撈左按揭好耐,你問我答(3)

1001 回覆
13 Like 4 Dislike
唔會 hkma指引 loan 唔可以做mortgage downpayment

仲有借左loan 會應該DTI 架 叫屋企人幫手借啦 唔好自己借
無記錯擔保人有mortgage 要減一成 即係本身借到5成變4成
tu 差既話會影響息口 不過正常借loan唔會點影響tu

如果你依家借唔到max8成 個筆手續費可以加埋入mortgage 到借

我路過
無收入證明唔得啦 under table 問下d Agent 點做啦
要d 時間
我無理解錯係 你朋友本身有mortgage 要幫另一本擔保?
擔保人有mortgage 都係要減一成
唔係自住最多借4成咋
睇錯 自
係。擔保人難以單方面取消身份,若樓價升幅可觀,借款人經濟條件有改善,可向銀行申請「轉按」,提供新的入息證明通過壓測。
要視乎銀行做法,有機會同私人樓宇的按揭審批睇齊,需要進行壓測;已過30年擔保期的二手未補價居屋,亦須做壓測。
樓上巴打講得岩呀,同埋你擔保人本身有按揭,成數係會減多一成架,最多都係做到4成架渣,只要你過到壓測就得。
當然你有整埋糧單會較好,稅單/MPF呢D都要有。有D行會要求申請人提供公司財務報表,證明公司是有盈利先至同你做。你show到D數比銀行睇,銀行易D對數就會容易D批。
你講得冇錯呀,H只係高p一厘,所以兩樣都會有人用,其實差唔多。
但而家個勢,P開始成為主流,始終用P按較平息,唔洗擔心咁多。
點解以前D人用H多係因為拆息低既日子,利息會較便宜。而在拆息高的日子,按息最多都係等同P按,有贏無輸,所以自然多人用H按。
近年銀行開既H plan鎖息會輕微高於P按最佳條件約0.1厘。而在計算拆息後,一般新批H按會轉用鎖息供樓,供款利率會輕微高於同一銀行的P按,所以咪多左人用P囉~
感謝回覆,即是最少要鎖擔保人兩年時間,咁盡可能都唔加擔保人了
可以先做一張臨約,簽好後到銀行申請轉按批左之後再去律師樓搞轉名手續,咁樣最安全。
緊係唔留係原行做啦,緊係做轉按賺盡銀行現金回贈同中介rebate啦
冇錯,銀行估價當然係其中一個原因,估唔足就批唔足。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞