撈左按揭好耐,你問我答(3)

1001 回覆
13 Like 4 Dislike
近排睇緊盤 但係唔係好識計

個盤880萬,諗住按左屋企(大約900萬)拎首期之後再借6成按揭

月入5萬8 夠唔夠還晒2邊貸款
多謝博士解答!

想問多少少,你用5厘去計算,其實係咪 Cap+3%咁計?

另外,我第一層樓做壓測,唔係唔超過60%就可以咩?點解都係用50%計?

最後想問下,如果第二層樓,我想用家人名買左先,再轉比我避稅,但我做按揭,呢個做法對以上既入息計算有無影響架?

謝謝!
祝生意興隆!
Hello 搏士
想問下銀行staff 120倍人工mortgage 抵唔抵玩 係咪預咗未來無得轉工
是,因為你都知銀行最多就做六成或者八九成,你一旦做咗銀行啲員工plan,除非你儲返個差額,否則如果人哋炒你,你會冇咗層樓,何況你走唔到會唯有焗住喺度做
唔該搏士 如果有心長做呢啲staff plan 抵玩嗎? 諗住按黎收租

抵玩,0.8厘緊係抵玩啦,但你要諗清楚係咪供得掂,供到就冇問題啦
最近睇到段新聞都有講
https://www.hk01.com/%E5%9C%B0%E7%94%A2%E6%A8%93%E5%B8%82/293654/%E8%B2%A0%E8%B3%87%E7%94%A2%E9%87%8D%E8%87%A8-%E9%8A%80%E8%A1%8C%E5%93%A1%E5%B7%A5%E6%8C%89%E6%8F%AD%E6%9B%9D%E5%85%89-%E9%9B%B6%E9%A6%96%E6%9C%9F%E6%A5%B5%E4%BD%8E%E6%81%AF-%E6%A5%B5%E6%98%93%E4%B8%8A%E8%BB%8A?utm_medium=Social&utm_source=fbpost_link&utm_campaign=mama
可參考下
隔離單位有人跳樓,係咪都會估唔到價?
巴打,有關壓力測試想請教下
有800萬資產,3萬人工,想按5成買850萬嘅樓,唔俾多啲首期嘅話,有咩方法過到壓力測試?

800萬係咩資產先??某啲資產可以同銀行申請資產抵押做按揭咁樣full pay左層樓,再用層樓做資產抵押套返四成出嚟。8,500,000嘅四成係4,250,000,如果你個8,000,000資產可以做到抵押,套一半應該唔難,可以先full pay左層樓。

另一個方法系,因為做銀行六成,銀行係接受兼職收入嘅,咁你自己諗辦法提供一個兼職收入,咁就可以啦。
係外地存款因爲屋企人係加拿大,冇奶油匯哂返黎,之後full pay完又匯返去

謝謝博士解答

睇黎只可以諗計整個兼職收入

係呀,做5成(4,250,000),5.375厘去計,月還$23,800 除返0.6 (壓測入息上限6成),即係你要有$39700左右先過到,姐係仲差$9700。記得要有埋D基本證明(mpf,糧單....etc)
想問多少少,你用5厘去計算,其實係咪 Cap+3%咁計?
係,我打少左,5.375厘,我自隊一打
另外,我第一層樓做壓測,唔係唔超過60%就可以咩?點解都係用50%計?
因為你新樓都係返用自己名去做按揭,有按揭係身係要用50%去計壓測,咁你第一層樓都要跟返50%,先計到你兩層樓要幾多人工先過到壓測。
最後想問下,如果第二層樓,我想用家人名買左先,再轉比我避稅,但我做按揭,呢個做法對以上既入息計算有無影響架?
無影響架,都係咁計架渣,唔會影響到壓測

謝謝!
祝生意興隆!
[/quote]
以我所知,普通月月清既就唔會扣既,唔會影響到。
但如果你係卡loan就會扣月入。另外,如果係還min pay既都會有影響架。
近排睇緊盤 但係唔係好識計

個盤880萬,諗住按左屋企(大約900萬)拎首期之後再借6成按揭

月入5萬8 夠唔夠還晒2邊貸款

第一,本身層樓係咪現契樓??
第二,本身層樓係用邊個人去按揭??(如果本身有按揭係身供緊既,就要減返一成,姐係新物業最多做5成)
你答左呢兩個問題先,我之後再幫你計
其實層樓出年都供完,有必要都可以即pay晒餘額
層樓個名係阿爸阿媽, 佢地2個夾埋大約月入3萬
你月入53k,月還$6400,夠哂過壓測架啦~
隔離單位有人跳樓,係咪都會估唔到價?

主要睇下大唔大單野,有冇報新聞個D。可以試一試既,多數同層,樓上樓下都會受影響既。
如果D 2按3按唔係你既話,咁就緊係冇影響啦。
如果係你既話呢,就會比較麻煩。
祝你好運

無錯可以做9成半,正常就冇方法可以做長D。個期可能仲會再短D,主要要睇下係咩樓。
你好,想問 買樓花申請按揭 是否需要購買火險?
網上有文章作者叫大家一次唔好經咁多銀行申請按揭, 話hkmc會起疑, 係咪真?
thanks
我上網搵過新聞。有晒樓層單位號碼,仲要比蘋果報導包裝成悲慘既恂情故事

我見兇宅網有啲無寫邊層邊個單位、係咪就無事架啦?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞