撈左按揭好耐,你問我答(3)

1001 回覆
13 Like 4 Dislike
巴打請教下🙏🏻銀行睇信貸評級批借幾多係咪只睇TU,如果海外/ 大陸已經有樓按左供緊,銀行點check? 除左自己申報。
唔知東亞個 mortgage link可以 link幾多個戶口呢。

聯名戶口得唔得呢。
但其中一人不是業主,也不是擔保人借款人。
咁想再問下,如果俾得批核部係咪好大機會會批?

Thanks
咁即係如果份新工返唔夠半年
例如只係返左4個月,咁申請按揭個時個入息係計返舊工2個月加新工4個月既average?
另外想問下返合約工會難d批又係咪真
壓力測試係有分別既
-申請按揭保險, 壓力測試按揭成數above 80% ->55%, below->60%

-無申請按揭保險, 就劃一 60%

*本身冇按揭供緊

http://www.hkmc.com.hk/files/product/3/80%25%20LTV%20MIP_Chinese_3.pdf
正常佢哋會check TU
仲有bank statement

如果呢兩樣都見唔到 咁應該會當你冇
P 按 而家做2.15 定2.25?
大銀行一般做 p - 2.15 - 2.35都有
其實p-2.15 都係水尾嚟 未加息咁解

*有啲細銀行做緊p-2.5
好老實咁答你 唔係
仲有好多嘢check
應該你仲要補交文件 因為佢哋會驗屍咁驗
咁一定係會難批過長工
都唔需要解釋你聽啦

但其實如果你做六成或以下嘅按揭 唔使用按揭保險的話
無論你 返咗四個月工未做夠一年又好
合約工又好 其實都唔難批嘅
甚至有啲人冇mpf 無稅單 都批到
1.請問銀主盤同一般樓盤係做按揭上有冇分別?

2.有冇啲plan係對穩定收入人士(公務員/醫生/護士)有著數?
花紅計算一問

係2年平均/24 + 現時月薪定 2年總花紅/24 +現時月薪?
呢個幫你問 真係唔知 你考起我
1.請問銀主盤同一般樓盤係做按揭上有冇分別?
其實冇分別
*但留意銀主盤多數係有問題嘅物業(例如瑕疵或銀行發現違例僭建問題,又或樓契缺失等)
呢啲問題有可能導致銀行拒絕批出按揭貸款,故此買家在確定購買銀主盤前應先行做足功夫,衡量是否接受物業所有狀況。

2.有冇啲plan係對穩定收入人士(公務員/醫生/護士)有著數?
D plan都係果d plan
係會批得手鬆啲咁解 少啲問長問短
間間銀行間間 計法都會有d唔同

for你reference

花紅:銀行一般不會把一年既花紅計入入息,連續兩年出花紅先會計入入息,計法係將兩年花紅除24個月再加入每月薪金。
後者 2年總花紅/24 +現時月薪
我其實想問係24個月總收入/24
因為上面我講果兩個計法係一樣

如果係24月總收入/24會好大出入, 少好多.

2年花紅/24+現時月薪就正常D
有野想請教下

1. 想問下有搵開人報稅 公司年年蝕緊錢 如果日後換樓做按揭睇我稅單見到咁樣有冇影響?
2. 二手樓 一般其實做到幾多成?
3. 我有層樓係手 第時賣左佢先再買 咁洗唔洗比雙倍印花稅?
4. 批幾多成 係咪人齡同樓齡都同時有影響

謝謝巴打
如果係24月總收入/24會好大出入, 少好多.
->因為你加左人工?

2年花紅/24+現時月薪就正常D
->呢個正確
謝巴打解答
其實我係受僱 再同時有自己公司
咁樣係咪應該計我最少有受僱果份人工
終於問到

mortgage link可以 link一個戶口
聯名戶口可以,但mortgage 與供款賬號需要是同一個
其實可以兩份都計曬
一份做正職一份當你part time

不過都要有啲基本嘢
公司信 糧單 稅單 mpf

如果冇嘅話 得公司信
入啲細銀行都有機會得
*六成按揭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞