撈左按揭好耐,你問我答(3)

1001 回覆
13 Like 4 Dislike
基本上MC一定要有齊料先批,你呢個情況機會不大呀巴打。至於你話擔保係可以既,邊個人工高就用個個人去計。
TG左了
TG左了
TG左
我同男朋友打算買600萬樓下嘅樓,要做8成按揭先夠,但因為我首期由非親人俾我,喺老細資助我,大概200萬,我見申請按保要有首期申報,我怕會有問題,請問會唔會有機會唔批?
有就話影響姐,冇就唔洗驚啦
我想問買600萬以下樓,申請按揭保險做夠8成按,但我見好似要填首期來源,因為將會由第三者(我老細)資助我200萬,未俾我嘅,但之後會入落我户口,請問會唔會申請唔到按保?
我層樓黎緊5月過罰息
諗住轉按借6成
大概2.4M
問左星星話回贈淨係做到0.1%+$800
係咪太低?
買470萬既新樓,係咪加埋按保可做到9成? 本身收入30k, 男友收入30k做擔保, ok嗎
想請教下,做擔保人有冇咩risk or impact? 對我之後自己買樓有冇影響?
可以進取D買大少少既單位
470萬新樓升極有限
係呀 唔夠首期嘛
只要你唔係係買樓前6個月借p loan借數,基本上都唔會check你既來源,冇問題既
0.1%正常既,但出面而家有行都做0.2%,0.25%,0.3% + $1000-$2000 都有。巴打留個tg比我,我send D資料比你參考下
擔保人所承擔的責任與借款人相同。當借款人未能供款時,擔保人便須履行還款的責任,甚至借款人在同一銀行進行其他借貸,如卡數、私人貸款、透支額等,擔保人亦有可能自動作了擔保。
另一方面,由於已有擔保在身,若擔保人打算置業時申請按揭,須通過較高標準的供款與入息比率及壓力測試。
最後一點,擔保人難以單方面取消自身的擔保資格,須由借款人向銀行提出。
只要借款人同你取消左個擔保人既身份,對你日後買樓係冇影響既
真係會有影響
生癌機會大左
唔好搏
我想問問如果我轉按是否只能借新銀行估價的6成?如果我在舊銀行做是否可以慳返個律師費?
你老細送首期比你上車?
我係普通人都覺得唔尋常
律師樓AML 會叫你俾證明首期既來源 如果你銀行本身有錢夠俾首期既 咪無問題 如果你本身銀行無錢 之後突然有2M 入落戶口 你估人地會唔會有合理懷疑?
只會覺得你係借人頭買樓避稅
唔經mc都仲好啲
點解星之谷個回贈特別高, 有冇鬼野?
麻煩加我tg:
https://t.me/fcccfc
Thanks.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞