有無巴絲打鐘意玩P社啲戰略game?

1001 回覆
96 Like 7 Dislike
尋晚開咗鋪 Muscovy 打咗novgograd 100分 搶咗好多地
之後發現自己完全唔夠kazan同佢啲𡃁打
咁我係咪要等到食晒novgograd先
你直轄土地有限,主要手下多就兵多,你同啲手下關係好,佢就願意俾多啲兵你,secession law, trait 有冇一齊crusader, 同文化 同宗都會有影響
錢就靠攻城搶掠同要贖金,你如果捉到你啲直屬𡃁搞陰謀痛腳,你可以imprisoned佢,成功可以贖金換錢或者攞城,失敗左佢會反你又可以搶城
一開始錢唔好攞黎起野,留住請傭兵,靠佢地做爛頭卒強攻城(十倍兵力),錢滾錢就靠佢地
波波除左驚隔離馬札兒火星人,附近都無乜威脅
仔女攞黎聯姻用
muscovy 自由得很,不夠打咪遲少少囉, 遲早你都係 superpower.
初期頭一百年係好少錢 絕大部分都會用黎請傭兵 或者fabricate claim

如果係內陸仲要係部落好難玩 因為你冇船 船又貴

你只可以搶同你邊界接觸嘅人 但如果佢地都窮就好難搞

記得諗好你想要邊兩個duchy 因為你只可以有兩個ducal title

所以要最多地嘅duchy 之後先發展
我屌
終於明白咩事
擴張得太快
之後D人入包圍網
奧地利就屎忽痕 去打倒異端
下次都係慢慢黎
(好彩打之前 有SAVE)
Castile 要收法妖皮要趁早,要喺法妖未開elan! 之前。Castile 一開始就有 10% morale buff有優勢。
我之前有個patch玩aragon 一開始掛住打ottoman
之後法國個面只係搶到 Gascony
跟住1550年我發現根本唔夠佢打
我個奧地利盟友都冇撚用嘅
玩hoi4大清, 打打下中共入同盟國 根住成個同盟國一齊向我同國民政府宣戰
戰爭度高就亂鳩咁入陣營真係第一日到而家到唔肯fix
Aragon 打 ottoman 有咩用? 你咩盟友? 攻就難姐,守應該不難架。
Ottoman 易打過法國 我no cb 拜占庭 勁易搶地
每次搵奧地利幫手打ottoman 一定好勁 但係打親法國就派膠
黎明 近排玩返vic2
太平天國仲舒服過大清
有冇玩開stellaris 嘅大佬諗住等新星球系統出咗先玩
每個0.1新版都係新game
有冇興趣連機
不了
由半年前開始paradox 個mp系統虧虧地,次次同fd 連都會玩玩下就lag ser,再load 返張圖好多嘢bug 曬
push冷門game無人推postBTW突然發現EU4 1.26桑給巴爾唔再係貿易黑洞以前只要殖民好望角就可以係桑給巴爾截流東亞到南亞嘅海洋貿易,依家一堆印度貿易區直接連去好望角好在馬六甲仍然連接桑給巴爾
On sale時結果都係買左eu4
但真係冇時間深究
上網又少揾到教學/操作文
放左係到
玩steam儲game
Push
前日停工同4個朋友一齊玩stellaris,玩左12個鐘冇斷過,玩到完場。
stellaris有冇eu4嗰啲咁好玩? 未玩過
呢個好難答你,玩法好唔同 eu4 多數玩過歷史感。
stellaris真係得發展,玩event,打電腦,最後就打天災。但係每個文明好多玩法每種玩法都可以玩好奈,重點係每次版本更新都會將個系統轉哂,會左令另一隻新game。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞