撈左按揭好耐,你問我答(3)

1001 回覆
13 Like 4 Dislike
扣MPF後月入45.5k,淨首期連雜費稅預1.3mio
兩個問題
1. 買新樓6mio內做八成半二按有咩要注意?
2. 買舊樓5.4mio,想問下會唔會批?

Thanks!
LM 學野
你好呀~

現時情況:
- 我月薪45k (第13個月係十二月出, bonus係6月出), 冇樓係身, 有2.5m-3.0m首期
- 女朋友月薪58k (bonus係3月出), 有一層full pay 400萬 60年唐樓 (冇租約 收緊租15k一個月), 擔保緊佢爸爸按揭19k一個月

如果我想買Mayfair8 三房 10m, 想問
- 如果叫女朋友擔保我 然後用備用二按借25% (銀行借50%) 能否過壓測呢?
- 如果唔得, 叫埋我爸爸擔保我有用嗎? (59歲, 月薪53k, 有按揭係身 25k一個月)

謝謝。
扣MPF後月入45.5k,淨首期連雜費稅預1.3mio
兩個問題
1. 買新樓6mio內做八成半二按有咩要注意? 銀行批二按既時候壓測會收緊5%,呢點要注意。至於點批就睇間野點做,因為間間唔同
2. 買舊樓5.4mio,想問下會唔會批?
5,400,000樓,印花稅$162,000(3%) ,律師費$7,000,地產佣金$54,000(1%) =$223,000。咁你既淨首期=$1,077,000。建議準備多少少去到有樓價既兩成,都係差$3,000。$45,500借8成,月還款約$24,200,可以過到壓測

Thanks!
你好呀~

現時情況:
- 我月薪45k (第13個月係十二月出, bonus係6月出), 冇樓係身, 有2.5m-3.0m首期
- 女朋友月薪58k (bonus係3月出), 有一層full pay 400萬 60年唐樓 (冇租約 收緊租15k一個月), 擔保緊佢爸爸按揭19k一個月

如果我想買Mayfair8 三房 10m, 想問
- 如果叫女朋友擔保我 然後用備用二按借25% (銀行借50%) 能否過壓測呢?
- 如果唔得, 叫埋我爸爸擔保我有用嗎? (59歲, 月薪53k, 有按揭係身 25k一個月)

謝謝。

女朋友同爸爸都因為有按揭係身呀,所以會直接影響左佢幫你擔保既成數同埋上限,增加左過壓力測試既難度。
再者,本身有按係身既人,1000萬樓最盡都係借到4成。你借得少左,變相你首期個到又要比返多D,仲要未計雜費支出(稅,佣...etc) ,會好吃力。總結就係1000萬樓難度較高,首期個本唔夠多,建議可再選擇冇咁貴既樓。
另外,以你既人工其實可以選擇做6成買650萬既,幫你計過壓測都冇問題,唔做6成又可以試下做按保,做8成又得,不過就只限600萬或以下既樓。希望幫到你
尼個其實我唔太睇得明
咁係係當我買450萬既樓,
做9成按但只借到360萬,
咁姐係首期要俾夠90萬?
咁同做8成按既首期有咩分別?
想請問如果沒有工作,但戶口有10M cash, 可否買樓做按揭? 沒有任何負債,謝謝
唔好意思, 追加一個問題, 買540萬, 比兩成首期, 月供要24,000? not 19,000左右?
可以 銀行會以資產計算壓力 最多借二百五十萬(上限係樓價四成)
巴打唔好意思,我解釋得唔好
$24000係我用5點幾厘去幫你睇下過唔過到壓測
其實冇分別架
所以多數D人買400萬樓先做9成。
同埋做9成要符合呢三樣先可以做到
1.所有抵押人於申請時並未持有任何香港住宅物業
2.所有申請人須為固定受薪人士
3.最高供款比率為45%
按揭要mpf供款記錄,係公司出果張定係信託發果份,但今年仲未收到信託寄果份 可以點攞到?
你好。

現時情況:
- 物業業權100%另一半持有
- 估價約450萬
- 按揭9月過罰息期
- 按揭供款尚欠340萬
- 本人月入3萬1,現金儲備50萬

如果4月想將業權100%轉到我名下,想問
- 除印花稅約14萬,律師費1萬,罰息3萬5以外,還有沒有其他支出(如按揭保險)如果本身有做按保,你要去搵返幫你做個間行做多次,批多次比你
- 如果想慳印花稅,買入價寫400萬會否風險太大?正常唔係差得太遠都唔會有咩風險既,但都建議你搵多幾間行去估下價,萬一比人check都有得拆。
- 以現時個人收入,能否過壓測借足340萬?做唔到呀,你31k月入最盡都係借到3,320,000左右。另外睇下你有冇bonus花紅個D,有就多數都借到。
- 估計月供大約多少?正常$15,500,壓測加3%息要$18590,差DD過唔到壓測

謝謝。
按揭要mpf供款記錄,係公司出果張定係信託發果份,但今年仲未收到信託寄果份 可以點攞到?

兩樣都可以架
博士可唔可以幫下我?

我有層樓,最初係1200萬買,借左50%,供30年,已經供左3年。
而家我想買多層1100萬既,都係供30年咁計,咁我入息要幾多先夠過壓測呢?
我想了解下成條數大約係點計。

謝謝!!

想問按保是攤分在供款內?大概多少?

另外如只能借330,即是除印花稅/律師$/罰息外,要俾多10萬現金補差額?

謝謝博士
巴打,有關壓力測試想請教下
有800萬資產,3萬人工,想按5成買850萬嘅樓,唔俾多啲首期嘅話,有咩方法過到壓力測試?
巴打幫幫手

噚日有D事去一去銀行問野
個經理叫我轉按做P-2.75仲抵
真唔真?佢仲叫我借多百幾萬嚟玩
利申:供淨130萬
用緊H+0.6 同P-2.5(HSBC)
Hello 搏士
想問下銀行staff 120倍人工mortgage 抵唔抵玩 係咪預咗未來無得轉工
博士可唔可以幫下我?

我有層樓,最初係1200萬買,借左50%,供30年,已經供左3年。
而家我想買多層1100萬既,都係供30年咁計,咁我入息要幾多先夠過壓測呢?
我想了解下成條數大約係點計。

謝謝!!

巴打你好,你本身有層樓所以今次再買樓最高只可以做到4成(1,000萬或以上既樓)。1100萬既4成即是440萬,以5厘去計算(壓測加3%),借440萬,月還款需要$24638,你有樓係身,壓測入息比率上限為50%,所以你入息最少要有$24638 x 2 = $49296先過到。

第二,你本物身個層樓計法就係做5成即是借600萬,以5厘去計算(壓測加3%),月還款需要$33598。同樣地都係 x 2 = $67196先過到。

最尾你兩條數加埋=$116472 ,呢個數就係你要過到壓測既入息。
巴打,有關壓力測試想請教下
有800萬資產,3萬人工,想按5成買850萬嘅樓,唔俾多啲首期嘅話,有咩方法過到壓力測試?

800萬係咩資產先??某啲資產可以同銀行申請資產抵押做按揭咁樣full pay左層樓,再用層樓做資產抵押套返四成出嚟。8,500,000嘅四成係4,250,000,如果你個8,000,000資產可以做到抵押,套一半應該唔難,可以先full pay左層樓。

另一個方法系,因為做銀行六成,銀行係接受兼職收入嘅,咁你自己諗辦法提供一個兼職收入,咁就可以啦。
緊係抵玩啦,食個回贈都有賺左啦。
而且mortgage link 最高可以將貸款額一半放入去,唔用時可當儲備,個利息同供樓一樣,完美對沖,用時直接拎出黎就得,無手續。

而且依家啲銀行回贈成2.05%,加埋中介0.3%,成年利息都收左,如果兩年轉一轉會食個回賺,一年供樓成本先:2.375%/2=1.1875%,比你依家個H廢plan(H+幾低都無用,加息週期係人都供cap 位),平一半有多,咁樣重唔抵玩咩
是,因為你都知銀行最多就做六成或者八九成,你一旦做咗銀行啲員工plan,除非你儲返個差額,否則如果人哋炒你,你會冇咗層樓,何況你走唔到會唯有焗住喺度做
唔該搏士 如果有心長做呢啲staff plan 抵玩嗎? 諗住按黎收租
係外地存款因爲屋企人係加拿大,冇奶油匯哂返黎,之後full pay完又匯返去

謝謝博士解答

睇黎只可以諗計整個兼職收入
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞