撈左按揭好耐,你問我答(3)

1001 回覆
13 Like 4 Dislike
你好,想問 買樓花申請按揭 是否需要購買火險?

正常都一定要買,好多時你做按揭個陣都會叫你買埋,如果唔買佢好大機會唔批比你。

差三四千蚊問題不大既,正路會批比你。另外就係要睇下你地邊個人工高D,會用個個人去計供款年期。借超過6成經按保,年期最盡只能75-樓齡,而人齡就睇銀行做法。

出offer果日開始計

請問長者係幾多歲先要有歲數先知做唔做到
師兄,建議你唔好答得咁肯定,其實依家H係1%左右,人地H+0.6% 畀少好多息,當然H之後升返係另一回事
隔離單位有人跳樓,係咪都會估唔到價?

主要睇下大唔大單野,有冇報新聞個D。可以試一試既,多數同層,樓上樓下都會受影響既。
我上網搵過新聞。有晒樓層單位號碼,仲要比蘋果報導包裝成悲慘既恂情故事

我見兇宅網有啲無寫邊層邊個單位、係咪就無事架啦?

唔係睇兇宅網去定,係要邊銀行有冇record係到先知,解決方法就係問多幾間行,如果有困難可以搵我,盡幫
隔離單位有人跳樓,係咪都會估唔到價?

主要睇下大唔大單野,有冇報新聞個D。可以試一試既,多數同層,樓上樓下都會受影響既。
我上網搵過新聞。有晒樓層單位號碼,仲要比蘋果報導包裝成悲慘既恂情故事

我見兇宅網有啲無寫邊層邊個單位、係咪就無事架啦?

唔係睇兇宅網去定,係要銀行有冇record係到先知,解決方法就係問多幾間行,如果有困難可以搵我,盡幫
MC只會睇頭三份,其他都唔會睇架
你要問一問層樓擔保年期仲有幾耐
呢個時間轉按仲有意義嗎?2年前按 樓價都升左 200。除左要套錢出黎 係咪無太大意義?
高成數按揭班友既逃生門
標準700呎400萬樓下村屋係唔係一定做唔到9成按?
有D地產佬話得
有D又話唔得

咁既料夠做,做多過6個月,又有糧單有哂底有MPF,基本上冇咩問題

如果你做6成,細行比較大機會幫你做。但要上MC就比較困難,始終你唔係由公司戶口出糧,人地會諗正常公司點會用個個人戶口出糧比你
標準700呎400萬樓下村屋係唔係一定做唔到9成按?
有D地產佬話得
有D又話唔得

400萬樓下村屋最多只能夠80-85%,但都有限制既,只適用於申請人時並未持有任何物業,須為固定受薪人士,最高供款比率為45%
借就最多可以借到450萬。但係你現金比較少,所以大約只可以買到420-430萬左右既樓。
借就最多可以借到450萬。但係你首期比較少,所以大約只可以買到420-430萬左右既樓。

條數就係當你買450萬既樓,你做8成即是360萬,咁加埋你個70萬首期都係得430萬。所以只可以買420-430萬左右既樓。

請問長者係幾多歲先要有歲數先知做唔做到
你要問一問層樓擔保年期仲有幾耐

48k收入,480萬借8成,384萬,25年月還款需23300左右,月入38000就可以過到壓測。
另外你要睇下層樓仲有冇政府擔保,如果仲有20年或以上,咁就可以做綠表95%,只需要申報入息就可以了。如果唔夠年期/冇政府擔保,就照返正常咁計返。
除左套錢都仲有意義架,你可以賺兩邊回贈喎,當你按$5,000,000樓,銀行最高2.05%,中介0.3%,夾埋成2.35%,有成差唔多12萬架簽個名就有多12萬玩,why not呀巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞