撈左按揭好耐,你問我答(3)

1001 回覆
13 Like 4 Dislike
請問家人開公司, 公司已運作佐1.5 年, 我幫家人工作,已出糧給我大約1.5年,有稅單。 請問做按揭時有影響嗎? 銀行和發展商二按會不會質疑入息的可信度? 🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️
咁無銀行可以Bo
但有d銀行做完按揭後 可以比你apply裝修貸款
做到1成左右 or 10倍入息 接近頭按息口
但要做完按揭先接受你申請 即有一至兩個月空窗

一係就要去財仔 可以做到 6.25% 25年
間間行內部做法唔同
多數大行就實嚴D

H+1.24 P減完都係2.15,Cash rebate 1.95%
舊plan 正 宜家做唔番!
公司信
糧單
稅單
MPF
Acto Pay

齊曬 問題不大
應該不會質疑入息

另外 可入細行 佢地再手鬆d
咁就萬無一失
可能係銀行用果間估價行問題?
1)雙糧,僱員合約有寫明既,會照除12計每月人工

2)花紅,因不穩定,銀行要求要做滿2年,睇兩年花紅,再計平均每月人工。工作不足2年則花紅不計

咁固定佣金, 津貼計唔計, MPF又會唔會扣??

舉例
合約有寫明雙糧
月薪係當 100K X 13月
每月津貼 5K (固定金額X12月)
每月佣金 10K (固定金額X12月)
每月又有加班大約1-2K (不固定)

咁個月收入應該計幾多?
其實宜家cap 無咩意義
因為上曬cap位

過多排就唔知
我就係見到最近都要比cap位息先轉按食回贈同攞多300萬
如果層樓係我名
按揭係我同我女友得唔得
我地兩個加埋搵接近7萬
絕對可以

巴打真識玩
Dr Loan
近排買左新樓樓花
揀左建期付款但仲有成年先收得樓
所以一按二按都未攪
但見近期樓價開始回軟
想問下:
1. 譬如我打算下年年頭攪按揭 到時個銀行估價係咪都會跟番我簽約個個價?if樓市真係跌會唔會估唔足價?
2.銀行係咪唔會依家幫年幾後落成既樓花做按揭?定還是成交日子其實係我控制?我想下個月成交既銀行可以即刻同我地做?

因為到依家仲未攪個按揭 個心真係囉囉攣
代答

1.銀行估價如即供就會以簽約個價計, 建期付款樓花如上會時樓價下跌太多, 銀行係會估唔不價 (例子: 98年嘉湖撻訂事件就係因為銀行估價不足, 大量買家要撻訂兼賠差價)

2.銀行係會做樓花按揭, 所以有即供同建期兩個方法同售價, 一般做即供發展商會俾多1-3%折扣,就算做建期你都可以同發展商申請提早成交, 一般都會照俾返折扣你, 詳情就打去發展商問點攪

個人認為如可負擔, 應該做即供, 一來樓價有折扣, 二來就算樓價無大升跌, 加息係不能避免, 趁早做按揭, 個CAP位應該相對較低 (一個月前CAP位由2.15->2.35)

有錯請指正
巴打高手 完全正確,簡單總結:

1)銀行按揭客係以:成交價及估價比較,取低者為準。

2)銀行有做樓花按揭,提前成交要同發展商傾。

3)有銀行 cap 2.25% 的
自推
Dr Loan 如果公司持有人係我爸爸, 同我姓氏一樣,都吾會太大問題嗎?
而家搵邊間按揭中介回贈最高?
Dr. Loan

請問做緊H+0.65 or P-2.5 既,而家轉按有無著數?加大個封頂位係唔係等於利息小左?

謝謝你
No Problem
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞