有無巴絲打鐘意玩P社啲戰略game?

1001 回覆
96 Like 7 Dislike
軍隊其實點分配 我步騎炮2:1:1咁分
我用2:1:2
宣戰前睇清楚對方 tech 同 idea,同咩人打緊,有咩盟友,入 ledger 睇對面兵力同 manpower
睇 combat width 砌軍隊
記得 horde 喺平地有 shock bonus,其他地有 shock penalty
圍城記得帶足夠炮兵去攞 bonus
有錢可以考慮用傭兵令自己圍城嘅時候有 manpower 去 reinforce 炮兵
圍城嘅時候俾人打自動變攻方
攻方將領 maneuver 高過守方可以免過河 penalty
好詳細

不過打親大國 滅過對家主力三四次團 人地都可以係咁補兵

D MANPOWER同錢無限咁出 相反我打羸1/2次大仗都元氣大傷 唔夠MANPOWER補兵
順便提一提, mercs絕對唔好請cav同cannon, 請步兵就算. (除非真係極度唔夠mp同埋/或者有好多錢) 因為1000 cav同1000 cannon都只係用你1000manpower, 用番manpower會抵過用mercs好多.
打大國要睇時機,最好等佢同其他國家打緊或者等佢爆叛軍先打佢,嗰時佢啲manpower會少好多同食好多War exhaustion
你個save都幾神奇 出咁多低幾率事件
等Victoria 3 等到2046
經常會出現嘅事喎

法國同蘇格蘭有common rival 成日會結盟
而且英格蘭因為要打愛爾蘭所以成日都有啲無用嘅小國做盟友
只要英格蘭call唔到奧地利嘅話就會狂輸

明自爆就基本上係撞彩嘅

至於kebab打柒波蘭都只係kebab being kebab
我放兩隻騎兵落去由得佢死
其餘全步全炮
tech16之後我直情連果兩隻騎都唔落
Increase autonomy 等佢 separatism 過咗應該冇事
Religion 可以等 harmony 高 harmonize 佢同埋用 humanist ideas
唔好成日用自己兵打 盡量用mercenary
就嚟起義之前合晒啲兵再借錢買 Mercenary
主要跟番個兵種步騎比例 遊牧全騎就得
前期騎為主 步補夠數送死用 tech7開始要加二支炮
後期係睇番你軍隊combat width幾多 就配幾多支炮 再配番咁上下既步兵補充最有效率 打平原/兵種步有側翼就加幾隊騎
基本就步炮 1.2:1 打防守/補充快就1:1 無manpower就全炮配另一支全步攻城用
盡量唔好俾vassal嘅development太高,因為食vassal要嘅外交點數有幾多係睇佢個development有幾多,同埋可以提高下diplomatic reputation,會食得快啲
有冇巴打可以解釋下個漢化點用
跟足曬佢workshop個指示都係用唔到
Ck2同埋EU4
建議新手先玩天主教國家(封建制)
搶地唔係好似另外三隻咁直接 有幾種方法
1.外交官偽造宣稱 但呢個睇運 而且扣錢扣威望 初期好傷
2.幫人拎 你可以按果個公爵/伯爵地區既旗仔 睇下邊個有宣稱權(男性)綠色手指公=可以拉佢過黎 封個爵位比佢 再幫佢拎地 咁佢拎完都仲係會跟你 唔係既話會獨立(最低限度要公爵頭銜)
3.聖戰 最方便 打完就係你 任分 但初期最好拉多d同盟
4.搵女爵 封個爵位比自己個仔(或直接做繼承人)然後娶個女伯爵又好 公爵又好 佢地個仔會繼承哂兩邊爵位 最不流血 操作得好可以整個帝國搶番黎

而呢隻遊戲玩家領地 最多只能有兩個公爵直轄領 所以要揀富地 分封黎講 天主教最常用兩種 長子同繼承
用長子繼承既話 封地最好唔好封比近親 要封遠親 因為近親有繼承權 扣好感

選舉繼承就調轉 最好大封宗室 d近親通常都會選能力比較強既近親公爵做繼承者

個人通常用後者 好簡單 因為選邊個 都係自家人天下 而且冇宣稱權 好感扣得少

大致上係咁 呢隻game係要壯大自己家族 睇奧地利就明
The penis mightier than the sword
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞