撈左按揭好耐,你問我答(3)

1001 回覆
13 Like 4 Dislike
巴打幫幫手

噚日有D事去一去銀行問野
個經理叫我轉按做P-2.75仲抵
真唔真?佢仲叫我借多百幾萬嚟玩
利申:供淨130萬
用緊H+0.6 同P-2.5(HSBC)
緊係抵玩啦,食個回贈都有賺左啦。
而且mortgage link 最高可以將貸款額一半放入去,唔用時可當儲備,個利息同供樓一樣,完美對沖,用時直接拎出黎就得,無手續。

而且依家啲銀行回贈成2.05%,加埋中介0.3%,成年利息都收左,如果兩年轉一轉會食個回賺,一年供樓成本先:2.375%/2=1.1875%,比你依家個H廢plan(H+幾低都無用,加息週期係人都供cap 位),平一半有多,咁樣重唔抵玩咩
師兄,建議你唔好答得咁肯定,其實依家H係1%左右,人地H+0.6% 畀少好多息,當然H之後升返係另一回事

巴打你好,我同意你既講法,睇返截至今日(21號) 銀行公會 H 一個月既利息係0.976% + 0.6% = 1.576%,係平過轉按後個 + 1.25% 既。但巴打好似忽略左個回贈,先唔好話簽個名就袋幾萬爽唔爽,上面我都計左減完回贈個平均利率係 1.1875%,同 1.576% 比是咪平啲? 你個諗法係好,當息平週期個月供會少啲舒服啲,息貴時基本轉唔轉個月供都一樣,變相就睇你志唔志在個回贈了
其實1.1875%係計緊咩
啱啱買左樓,未做按,想問下提早還款係咪可以減少利息支出?
感謝
唔該晒你
小弟做跑數狗嘅, 就咁計底薪+佣金每月大約30k
但其實份糧仲包括左好多allowance, bonus, 獎金
每個月都係實出40-50k

請問做壓測通常會點計,
同埋本身我做擔保幫屋企供緊間居屋每月大約6千
係咪有影響, 會影響到幾多?

唔好意思巴打,走漏眼
答返你先,一般銀行批完先再到MC,只要銀行批到比你就得。
屋企人要準備公司信糧單強積金紀錄,有哂料既話問題不大
買新樓果時留左電話比在場啲銀行職員 佢之後Whatsapp來傾Offer 咁會唔會已經無左中介回贈 (無簽嘢)
啱啱買左樓,未做按,想問下提早還款係咪可以減少利息支出?
感謝

當然會,但同時間要留意既係罰息期,因為係罰息期內提早還款係有機會要支付較高既手續費(間間行唔同),罰息期後先申請既話,「罰息」一般會較輕
你好
我想問
我想問既係
我現在既單位係400萬買入 前年7月買 向C銀行申請9成按既

下年7月到3年
假設我想換樓 現單位500萬賣出
目標單位600萬 最多好似借8成
我當銀行過到壓測 我要補多幾錢做首期?

如果你做6成,細行比較大機會幫你做。但要上MC就比較困難,始終你唔係由公司戶口出糧,人地會諗正常公司點會用個個人戶口出糧比你

可以,整到就得啦
巴打, 想問下, 如果買入價平個估價超個10%, 揾AA簽 既, 是否做到按揭?
小弟做跑數狗嘅, 就咁計底薪+佣金每月大約30k
但其實份糧仲包括左好多allowance, bonus, 獎金
每個月都係實出40-50k

請問做壓測通常會點計,
同埋本身我做擔保幫屋企供緊間居屋每月大約6千
係咪有影響, 會影響到幾多?

壓測主要兩大類:
第一類就係冇按揭冇借貸係身,借款比率上限為主要收入來源的50%,要通過壓力測試就假設利率上調3%,借款比率上限為主要收入來源的60%
第二類就係有按揭有借貸係身,借款比率上限為主要收入來源的40%,要通過壓力測試就假設利率上調3%,借款比率上限為主要收入來源的50%
咁你呢個case而言,你幫屋企做緊擔保,所以要用第二類咁去計(40/50),供款比率上限減一成。

咁既料夠做,做多過6個月,又有糧單有哂底有MPF,基本上冇咩問題
唔該晒你
唔會,未簽野唔洗驚住,仲可以交中介表既
巴打,想問下你而家仲有幾多未供哂?
本身單位做9成按即360萬,當500萬賣出,減返貸款仲有140萬,目標單位600萬借8成(480萬),即是首期要120萬,仲有20萬剩低

最好有埋糧單/公司信就實穩陣,整張糧單唔難,另外稅單都可以做證明架
我都唔識計供左幾多
但事實上成件事可唔可行 多唔多人咁做
做到,但注意既係會用較低個個價去計按揭成數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞