撈左按揭好耐,你問我答(3)

1001 回覆
13 Like 4 Dislike
10月轉按仲有冇着數?
2.15 cap 都cut off 哂喇巴打。

利申:11 月尾轉,8月尾可以上埋2.15 cap 尾班車
下次三個月前可以搵定先
如果有層樓以前做9成按
依家升左好多
轉按之後個按揭比例低過5成
咁可唔可以合法放租
我岩岩好供左兩年想轉按,係咪唔洗諗住
橫掂都係遲左,睇下之後息口如果再申請囉
橫掂都係遲左,睇下之後息口如再申請囉
如果我而家係H+1.6 , P-2.85
原本借4成,供30年,供左2年,

而家轉按仲有無著數

見而家大多係H+1.2 , P-2.85
但個個都其實係供緊個CAP位,姐係2.15
怕轉按完好似無供過咁,因為頭幾年息佔好多
拎回贈唔好咩
正仆街 巴打講得岩 2.15無曬喇 好多行都上2.35
但2.25仲有銀行做緊 不過都應該都就無

FYI:
2M 以下 H+1.3 / bank cash rebate 1.7%
2-3M H+1.3 / bank cash rebate 1.75%
3-4M- H+1.25 / bank cash rebate 1.8%
4-10M H+1.25 / bank cash rebate 1.92-1.95%
If 10M 以上 H+1.25 / bank cash rebate 1.95%
Capped 大P-3 = 2.25%

AA Extra rebate 0.25%
其實9月頭都仲有
但宜家真係無Lu
係可以既
早轉早享受 遲轉貴幾舊

巴打 睇過趨勢黎緊都係加息
好難調頭減番息
睇過趨勢黎緊都係加息
thx
宜家一般offer
H+1.24-1.3
capped 2.25-2.35
做唔番你果個2.15

你試下用按揭計算機 計下你個outstanding 用2.35%計
計下總供款同你宜家比有無慳到先
*你預你轉按會有2.2% loan amount total cash rebate

按揭計算機
https://www.drloan.hk/calculator/mortgage.html
醫管局職員d HLISS 嗰d點計
可唔可以供左幾年之後先再申請
黎緊想買大約五百萬既樓
想做八成按揭
銀行係咪最多六成?要整埋按揭保險先做到八成?
銀行一般做法會幫你拆兩條loan出黎,
呢個詳情真係唔知,要問返銀行職員。
係,無錯。
但要注意按揭保險果邊既批核會嚴過銀行咖
唔識咪亂L講
師兄請指教,無點聽客分享過 HLISS 玩法,以經驗分享佢應屬房屋準貼,銀行會問每月額度再拆 Loan 方便去 claim

師兄如知,請指教
想買650萬樓,有冇計借到7成以上?
600萬以上一般最多只可借6成。
呢個巴打係咪買新樓?如是,我有方法做到8成
唔係
買二手,有230萬左右首期,差D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞