有無巴絲打鐘意玩P社啲戰略game?

1001 回覆
96 Like 7 Dislike
試過,專登俾錢買過個converter
其實唔係咁好玩
Ck2仲話要處理班想起你飛腳嘅𡃁,到左eu全部消失晒
但又唔係真係好屈機,因為非直轄地嘅autonomy 過70%,你收入同人唔會多過其他勢力幾多,係一開始叫做比較有錢
仲有冇得開iron mode解成就冇動力玩
Europa Universalis 4 就有 Imperium Universalis

https://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=679204773&searchtext=

有公元前559年至公元前42年玩

春秋戰國

波希戰爭

亞歷山大帝國

羅馬帝國

漢朝

最後可以去到三國時期
可惜比較後面ge時期跟本係未完成
幾正,bookmark定
四隻game除左打仗同外交之外, 都好講求資源調配, 建議新手用種田大法, 雖然會悶少少但起碼唔會亡國先
新手國家建議
Ck2: 愛爾蘭任一county
Eu4: 西班牙
Vic2: 不列顫/日本
Hoi4: 美國

摸識左mechanic可以試下用啲有挑戰性既國家
e.g.
Ck2: 西班牙天主教國家(Leon, Castile etc)
Eu4: 威尼斯
Vic2: 撒丁尼亞
Hoi4: 意大利

玩熟哂隻game之後可以玩啲冷門國家同埋set啲goal俾自己:
Ck2: Romuva tribal county -> reform religion
Eu4: 瑞士 -> Switzerlake achievement
Vic2: 希臘 -> restore Byzantium
Hoi4: 芬蘭 -> 反推蘇聯
電腦入面冇ck2了,只記得幾個mod

1. Warhammer Geheumnisnacht 中古戰鎚

同Warhammer total war 同一世界觀,種族之間有好大差異,例如吸血鬼係靠轉化人類為吸血鬼黎繼承國家,綠皮係睇邊個好打黎決定首領等等,不過得一個劇本,唔會見到Warhammer total war 大部分人,而且我自己玩lag 到仆街...

2. The elder kings 上古卷軸

即係skyrim 嘅故事,但劇本年代久遠,冇skyrim嘅風暴軍丶dragon born 哩啲...呢個mod 重係半成品,不過都人模人樣

3. A game of thrones 冰與火之歌

睇過冰與火之歌會好玩啲,有劇中角色(tywin丶ned 、Jon snow...) 系統都比原版豐富,完成度好高,建議一定要玩
stellaris同hoi4 都有買
但係就摸極都唔識玩
仲有日本戰國mod nova monumenta iaponiae historica

呢個mod 好撚癡線,人物詳細同準確到我以為睇緊歷史書,有源平合戰至戰國時代(信長)
買咗 converter 冇用過
kaiserreich 真係好撚好玩
我HOI 4用德國嘅話,一開波會爆空軍同傘兵再加潛艇,speed attack吞咗法國同英國

之後轉戰中東,調啲軍隊去啱啱打返嚟嘅北非殖民地,再打晒啲石油出產國。食晒之後德國最怕嘅資源缺乏都無埋,可以自給自足,唔怕俾人禁運

然後就瘋狂爆兵打USSR
德國 英法美個班工團豬太惡,1936年威廉二世仲等你自以為是係德國嘆世界,38年就已經被人打到流亡中非做非洲皇帝
想有返少少挑戰性既話,試下跟返德國史實線,1938年德奧合併,1939年吞併捷克、入侵波蘭,跟返北歐、南歐、北非、不列顛空戰,1941年打蘇聯,三個月完成巴巴羅薩
早戰會降低遊戲難度
有預感可以喺呢個po同fd相認
試過,最快都要44年年尾先稱霸歐,亞,非
玩完speed attack之後返唔到轉頭 快好撚多
香港本身已經少人玩,仲要兩個fd一齊玩,好易認到
真正想挑戰極限就玩endsieg mod啦 1945年開始,東線紅軍打到接近柏林,西線盟軍打到萊茵河,唔卡bug係無可能玩贏
次一級就玩1944年,盟軍岩岩發陸諾曼第
請教下
未玩過P社想入坑應該玩邊隻好
其實p社啲game好睇興趣,每一隻都有自己特色

CK2 :中世紀背景,扮演中世紀嘅貴族,有rpg成份,玩法都充滿dark ages特色,主格調係陰謀詭計,要用盡所有方法令自己個家族上位 / 平衡各方勢力。當然都有好多人當gal game玩 個人認為上手難度算高。 如果你鍾意冰與火之歌嘅話,你應該都會鍾意呢隻game

EU4:大約喺歐洲文藝復興時期開始到工業革命完,如果唔買dlc嘅話主戰場都係喺歐洲,EU4玩法係扮演一個國家以外交同戰爭手段不斷擴張。難度比ck2容易,因為唔洗再應付國內嘅封臣,只需要打下啲叛軍就可以集中精神對外擴張。 個人認為上手難度中等。

Victoria 2 : 工業革命後到一戰,經濟係呢隻game嘅重點,但係我無玩過所以俾唔到意見你 可以問下其他巴打

HOI 4 : 集中二戰時期,成隻game嘅玩法嚴重偏向戰爭,成個格調就係備戰幾年之後就打世界大戰打到征服世界為止。如果你鍾意二戰嘅話,呢隻game係必入。 另外樓上巴打提供咗個架空歷史嘅mod,可以體驗下德國贏咗一戰嘅世界。 個人認為易上手,因為有好多嘢都可以俾AI幫你做

Stellaris : 科幻game,太空時代,你扮演一個種族 / 星際文明, 可以創造一個自己鍾意嘅種族 / 文明再征服宇宙 同時又可以發展下啲黑科技,不過啲黑科技有時會變災難,e.g. AI科技可能會令班人工智能叛變,空間科技有可能開咗啲奇奇怪怪嘅嘢出嚟。如果你鍾意啲科幻題材嘅game可以玩呢game。 個人覺得上手度都算容易,因為佢個系統唔算太複習,解釋得幾清楚。

以上都係個人體驗,希望幫到你 其他巴打都可以補充下
自虐
首先要得閒多時間 有耐性 未上手4 隻都好辛苦 同學圍棋 有啲似開頭都係記套路 玩一百個鐘左右熟左就可以開始自由發揮
速食=stellaris
gal game
不過ck2真係幾難玩,同埋每一代都要擺平手下太煩
你封晒伯爵俾親族
繼承揀公投就好少叛亂
巴打回得好詳細
多謝哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞