到上八成的話會要成三星期先做到按揭,提議我做定預按。 想問咁的情況下預按係唔係好D?
兩個人人工加埋36000可以借到幾多?
有冇債務係身??如果冇就大約$385萬左右,月還$1萬8
雙糧計的,花紅先要做夠兩年先計
認真請教

公務員穩定收入
買屋苑式管理既中層村屋,
首期可以做到幾多成左右???

Ok thanks
你租約,紅本,戶口個D有冇???如果有就可以用嚟做證明
如果冇就煩D,你要整返份約同戶口去證明先得
我同老婆聯名供緊層樓仲有2.5m 25年
月入60k
有現金6m 有冇辦法借多兩球 買多層8m
其實差唔多架渣,你正常批都係三個星期,預按上MC都要搞一段時間架,快極都可能要個幾月,咁當然預按有個好處既,就係佢會鎖息,唔怕加息。你問我意見我就覺得直接等就可以,洗咩預按,仲麻煩時間可能仲長D,個職員又咁奇怪冇啦啦叫你做預按,似要追數多D
人工$50k
可借幾多?

買新樓d AA又話最多8成,
但到時轉按其實會點?
講講下又係喎,個職員好熱心咁問我最快幾時可以去做手續
有個off topic問題想問下mortgage linkage, 當我開始供果時個供樓户口得幾萬蚊, 個户口仲有無回贈定係要個口多過某個數果時先有回贈?
見有巴打問, 想追問一吓

如果買新樓, 我見通常出價單到入票到抽籤, 都係一兩個星期內搞掂

咁如果銀行預按都要搞三幾個星期, 咁咪可能簽臨約前都未肯定到個按揭? 萬簽咗約到時銀行又唔批咪中伏?

(第一次買樓唔係好識, 打算首期俾五至六成)

輕輕一推
樓價590萬,想借8成按揭,人工21k要老豆做擔保人。但老豆自己開公司,睇statement每月得1萬幾收入,但交稅報40萬。唔想講老豆係自僱人士因為公司近年loss。想問批嘅機會大唔大?搵咗匯豐、中銀、渣打。唔該曬巴打
想換樓,可唔可以未賣之前做下一層預批?
50k借盡大約有$530萬,月還約$25000

新樓8成按要小心,低息期後你想轉返銀行,如果到時樓價跌緊,銀行加按及轉按最多只可做6成,你有機會要保返個差額「抬錢上會」。
如果買係可以做到架,巴打如果搵唔到銀行幫你做既話可以同我講,幫你搞搞佢
媽媽咩年紀?只要唔係太高齡都問題不大。綠置居可做95%,冇得加擔保人,年期只可以做25年,又唔洗睇入息個D,正常好快就批到比你,唔洗擔心。
可以記得恆生好似有個叫好預算計劃,巴打可以睇睇
如果你舊樓同新樓同時搵到買賣家就係
其實我想了解下新樓佢借8,9成,但樓價成9M
樓花期供緊個陣條數係比地產商收哂?跟手轉按銀行又由頭睇過?
即係蝕幾年供既錢 加蝕埋 出面買二手樓租金?
只係想計數,怕落錯車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞