撈左按揭好耐,你問我答(3)

1001 回覆
13 Like 4 Dislike
政府擔左就唔洗壓測喇!

白表最高 9成
綠表最高 9成半
回贈、利息、罰息期同按揭優惠(火險、家居保、優越戶口、飛行里數Etc)。

基本睇呢 4樣野。你岩阿巴打,其實銀行Offer 間間差不多。

如你正常料,睇上面 4樣就夠;如唔正常既料先要考慮埋邊間批到。
巴打,投資產品資產價格可升可跌,我呢啲無牌人士都係唔敢亂講,我地講番按揭好啲~ 投資野留番比啲財策師
明白哂 感謝巴打
師傅 政府工未過試用期做到按揭?
做幾成?

btw 過左再做易搞啲
如果我已經買左第一層,
想買第二層個稅點計?
同埋最多可以幾多成按歇?
搭單問下

我同女朋友打算買居屋

公屋係女朋友同佢老母既, 打算用綠表資格買,

睇中層樓5m, 如果做5%首期, 地產經紀計比我地睇每月供20K左右

有無伏?

風險高嗎?

利伸
我做retail , 月入25~27k, 都算穩定,
女朋友做護士, 月入30k, 穩定,

麻煩高手解答
五年前買左三百萬樓借左九成按揭。請問而家轉銀行係咪會有好處?
想問下做聯名加按
我TU 低同有負債
批唔批都好
銀行會唔會透露埋我欠幾多?
銀行會同聯絡佢個位講,因為做唔做到、點解會交代番。

如一齊約見銀行職員,到時問到佢都會講的

你應明我咩意思
供款佔月入1/3,供款風險不太高。

唯一考慮係5% 首期上會,要有心理準備樓市一旦調整多過5% 就會變負資產。

但如自住負資產其實無咩好怕,最大係心理影響。最緊要仍然供到樓,咁銀行就唔會call loan
樓價 15% 稅

按揭要睇你有無按揭係身
- 如無,正常跟樓價計成數
- 如有,減一成按揭同減一百萬按揭上限同收緊左壓測比率
1. 重新賺按揭回贈

2. 減息 - 睇下現家息率會唔會平過之前

3. 套現

除此之外無其他,因5年退唔到保息。
多謝解答
多謝巴打意見
唔係好關按揭事,但有問題想請教下
如果屋企人有未補地價居屋
全部都係我供同比首期(我係擔保人)
但間屋係無我名嘅
如果日後老人家有咩事而平安紙寫咗話會過比我
咁我接收果陣洗唔洗補番地價?THX
想問下check TU 係分行職員check完先俾批核部定俾左批核部先check?
如果有,即係得翻六成左右按歇?
你好, 想問白居二買

未補地價居屋如果估價當800萬(連地價), 折扣率50%, 咁銀行只會當未補地價嘅市值400萬, 9成按揭只會借到360萬

而賣家放500萬(未補地價), 咁咪即是要預140萬首期? (未計印花稅之類雜費)

而家大部份未補居屋賣貴咁多,計埋折扣率, 銀行好多都估唔足價, 咁大部份買家咪都要抬錢上會?
我聽人講話如果返緊個份工做唔夠1年
就會難d批,因為驚你收入唔穩定
想問下係咪真?
呢個情況如果係六成按會唔會有影響,定係純粹高成數按揭mc 會care
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞