有無巴絲打鐘意玩P社啲戰略game?

1001 回覆
96 Like 7 Dislike
去到後期領土大 人物多點都會慢

個人覺得old gods 同 way of life (因為要有seduction focus 先可以勾人老婆)

呢兩個係必買 reaper’s due 同conclave都好好

另外睇下你想玩歐洲以外咩國家 咁就買嗰啲dlc

CK2想打人要有casus belli 開戰嘅藉口

伊斯蘭教國家 同遊牧民族想 基本上任你隨便打人

想OP就買sword of islam 同 horse lord
ck2 最鐘意玩播種流,瘋狂生仔
鐘意victoria個世界觀,但係好似唔再出
btw,eu4真係好撚難玩
玩播種流生左個惡魔之子出嚟
一念之仁繼續養大佢
點知其他仔女逐個出事,唔係死就癱
佢大左數值好勁但係我都係決定嫁佢去Scotland
冇耐佢就唔知點解做左Aztec king返嚟打到我仆街
我由維京年代開始玩到end game又唔覺得變慢,部電腦係老爺機,可能係一開始就慢

Reapers’ due我覺得好煩,本身ck2已經比p社其他系列更食RNG,有埋呢啲醫療事件更加

Old Gods 等啲異族冇咁易比人滅,天主教勢力唔會擴張咁快,但做北歐勢力會經常俾人輪
way of life 可以多啲role play
Legacy of Rome 你可以set 常備兵,進攻防守可以方便好多,變大國有用
查理曼自創王國,有最長時間俾你統一歐洲

加大版圖就sword of islam 同Rajas of India

玩天主教勢力可以買埋Sons of Abraham,會更易玩

大陸有個影片叫不列顛之王的奮鬥史,喺bili Bili ,佢做得幾好睇,而且有介紹ck2基本操作
覺得ck2太複雜可以睇佢一兩集學下基本嘢
concalve都好重要,差唔多一定要買,伊斯蘭印度個啲就玩個啲地方先買,唔玩嘅話可以唔買
非常唔鍾意用歐洲國家 冇特別CB俾你打其他基督教國家 除左東羅馬

而且9成機會西歐會俾伊斯蘭西班牙打柒

有Old gods可以做維京人周圍打劫

同埋有拜火教

買the republic 可以做merchant republic

遊牧民族同伊斯蘭之外呢個最屈 而且又好玩

可以幾條友一齊玩 係同一個republic之下互撚

拜火教可以亂倫
果陣個bundle 冇包conclave 所以冇用過
不過我覺得作為一個填色遊戲,畫紙越大張越好玩,就算你用唔上都好 ,而且npc好鍾意烚細蚊仔,俾啲嘢班𡃁國王做,咁就冇咁多心機同錢搞陰謀
伊斯蘭同印度個地圖唔使買都有喎,係買咗先用得
Sorry
真心膠左
如果玩catholic vassalise pope會勁到傻左
excommunicate人可以任imprison人唔嬲. 又可以問佢攞claim, 而且佢有會比勁多tax你. 但係壞處係唔可以控制佢call crusade.
Sorry 唔小心㩒左負皮
到左可以vassalise教宗其實已經end game
通常玩到後面做已經俾人圍堵好難主動做大
如果連金帳同帖木兒都打完,就轉埋做異端,俾人crusade完再Jihad,屌爆班十字軍
試過打教宗好撚瘋狂,得一個羅馬但全部傭兵+十字軍成10幾萬人係咁喺羅馬出黎,啲catholic 勢力係咁加入,真正世界大戰
多謝各位巴打分享
啱啱買咗conclave,Legacy of Rome,the old gods,way of life同the reaper’s due
不過用咗371蚊 夠我買隻新game
Rich到,我都係繼續等特價
放心有排你玩,玩到end game仲可以再output入eu4屌打全世界
又話買住一兩隻dlc先

嗰時50%買齊都覺得貴 等於一隻新出大作

有冇興趣一齊玩
睇兩睇發現好多都好有興趣
唔想等特價先買,唔知要等幾耐
等我熟習下先 唔想做豬隊友
hoi2
我有 art of war 同common sense 仲有邊個DLC值得買
Rights of Man
其他大部分都係增強啲國家,睇下自己有無需要
不過佢隻隻dlc都會加啲新功能,所以最好都係等特價買齊
P社除左HOI4仲有邊隻可以叫AI幫自己打仗

想玩戰略唔想玩戰術
唔識搞 estate
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞