撈左按揭好耐,你問我答(3)

1001 回覆
13 Like 4 Dislike
博士你好 就黎過罰息期,想轉按

想問下有咩要特別注意?

依家係H +1.31, 仲差三百萬左右,

想問唔想煩搵中介有冇咩風險要留意番?

唔該
有幾個問題想問下,擁有值400萬左右村屋,入息穩定,打算再置業但手頭資金唔夠
1.可以抵押村屋借貸嗎?
2.可以既話又借到幾多錢呢?
3.應該借夠首期就算還是借盡?

對物業買賣認識唔多,求解答
花紅有兩年紀錄就計到(要同一公司)

HKMC都計

方間有d App 可以下載黎參考,自己search 下 「按揭分析」
MC主要睇入票紀錄 同 税單, 問題係公司可能無幫你報稅
最多借8成,但要比按揭保費。如果d 錢無其他投資可以考慮借6成。
因為銀行話mc 私人票不接受,要做半年現金出糧先得,佢話如果而家照用私人票交上mc而唔批,短期內再做條現金數上都唔會批,咁呢個情況我應該點好?(公司只做了半年,有供強積金)
唔該定巴打 先

Case: 我月入約$30000, 女朋友月入都係$30000 (但佢有一層樓供緊(佢屋企人既))

如果睇中間450 萬既樓,佢做我擔保人既話
1. 不申請按揭保險,最多係咪 借 6成 - 1成 = 5成(4000000 x 50% =2000000) ?
2. 如申請按揭保險, 最多係借 8成? = (4000000 x 80% = 3200000?

3. 如果計壓力測試, 會將我地人工加埋 , 再用 40/50 離計壓測??

Thanks巴打
1)唔做按保,你呢個case最多做到五成,壓測都係用40/50去計
2)如果做按保,冇錯最多係可以做到8-9成既,但前題係所有抵押人於申請時並未持有任何香港住宅物業的借款人及/或擔保人身份,你就要睇下你女朋友有冇呢兩個身份啦
唔該晒,
但"前題係所有抵押人於申請時並未持有任何香港住宅物業的借款人及/或擔保人身份,你就要睇下你女朋友有冇呢兩個身份啦"

如果佢供緊層樓係佢個名, 算係紅左果類? 按揭 - 1成 ??

thanks

按揭真係好麻煩,..

計,但係你要做夠兩年或以上先會計你花紅既平均值
有幾個問題想問下,擁有值400萬左右村屋,入息穩定,打算再置業但手頭資金唔夠
1.可以抵押村屋借貸嗎?可以的,但前題係咪自己名先,如果係就難d
2.可以既話又借到幾多錢呢?理論上可以8成
3.應該借夠首期就算還是借盡?借盡,有多可放ML acc

1.可以抵押村屋借貸嗎?可以的,但前題係咪自己名先,如果係就難d難係難在如果做左村屋按揭,之後再做新樓按揭會有影響,會降低成數同收緊壓測。如太近期套完錢買樓,銀行又會質疑個首期來源,麻煩的
因為可以食盡Cash Rebate之餘,又可以多筆備用現金。因ML Ac 個存款利息係同供樓一樣,所以可以完美對沖。賺哂兩邊
等我用人話解釋番 ,如果你女人無按揭係身,不論自己定同人擔保,就咩都唔洗減,做足8成。
如果中左,就要減成數同收緊壓測了。
叫公司出公司信,糧單,再報埋合約講明用私人票出。
你自己再執齊票底、MPF,銀行入票記錄。
再入大行細行,用唔同按保去申請,問題不大
搵啲正路中介,唔收你錢、會比錢你既就岩了

轉按啦,食個回贈好和味
要同一公司做夠 2年,報足稅計平均
想問下如果曾經比銀行取消戶口(唔關借錢事)

去其他銀行申唔申請到按揭?d銀行之間會唔會互相有大家資料
經字頭果間得唔得

但係咪要留意番頭一年新銀行收幾多息?

關於第一條應該無乜問題,間屋係老豆名
唔講唔知ML account個存款利息咁好

想問多少少,如果成功借到錢,還款個邊又係點計法?(還款期限/分期?/還款利息)
1.可以抵押村屋借貸嗎?可以的,但前題係咪自己名先,如果係就難d難係難在如果做左村屋按揭,之後再做新樓按揭會有影響,會降低成數同收緊壓測。如太近期套完錢買樓,銀行又會質疑個首期來源,麻煩的
因為可以食盡Cash Rebate之餘,又可以多筆備用現金。因ML Ac 個存款利息係同供樓一樣,所以可以完美對沖。賺哂兩邊

關於第一條應該無乜問題,間屋係老豆名
唔講唔知ML account個存款利息咁好

想問多少少,如果成功借到錢,還款個邊又係點計法?(還款期限/分期?/還款利息)
多數都係分期既,以30年咁去還,大約2.375利左右
想問下如果曾經比銀行取消戶口(唔關借錢事)

去其他銀行申唔申請到按揭?d銀行之間會唔會互相有大家資料

正常係可以申請到既,你唔係D咩大鑊野就唔會有咩問題,一般資料上都唔會互通的
HI巴,想問返你諗住用自己名定其他人去買先?因為會影響到個按揭成數既計算。

拿,如果用你名去買(留意買樓稅,因是你名下第2個物業,要用第2稅階),你收入total $61,500 ($37,000月入+兩層收租$35,000 x 0.7,有租約不論海內海外都是計 7成),由於你有樓但無按揭係身,可用正常壓測計50/60,用60%計壓測時最大供款約$36,900,最多可以借到約$6,500,000左右,加返你本身資金,即是可以買到$11,500,000既樓,不包雜費(稅及佣 Etc)。
星字頭都可以! 佢教我一次過搵3間申請, 批到先格價!
博士你好,想請教下
我月入HKD 37000
香港自住已供滿物業一層,現時預期租金約HKD 17000
內地已供滿物業一層,現收租RMB 18000,有齊證有租約有交稅,不過係用內地銀行收租
現有首期資金約500萬,如果我想係香港買多層樓,依家住緊果層會放租出去
咁我最多借到幾多錢同買到幾多錢內既樓??
thanks
HI巴,想問返你諗住用自己名定其他人去買先?因為會影響到個按揭成數既計算。

拿,如果用你名去買(留意買樓稅,因是你名下第2個物業,要用第2稅階),你收入total $61,500 ($37,000月入+兩層收租$35,000 x 0.7,有租約不論海內海外都是計 7成),由於你有樓但無按揭係身,可用正常壓測計50/60,用60%計壓測時最大供款約$36,900,最多可以借到約$6,500,000左右,加返你本身資金,即是可以買到$11,500,000既樓,不包雜費(稅及佣 Etc)。
唔該曬巴打
我會用親人名當首置咁買的,同埋想問多少少
1.香港預期租金都是計 7成?(因為仲自住緊,諗住買到新樓裝好修先搬過去,然後放租) 因為你現時係冇租約既,所以就要計6成,預期租金搵銀行會幫到你估,之後就照市價既6成咁計
2.內地租金收RMB的,需要兌換做HKD 咁計收入嗎? 需要
3.因為內地租金係入落內地既銀行,我洗唔洗每個月螞蟻搬家咁入返香港既銀行做收入證明?定香港都接受到內地銀行既入數證明? 唔洗咁煩既,你只要提供到房屋租賃合同(租約),證明係你名既,入數證明etc等等就可以

我個CASE有D複雜,多謝博士解答
原行續按 係唔係都唔會比到市價咁高既回贈?
我想原行續唔想咁煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞