撈左按揭好耐,你問我答(3)

1001 回覆
13 Like 4 Dislike
放租層樓邊個人名?

如太太無名,有機會直頭唔計。
如太太有名,但入聯戶口預會除二。
如淨太太名,可計哂。
放租層樓無太太名.

如果太太無名, 咁筆租金入落太太的個人戶口 (單人非聯名) 先可以計晒?
Sorry 我表達得唔好,上面太太有名無名是指層樓,不是戶口。

因為放租收入是比業主,不是睇租金收入個戶口
轉按去第二間銀行
假設
原行$100 還左$20
同新銀行借$80
利率不變P-2.85
還款年期冇拉長(即係同原本銀行最後還款日期一樣)

咁嘅情況會唔會出現你之前講
還息多過供樓,因為最初供樓期數利息佔大部份,層樓供極都供唔完嘅問題?

因為打算每兩年都做一次轉按
每次有五六萬蚊落袋好吸引
明白, 我get到你原來的意思.

因為收租樓用我名, 我自己做按揭. 諗緊買第二層時用我太太名, 用佢名義做按揭. 因為太太收入不高, 為左加大佢個收入去借錢, 我諗住將收租棲租金入落佢度. 因為如果我做佢擔保人, 要扣10%借貸額 (好似係). 佢同時個人戶口亦有另一筆沒有自己名的物業收埋租, 所以想了解得詳細D, 有D咩方法可以加大太太的借貸額
利申
自住樓
長揸供25年
唔知點解死左Link,重新Post 過

3. 按揭保險問題

- 點退保費? https://goo.gl/otrTc1

- 按保做幾成? https://goo.gl/dqt82R

- 按保壓測點計? https://goo.gl/ZR1VkU

- 保費幾錢? https://goo.gl/Q8pEx5
計死數,睇下想做幾多按揭額,然後再做匹配人工既工過壓測,咁就得啦~

的確,如你做擔保人會減按揭上限一成
都會出現供唔完既情況,因為頭兩年你睇番自己份供樓表,就計到兩年內供左幾多本,可能供幾萬而已。

但問題係,你有按揭現金回贈頂條數。如果新息比舊息平,轉未償唔係好事~

例子:
舊息 H + 1.7%
新息 H + 1.24%
平左 0.46% 一年

另新按揭有 1.95% (銀行) + 0.35% (Dr Loan) = 2.3% 現金回贈。
以現時計,基本按揭都供緊封頂位 2.15% 。
首年基本唔洗供息,因回贈抵銷哂。而下年亦賺左 0.46% 年息。變相兩年利息成本只是 2.15% - 2.3% +(H+1.24)/2 = 不足 1% 年息
請問4x年洋樓連天台,交吉賣。但睇樓時發現劏了3個套房。
如果買要留意D咩?
1. 留意未必做到高成數按揭
2. 即使做6成,某啲銀行會睇樓,睇到有劏房會要求還原先肯做
3. 有無任何釘係契約上

按揭係咁多,其他交比地產~
洗唔洗維修呀、大廈公契呀etc
你意思係如果息口不變,還款期不變
不停轉按反而蝕左?

層樓我轉唔轉按都係要供多一百期
假設我完全靠供樓還款
唔會掉一舊錢落去還

你都係唔建議做轉按?
謝回覆
利申
我轉按做到1.88%現金回増
加中介萬幾蚊

你意思係唔應該貪呢啲錢?
假設我買新樓 650萬 發展商自己提供8成按H按咁 2年後轉P-N%

1. 如果2年後我想去銀行轉按 唔想食貴息 可以做幾多成?

2. 如只可以做6成 係計銀行最新估價 定還是原樓價(650萬)的6成?

3. 假設當年用130萬上會做8成 (6.5m * 0.2) 2年後轉按,是否要額外準備130萬(6.5m * 0.2) 現金?

4. 呢種賣樓模式對買家最大的風險係邊個位?
請問係不係超過30年樓,銀行大多要上門驗先做按揭?
公契有咩要留意?
我問過經X按揭講如果銀行上門睇到有劏房改建最多做5成,同埋沒回贈,利率都較高
請教下巴打,如果2年前4M買嘅樓,當時做9成上車,宜家銀行估價6M,係咪轉會會有著數?
有著數,轉按食回贈加退保費
無話幾年樓就要睇樓先做,反而係間銀行政策。

我試過有客買舊洋樓連天台,但天台潛左成層,姐係買一層送一層,個租金回報極高。但按揭就難搞,因為好多行要睇樓先做,我地幫佢搵左間唔洗睇既搞店左~

公契都係權利義務野,始終買物業,了解多啲好啲麻,唔係有事上黎又係煩。

「我問過經X按揭講如果銀行上門睇到有劏房改建最多做5成,同埋沒回贈,利率都較高」
有呢個做法,但都係個句,間間銀行政策唔同。
假設我買新樓 650萬 發展商自己提供8成按H按咁 2年後轉P-N%

1. 如果2年後我想去銀行轉按 唔想食貴息 可以做幾多成?
睇樓價,6百萬內 8成、6百萬以上 6成

2. 如只可以做6成 係計銀行最新估價 定還是原樓價(650萬)的6成?
新樓如未有成交,以當時買樓價計。如 650萬買入,就 650萬 6成

3. 假設當年用130萬上會做8成 (6.5m * 0.2) 2年後轉按,是否要額外準備130萬(6.5m * 0.2) 現金?
正確

4. 呢種賣樓模式對買家最大的風險係邊個位?

最大風險係息高,一旦供唔起發展商就可以收番再賣 發展商 Never Die
請問你果個客最後係做銀行按揭or 財仔?
另如果銀行要睇樓,2個月成交期是否不夠?
Sorry 可能我賴Pro 搞到件事複雜左

簡單講,如想係轉按上賺錢,又想供斷層樓,要考慮
1)息口
2)回贈
3)還款期

- 息口當然要平過舊底先有著數,先好轉

- 回贈要睇多唔多,最少Cover到一年利息支出,咁變左賺一年息

- 還款期最好等於或少過舊按揭既剩餘年期

如 3方面都Pass 就去做啦! 有著數
細銀行批左,不用睇樓,行 H + 1.3% , 1% Cash rebate
問下其實甩mc 有咩好處?
我8月7號就啱啱要比第36期供款,應該做唔到個refund...
想問而家按揭要拎優惠
直接行入行分好啲定搵轉介好
巴打好 PRO
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞