撈左按揭好耐,你問我答(3)

1001 回覆
13 Like 4 Dislike
而家最多P減幾

回贈最多幾多
多謝巴打

如果估價6.7M
我成交係6M,上HKMA批8成有冇問題?
想問如果一個退休人士65歲買樓,搵個後生親屬例如個仔做擔保人。係咪可以將個按揭年期做返30年?

同埋擔保人可唔可以多過1個人
可以點甩
利申:居屋黎我老母做借款人,呀哥同我一齊做擔保

另外,如果自己買樓搵返老婆做擔保,個按揭成數係咪都要減返一成?姐係我原本六百萬既樓都係由8成減到7成同埋供款同入息比例都變到40/50?

唔該
政府樓淨係做到P
問過中銀p-2.75 有回贈
你好博士,近期搵咗藍綠色想做按揭但批唔足,想知道係咩原因,同埋點樣解決

購入物業:3,800,000,借3,420,000
本人月入:25000,無債項,穩定收入
擔保人月入:14000
有張109,600元limit 的大貓信用卡,每月還2283元,共欠15983
另外有張附屬卡,係260,000元limit, 欠72,735元
審批後只能借3,250,000 及要先找清15983 卡數。
藍綠聲稱係insurer 批唔到。

根據藍綠回覆,話assessable income 要 37,000 先足夠做9 成按。我不明白點解找完15983 加埋都無 37,000 assessable income.

1. 本月本人人工會加到26500,擔保人合約保證有13個月糧(申請時無提供以上資訊),證明以上項目,加找清15983,是否就能承造9按?

2. 另外我接觸過大貓,聲稱我個case 只要找清15983 卡數就會造到9按,是否可信?

3. 搵多幾間銀行是否有幫助,還是係HKMC 唔批,搵邊間都無用?

求求博士打救

唔該巴打
轉頭一次過覆哂
有250萬身家 家庭月入10萬
打算借p loan 100個 分5年每月還18000左右
冇其他loan係身 想買800萬樓按揭做480
計過每月還p loan加埋還按揭都過到壓測
咁樣得唔得
過到壓測就冇問題啦
不過提下你如果你P LOAN係做按揭之前既前半年做
銀行有機會會叫你解釋
你好博士,近期搵咗藍綠色想做按揭但批唔足,想知道係咩原因,同埋點樣解決

購入物業:3,800,000,借3,420,000
本人月入:25000,無債項,穩定收入
擔保人月入:14000
有張109,600元limit 的大貓信用卡,每月還2283元,共欠15983
另外有張附屬卡,係260,000元limit, 欠72,735元
審批後只能借3,250,000 及要先找清15983 卡數。
藍綠聲稱係insurer 批唔到。

根據藍綠回覆,話assessable income 要 37,000 先足夠做9 成按。我不明白點解找完15983 加埋都無 37,000 assessable income.

1. 本月本人人工會加到26500,擔保人合約保證有13個月糧(申請時無提供以上資訊),證明以上項目,加找清15983,是否就能承造9按?

2. 另外我接觸過大貓,聲稱我個case 只要找清15983 卡數就會造到9按,是否可信?

3. 搵多幾間銀行是否有幫助,還是係HKMC 唔批,搵邊間都無用?

求求博士打救

有機會係你因為仲差緊其他數,影響到壓測收入,令到唔夠37000,所以佢咪批唔足比你
第一個問題:是,但你一定要提供到證明
第二個問題:可信,但同樣地要提供到問題一既證明
第三個問題:只要提供到證明,可以叫mc批多次,穩陣D就搵非mc既搞,如QBE,咁就應該可以解決到
你應該套盡佢,之後如果有多既錢就放入ML account,因為個息口係同你供樓個息一樣,所以放入去擺都唔怕,有咩事都有堆錢係到。二嚟你又可以拎盡哂兩邊D回贈
唔該巴打。
有個App叫 「welink - 按揭專業分析」,可以參考下。好似話擔保人收入都會參考埋。
可以,擔保人入息要高過佢就得
擔保人幾多個都得架
只要業主同其他擔保人可以過到壓測就可以架啦
如果你買樓,冇錯個成數係會減返一成,全中
1)唔做按保,你呢個case最多做到五成,壓測都係用40/50去計
2)如果做按保,冇錯最多係可以做到8-9成既,但前題係所有抵押人於申請時並未持有任何香港住宅物業的借款人及/或擔保人身份,你就要睇下你女朋友有冇呢兩個身份啦
而家創興做緊p-3.1%
回贈而家差唔多都有2%
唔好意思
想問花生係咪任何情況都唔會計?
如果我每年固定時間出, 有三萬蚊左右, 可唔可以計
唔好意思
想問花紅係咪任何情況都唔會計?
如果我每年固定時間出, 有三萬蚊左右, 可唔可以計

講清楚D先, 係講緊壓力測試既月入
博士,想請教你,我每月係穩定收入,但出糧係老闆用私人支票出,(公司無銀行戶口)mc係咪都唔批?唔該你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞